Maak je als bedrijf werk van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van je medewerkers? Dan betaalt zich dat terug. Het leidt tot meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Werkgevers die hun werknemers helpen mentaal en fysiek fit te blijven zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid. Je kunt veel doen voor een duurzame inzetbaarheid van jou en je medewerkers. Ga zelf hiermee aan de slag!
Naast de diensten op deze pagina hebben wij nog meer diensten gericht op duurzame inzetbaarheid. Niet elk bedrijf is hetzelfde. Het kan zijn dat je een andere dienst zoekt die we niet op deze pagina noemen. We kunnen dan eventueel samen kijken naar een maatwerkoplossing.
Heb je interesse in een gesprek over diensten die de duurzame inzetbaarheid bij je organisatie vergroten? Vul dan het contactformulier in.
Met een gratis account bij Goodhabitz heb je toegang tot ruim 100 trainingen. Er zijn trainingen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een exceltraining of een training om je digitale vaardigheden te verbeteren. Zo kun je je duurzame inzetbaarheid vergroten.
Vraag inloggegevens aan via klantenservice@interpolis.nl.
Werknemers met ernstig overgewicht verzuimen vaker en langer dan werknemers met een normaal gewicht.
Wil je op een gezonde manier afvallen? Weight Watchers helpt je daarbij. Wij vergoeden een online cursus van 8 maanden of een cursus op locatie van 4 maanden.
Roken is niet goed voor je gezondheid. Werknemers die roken verzuimen vaker en langer dan rookvrije medewerkers (bron: www.trimbos.nl). Zorgverzekeraars vergoeden daarom de cursus stoppen met roken.
Wil je stoppen met roken en daarmee je duurzame inzetbaarheid vergroten?
Sectoren kunnen sinds 1 februari 2021 gebruikmaken van de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU). Deze subsidieregeling komt vanuit het Pensioenakkoord. Hiermee ondersteunt het kabinet werkgevers in sectoren die investeren in duurzame inzetbaarheid. De regeling biedt ook subsidie voor uitkeringen van werkgevers aan medewerkers die het werken niet volhouden tot de AOW-leeftijd. Bijvoorbeeld omdat het werk te zwaar is.
Vanaf 1 februari 2021 is het voor samenwerkingsverbanden mogelijk om een aanvraag te doen voor een vaste subsidie van € 20.000,- voor een sectoranalyse. En vanaf 1 juni voor een activiteitenplan. Deze regeling loopt tot en met 2025. In totaal is 1 miljard euro aan subsidies beschikbaar.