Veelgestelde vragen over de elektra­keuring:

Hoe lang duurt een Scope 9 keuring?

Hoelang de inspectie duurt, hangt af van het aantal elektrische apparaten dat gekeurd moet worden. Als je de apparaten zoveel als mogelijk op 1 punt verzamelt, gaat de keuring sneller. Je moet zelf ook aanwezig zijn. De inspecteur legt eventueel geconstateerde risicovolle afwijkingen direct aan je uit.

Hoe lang duurt een Scope 12 keuring?

Hoe lang de keuring precies duurt, hangt af van de grootte van je bedrijfsgebouw en van de complexiteit van de zonnestroom­­installatie. Je moet zelf ook aanwezig zijn. Dan kan de inspecteur eventueel geconstateerde risicovolle gebreken direct uitleggen.

Kan ik een elektrakeuring aanschaffen voor mijn locatie op de Waddeneilanden?

Ja, het is mogelijk om een elektrakeuring te kopen voor een locatie op de Waddeneilanden. Houd er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat je wordt ingepland. Voor een inspectie op de Waddeneilanden brengen we extra kosten in rekening. Hoe hoog die kosten precies zijn, hangt af van de grootte van de keuring. Dit zijn de vanafprijzen voor de toeslag per eiland:
 • Texel: €185,-
 • Vlieland: €505,-
 • Terschelling: €505,-
 • Ameland: €185,-
 • Schiermonnikoog: €185,-
Deze kosten worden na aankoop of aanvraag gefactureerd.

Hoe lang zijn Scope 8 en 9 geldig?

Meestal wordt een Scope 8 of Scope 9 keuring om de 4 jaar uitgevoerd. Maar hoe lang de keuring geldig is, hangt af van de staat van de installatie. Hoe vaak je de keuring moet uitvoeren, bepaalt de Risico Inspectie & Evaluatie (RI&E) van de NEN 3140. Heeft jouw bedrijf een installatieverantwoordelijke? Dan adviseert deze persoon hoe vaak je de keuring moet laten uitvoeren.

Hoe vaak moet ik een Scope 10 keuring laten uitvoeren?

Hoe vaak je de keuring moet uitvoeren, hangt af van de eisen van je verzekeraar. Op je polisblad of in de voorwaarden van je brandverzekering staat of een elektrakeuring verplicht is. En hoe vaak je de keuring moet laten uitvoeren. In de meeste gevallen is dat iedere 3 tot 5 jaar.

Hoe vaak moet ik een Scope 12 keuring laten uitvoeren?

Hoe vaak je een Scope 12 keuring moet uitvoeren, hangt af je verzekeraar. Op je verzekeringsbewijs of in de voorwaarden van je brandverzekering staat of een SCIOS Scope 12 keuring verplicht is. En hoe vaak je de keuring dan moet laten uitvoeren. In de meeste gevallen is dat iedere 3 tot 5 jaar.

Hoe werkt de combinatiekorting?

Je krijgt combinatiekorting als je Scope 8 én Scope 10 aanschaft voor 1 locatie. Jouw korting wordt in de winkelwagen automatisch verwerkt. Het combineren van deze keuringen levert je voordeel en gemak op. De inspecteur voert beide keuringen namelijk op hetzelfde moment uit. Hiermee voldoe je aan de eisen van de Arbowet én aan de eisen van veel verzekeraars.

Is een elektrakeuring verplicht?

Het laten uitvoeren van een elektrakeuring is in Nederland niet wettelijk verplicht. Maar het kan wel zo zijn dat jouw verzekeraar dit als eis stelt voor het sluiten van een (brand)verzekering. Of dit voor jou zo is, staat in de voorwaarden en op het polisblad van jouw verzekering.

Is een Scope 8 keuring verplicht?

Nee, een Scope 8 keuring is in Nederland niet wettelijk verplicht. Maar je moet wel voldoen aan de eisen vanuit de Arbowet. En mogelijk heb je vanuit je verzekeraar de verplichting om regelmatig een Scope 8 elektrakeuring te laten uitvoeren. Of dit voor jouw verzekering het geval is, staat in je verzekeringspolis.

Is een Scope 10 keuring verplicht?

Een Scope 10 elektrakeuring is in Nederland niet wettelijk verplicht. Maar bij het afsluiten van een brandverzekering, kan je verzekeraar wel eisen dat je regelmatig een Scope 10 keuring laat uitvoeren. Of dit voor jouw verzekering het geval is, staat in je verzekeringspolis.

Is een Scope 12 keuring verplicht?

Een Scope 12 keuring voor zonnepanelen is niet wettelijk verplicht. Wel stellen veel verzekeraars een periodieke keuring van je hele PV-installatie verplicht. Als de zonnestroom­installatie niet is gekeurd, kan het zijn dat je verzekering niet uitkeert bij schade waarvan de installatie de oorzaak is. Bovendien beperk je het brandrisico met een Scope 12 keuring.

Is het keuren van elektrische apparaten verplicht?

Ja, het is volgens de NEN 3140 verplicht om elektrisch gereedschap regelmatig te keuren. Dit geldt voor elektrische installaties onder laagspanning en elektrische handgereedschappen. Ook ben je vanuit de Arbowet verplicht om je medewerkers met veilige apparaten te laten werken. Elektrisch gereedschap laten keuren draagt daaraan bij. Met een SCIOS Scope 9 elektrakeuring voldoe je aan de gestelde eisen.

Kan ik de elektrakeuring aanschaffen als het voor mijn verzekering niet verplicht is?

Ja, je kan onze elektrakeuring ook kopen als jouw verzekeraar je niet verplicht om de keuring uit te laten voeren. Het is altijd zinvol om de elektrakeuring uit te voeren. Hiermee beperk je namelijk het risico op het ontstaan van brand in je bedrijfsgebouw.

Moet ik een verzekering bij Interpolis hebben om de elektrakeuring te kopen?

Je hebt geen verzekering bij Interpolis nodig om onze elektrakeuring te kopen. Dat kan dus ook als jouw bedrijf ergens anders verzekerd is. De keuring voldoet aan de SCIOS-normen en daarmee aan de eisen van de meeste verzekeraars.

Ontvang ik een herinnering voor de periodieke elektrakeuring?

Het elektrisch materieel van jouw bedrijf verandert en veroudert in de loop van de tijd. Het keuren van het elektrisch materieel is altijd een momentopname. Daarom is periodiek keuren belangrijk. Als je kiest voor een Interpolis Elektrakeuring, dan krijg je automatisch na 5 jaar een herinnering.

Voor wanneer moet ik de gebreken herstellen na een elektrakeuring?

De termijn die je hebt voor het oplossen van gebreken, vind je op het polisblad van je gebouwen- of inventarisverzekering. Afhankelijk van het aantal gebreken of de zwaarte van het risico bepaalt het inspectiebureau of een digitale of een fysieke herinspectie nodig is. Bij een digitale herinspectie stuur je foto's of bonnetjes in als bewijs van het herstel. Bij een fysieke herinspectie komt de inspecteur op de locatie controleren of de gebreken zijn hersteld. Als er een herinspectie nodig is, dan betaal je hiervoor. Je ontvangt hiervoor een offerte.

Als de reparaties zijn goedgekeurd, dan is de elektrakeuring afgerond. Het inspectiebureau meldt de installatie af in het SCIOS-portaal. Je ontvangt hiervan een SCIOS-verklaring als bewijs.

Wanneer kan de elektrakeuring worden uitgevoerd?

We streven ernaar de elektrakeuring binnen 2 maanden uit te voeren. Duurt je keuring langer dan 3 dagen? Houd er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat je wordt ingepland.  
 • Werkzaamheden vinden plaats op maandag tot vrijdag tussen 6.00 en 18.00 uur.
 • Voor uren buiten reguliere werktijden en op zaterdag betaal je 30% opslag op het uurtarief.
 • Voor uren op zon- en feestdagen betaal je 60% opslag op het uurtarief.
De ingevulde herstelverklaring stuur je naar Parkstad Inspecties. Ben je bij Interpolis verzekerd? Stuur de verklaring dan ook naar je Rabobank. Dan geven zij dit door aan ons. 

Wat gebeurt er als ik de keuring niet laat uitvoeren, terwijl dit voor de verzekering van mijn gebouw verplicht is?

Als je voor de brandverzekering verplicht bent om een elektrakeuring te laten uitvoeren en je doet dit niet, dan kan dat gevolgen hebben als er toch schade door brand ontstaat. Wat de gevolgen precies zijn, vind je op je verzekeringsbewijs of in de verzekeringsvoorwaarden.

Wat gebeurt er als ik het verkeerde product koop?

We berekenen je prijs op basis van de informatie die je doorgeeft. Als deze informatie niet (helemaal) klopt, heeft dit gevolgen voor de tijdsduur en kosten van de keuring. Dit wordt meerwerk genoemd. De kosten voor meerwerk bepalen we op basis van het aantal extra arbeidsmiddelen. Het tarief voor meerwerk berekenen we in dagdelen.

Wat is een SCIOS-keuring?

SCIOS is een kwaliteitskeurmerk voor inspectie en onderhoud van technische installaties. Met een SCIOS-keuring ben je er zeker van dat de inspectie volgens de geldende normen wordt uitgevoerd. SCIOS-gecertificeerde inspectiebedrijven moeten namelijk aan strenge kwaliteitseisen voldoen, en volgen regelmatig opleidingen en trainingen om hun vakkennis op peil te houden. De partner die onze elektrakeuringen uitvoert (Parkstad Inspecties), is SCIOS-gecertificeerd.

Wat is een Scope 12 keuring voor zonnepanelen?

SCIOS Scope 12 beoordeelt jouw volledige zonnestroom­installatie op elektrische veiligheid en brandveiligheid.

Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140?

De NEN 1010 beschrijft waar een nieuwe of aangepaste elektrische installatie aan moet voldoen. Een NEN 1010 keuring wordt uitgevoerd bij de oplevering van de installatie. De NEN 3140 is gericht op het veilig gebruiken van een installatie. Een NEN 3140 keuring moet periodiek worden uitgevoerd. Schaf je dus nieuwe elektrische apparaten of gereedschappen aan, dan krijg je eerst te maken met NEN 1010 en daarna met NEN 3140.

Wat is het verschil tussen Scope 10 en NEN 3140?

De NEN 3140 is een Scope 8 of Scope 9 keuring. Dan worden de elektrische installaties op jouw bedrijf gekeurd. Bij een Scope 10 keuring wordt het elektrisch materieel op brandgevaar gecontroleerd.

Wat is NEN 3140?

NEN 3140 is een norm die gericht is op het veilig werken met, aan, of in de buurt van elektrische objecten in het laagspanningsgebied. Dit betekent dat de gereedschappen en alle apparaten die op gewone netspanning werken, aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. Welke eisen dat zijn, staat beschreven in de NEN 3140. De SCIOS Scope 8 en Scope 9 elektrakeuringen voldoen aan de eisen van de NEN 3140.

Wat is NEN 1010?

De NEN 1010 is een norm die gericht is op het veilig aanleggen van laagspanningsinstallaties. Daarin staan bijvoorbeeld eisen over de berekening van kabels en beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting. De SCIOS Scope 12 keuring voldoet aan de eisen van de NEN 1010.

Wat is NTA 8220?

De NTA 8220 is een norm voor het beoordelen van de brandveiligheid van elektrisch materieel. Een NTA 8820 keuring is niet wettelijk verplicht, maar een periodieke keuring kan wel een eis zijn vanuit je verzekeraar. De SCIOS Scope 10 keuring voldoet aan de eisen van de NTA 8820.

Wat is het verschil tussen de elektrische installatie, elektrische apparaten en het elektrisch materieel?

 • De elektrische installatie is het geheel van bekabeling in je bedrijfspand. Bij de keuringen van elektrische installaties wordt gekeken naar de bekabeling in stopcontacten, maar ook de meterkast en aardlekschakelaar.
 • Elektrische apparaten, ook wel arbeidsmiddelen, zijn alle apparaten en apparatuur binnen jouw bedrijf met een stekker. Van printer tot gereedschap, van koelkast tot machines.
 • Het elektrisch materieel is het geheel van de elektrische installatie én de daarop aangesloten apparaten. Ook losse elektrische onderdelen, zoals verlengsnoeren, worden hierin meegenomen en gecontroleerd met een gereedschapkeuring.

Wie mag een elektrakeuring uitvoeren?

Alle SCIOS-gecertificeerde bedrijven mogen een elektrakeuring uitvoeren. Voor ons voert een SCIOS-gecertificeerd adviesbureau de elektrakeuringen uit, namelijk Parkstad Inspecties.