Alles over de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers.

Als zzp’er doe je er alles aan om je werk goed uit te voeren. Maar wat als er iets misgaat? Een beroepsfout of verkeerd advies kan grote financiële gevolgen hebben, zowel voor jou als voor je klanten. Hier komt de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) in beeld. In dit artikel leggen we uit waarom een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering belangrijk is, voor welke zzp’ers deze verzekering geschikt is, en we vertellen meer over de kosten.

Schade die ontstaat door een verkeerd advies.

In ieder beroep worden fouten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerd advies bij een juridisch conflict of aan een foutieve meting bij de bouw van een huis. Zulke fouten noem je ook wel beroepsfouten. Voor de financiële schade die veroorzaakt wordt door beroepsfouten kun je aansprakelijk worden gesteld. Afhankelijk van de fout of het advies, kan dit aardig in de papieren lopen. Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren met de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.

Voor welk type zzp'ers is een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) geschikt?

De zzp BAV is geschikt voor zzp’ers in adviserende beroepen. Zij kunnen vanuit hun werk namelijk financiële schade aanrichten wanneer zij een fout maken of verkeerd advies geven. Denk bijvoorbeeld aan juridische professionals, zoals advocaten en notarissen. Wanneer ze fouten maken in juridische documentatie, kan dit ernstige gevolgen hebben voor hun cliënten. Ook kan een communicatie­adviseur of een andere consultant het verkeerde advies geven, waardoor imagoschade en omzetverlies ontstaan. Een ander voorbeeld is een situatie waar een projectmanager een verkeerde planning maakt, waardoor de kosten van een project stijgen. In al deze gevallen kun je aansprakelijk worden gesteld.

Wat is het verschil tussen de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering en bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Naast de zzp beroeps­aansprakelijkheids­verzekering, kun je als ondernemer ook andere aansprakelijkheids­verzekeringen afsluiten. De meest bekende en belangrijkste verzekering is de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering. Het belangrijkste verschil tussen deze 2 soorten aansprakelijkheid, is dat het bij beroeps­aansprakelijkheid gaat om financiële schade door beroepsfouten die het direct gevolg zijn van je werk. Bij bedrijfs­aansprakelijkheid gaat het om materiële schade of letselschade die jij of jouw medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Dit kan zowel een direct als indirect gevolg zijn van je werk. Meer over de verschillen tussen deze verzekeringen lees je in dit artikel.

Voor welke zzp’ers is deze verzekering belangrijk?

De BAV is extra belangrijk voor zzp’ers die een grote invloed hebben op de financiën van hun klanten. Denk bijvoorbeeld aan financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants, makelaars en belastingadviseurs. Een fout in een belastingaangifte of een verkeerd financieel advies kan namelijk flinke financiële schade aanrichten. Ook ingenieurs en architecten lopen extra risico. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van en het toezicht op bouw- en ontwikkelingsprojecten. Fouten in het ontwerp kunnen leiden tot constructiefouten, veiligheidsrisico’s en grote financiële verliezen.

Omdat de kans op beroepsfouten groter is in deze sectoren en de kosten snel hoog oplopen, is er voor sommige beroepen een verplichting om een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten. Twijfel je of een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering voor jou verplicht is? Controleer dit via de website van jouw brancheorganisatie.

De voordelen van een zzp beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.

Het belangrijkste voordeel van een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering is de zekerheid om niet in financiële problemen te komen bij beroepsfouten. Je hoeft dan niet je eigen vermogen aan te spreken als het mis gaat. Daarnaast, wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor een beroepsfout, wordt er vanuit de BAV gezorgd voor het verweer. Dit geeft gemoedsrust. Een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering kan ook andere voordelen hebben. Zo kan een branche- of beroepsvereniging deze verzekering als voorwaarde stellen om lid te mogen worden. Bovendien kan het hebben van een BAV een vereiste zijn om bepaalde opdrachten te kunnen uitvoeren of om aanbestedingen te kunnen winnen.

Wat kost een BAV verzekering voor zzp’ers?

De kosten voor een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan je beroep, je jaaromzet en de dekkingslimiet die je kiest. Je verzekert je voor een bedrag tussen de € 500.000,- en € 2.500.000,-. Als je aansprakelijk bent voor een hoger bedrag, moet je het verschil zelf betalen.

Bij Rabobank kun je eenvoudig je premie berekenen en zo een indicatie krijgen van de kosten. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing te maken over de bescherming van je bedrijf en vind je de beste beroeps­aansprakelijkheids­verzekering voor jou als zzp’er. Ben je net gestart als zelfstandige? Profiteer dan van Startersvoordeel. Hiermee betaal je het 1e half jaar geen premie voor de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering, inclusief beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.