Brandstichting in afvalcontainers en buitenopslag

  Wat is het?

  Jaarlijks ontstaan er honderden branden in afvalcontainers en buitenopslag op bedrijventerreinen. Daarvoor zijn – naast weggegooide peuken en broei – vaak 3 redenen aan te wijzen:

  • sporen uitwissen na een inbraak
  • vandalisme, vaak uit verveling of baldadigheid
  • wraak door een rancuneuze ex-medewerker, ontevreden klant of concurrent
    

  Welk risico loop ik?

  Zelfs een goede brand- en bedrijfsmiddelenverzekering dekt bij een fikse brand vaak alleen maar een klein stukje af. Alle extra rompslomp en uitgaven bij dit soort calamiteiten, zijn namelijk niet verzekerd. Deze zijn vaak veel hoger dan de verzekerde schade. Bijvoorbeeld het regelen van een bouwvergunning om het pand te herbouwen. Dat kan moeizaam gaan, omdat het bestemmingsplan inmiddels gewijzigd is. En aan de advertentiekosten om klanten te informeren dat uw zaak tijdelijk dicht is of juist weer opent. Of aan omzetverlies omdat klanten gaan shoppen bij de concurrent en niet meer terugkeren. De ervaring leert dat na een brand ongeveer 40% van de bedrijven al in het 1e jaar failliet gaat. Binnen 2 jaar na de brand is ruim 60% failliet.

  Verzekeren kan anders

  Wij helpen u liever om schade te voorkomen. Want dan helpen wij u pas echt, vinden wij. We geven u graag tips om uw brandrisico’s door brandstichting beperken. Bovendien ontwikkelden we preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zodat u in bedrijf blijft.

  Hoe beperk ik de risico's?

  1. Zorg voor goede verlichting op uw terrein
   Brandstichters en inbrekers werken graag ongezien. Goede verlichting van uw terrein is belangrijk.
    
  2. Neem maatregelen om inbraak te voorkomen
   Inbrekers stichten regelmatig brand om hun sporen uit te wissen. Met deze tips houdt u inbrekers buiten de deur. 
    
  3. Doe afval in een afgesloten metalen afvalcontainer met deksel
   Plaats de afvalcontainer op minimaal 10 meter afstand van uw gebouw(en) of afdak.
    
  4. Zet uw containers na werktijd bij voorkeur binnen
   Vandalen maken dankbaar gebruik van de gelegenheid, geef ze die kans niet. Hebt u in uw pand geen plek, plaats de afvalcontainer dan na werktijd binnen een omheind en afgesloten gedeelte op het buitenterrein. Sluit de afvalcontainer met een stevige ketting met hangslot. En zet de container vast, om verplaatsing te voorkomen.
    
  5. Plaats brandbare materialen verder dan 10 meter van uw gevel of afdak
   Voorkom dat een buitenbrandje eenvoudig overslaat naar uw pand. Beperk de opslag van brandbare materialen tot een minimum. Denk aan uw voorraad, pallets, afval, papier, karton, plastic en autobanden. Voorkom ook zwerfafval op uw terrein. Onze risicodeskundige legt u uit waarom rommel en chaos sowieso gevaarlijk zijn voor uw bedrijf.

  6. Zorg voor een goede verstandhouding met al uw relaties
   Ga met anderen om zoals u zelf behandeld wilt worden. Of het nu om een ex-medewerker, ontevreden klant of een concurrent gaat. Mensen zijn geneigd om het laatste contact het best te onthouden en als mensen sterk geëmotioneerd zijn, hecht een herinnering zich nog sterker. Besteed oprechte aandacht aan de persoon, luister goed naar de klachten van de ander en doe uw best om hier samen goed uit te komen. Voor een luisterend oor en advies kunt u een telefonisch consult aanvragen bij een professional

  Welke oplossingen zijn er?

  In onze preventiewinkel vindt u verschillende oplossingen om brand te voorkomen en de gevolgen van brand te beperken. We bieden u ook meerdere oplossingen om inbraak te voorkomen.  
   
  Verzekeren
  Met een gebouwenverzekering verzekert u uw bedrijfspand of huurdersbelang voor schade door brand. Als huurder hoeft u het pand niet te verzekeren, dat doet uw verhuurder. U verzekert wel zelf uw huurdersbelang, dit zijn alle veranderingen of verbeteringen die u voor eigen rekening hebt aangebracht in het huurpand of die u hebt overgenomen van de vorige huurder. Met een bedrijfsmiddelenverzekering verzekert u uw inventaris, voorraad en apparatuur tegen brand. Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzekert u uw brutowinst als uw bedrijf stil komt te liggen door brand.

  Meer informatie over brandrisico's

  In het dossier Brand geven we u inzicht in het ontstaan van brand en tips om brand te voorkomen. Ook leest u wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw bedrijf een brand wel overleeft.