In en om je bedrijfspand: 5 belangrijke zakelijke verzekeringen uitgelegd.

Als je een bedrijfspand bezit of huurt, wil je risico’s zoals brand of waterschade zo veel mogelijk beperken. Door je onderneming veilig en duurzaam in te richten, verklein je zulke risico's. Gelukkig zijn er ook verzekeringen om financiële schade te beperken en je te helpen bij het herstel als er toch iets in of met je pand gebeurt. In onderstaande video vertellen we meer over vijf belangrijke verzekeringen. De samenvatting lees je in dit artikel.

Over de gebouwenverzekering:

Met een gebouwenverzekering verzeker je een bedrijfspand of verenigingsgebouw en alles wat daarbij hoort tegen schade. Een inbraak, brand of storm kan namelijk grote gevolgen hebben voor je pand.

Dit zijn de belangrijkste schades die met een gebouwenverzekering verzekerd zijn:

  • schade door brand en brandblussing;
  • schade door regen, hagel, stormwind, sneeuw en bliksem;
  • schade door inbraak;
  • waterschade door een defect in de leidingen van vaste installaties, zoals bijvoorbeeld de cv-installatie;
  • schade door aanrijding.

Wat is een huurdersbelang­verzekering en wanneer sluit je deze af?

Met de huurdersbelang­verzekering verzeker je schade aan aanpassingen die jij als huurder hebt gedaan in het gebouw dat je huurt. Denk bijvoorbeeld aan de keuken. Ook verzeker je onderdelen van het gebouw die je moet herstellen bij schade volgens de huurovereenkomst, zoals ruitbreuk.

Ben je geen eigenaar van het bedrijfspand? Dan is de huurdersbelang­verzekering een passende verzekering. Investeer je in het pand dat je huurt? Niet alle verbouwingen en aanpassingen zijn standaard verzekerd via de verhuurder. Met een huurdersbelang­verzekering verzeker je schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak.

Dit is wel en niet verzekerd met een inventaris­verzekering:

Deze verzekering dekt schade aan zaken die niet voor verkoop bedoeld zijn. Zoals je meubels, laptops, machines en je opslagstellingen. Met een inventarisverzekering ben je niet verzekerd voor schade door natuurrampen, computervirussen en schade van je inventaris tijdens transport. Dit laatste kun je verzekeren met een transportverzekering.

Bij de inventarisverzekering kun je naast de basisdekking ook nog extra dekkingen toevoegen. Bijvoorbeeld voor verlies van geld, en voor schade aan elektronische apparaten.

Wanneer sluit je een voorraad­verzekering af?

Met een voorraadverzekering, ook wel bekend als de goederenverzekering, bedrijfsvoorraad­verzekering of handelsverzekering, verzeker je de producten die je op voorraad hebt en die bedoeld zijn voor de verkoop tegen schade en diefstal na inbraak. Een particuliere inboedelverzekering verzekert geen zakelijke voorraad. Daarvoor heb je een voorraadverzekering nodig. Een voorraadverzekering is handig als je een bedrijfspand hebt of een ruimte huurt om je voorraad op te slaan, maar ook wanneer je een voorraad in je huis of in je garage hebt.

Met een voorraadverzekering verzeker je:

  • Schade aan spullen in het bedrijf die voor verkoop bedoeld zijn;
  • Schade door brand, wind en bliksem;
  • Schade door inbraak, diefstal en vandalisme na inbraak;
  • Kosten om je voorraad te vervoeren en op te slaan na een verzekerde schade.

Voor de voorraad buiten het gebouw geldt een beperkte dekking. Schade die ontstaat tijdens het vervoeren van de voorraad is niet verzekerd. Als je spullen vervoert, of laat vervoeren door een beroepsvervoerder, kun je je verzekeren met de transportverzekering.

Wat doet een bedrijfsschade­verzekering?

Met een bedrijfsschade­verzekering verzeker je inkomsten die je misloopt omdat je bedrijf stilligt en je ook niet verder door brand, storm of een andere oorzaak. Je bedrijf heeft dan minder of geen inkomsten, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Hierdoor daalt je brutowinst. Met een bedrijfsschade­verzekering krijg je de gedaalde brutowinst vergoed. Daarom wordt deze verzekering ook wel omzetverzekering of bedrijfs­stagnatie­verzekering genoemd.