Brandstichting in afvalcontainers en buitenopslag

Wat is brandstichting in afvalcontainers?

Jaarlijks ontstaan er honderden branden in afvalcontainers en buitenopslag op bedrijventerreinen. Daarvoor zijn – naast weggegooide peuken en broei – vaak 3 redenen aan te wijzen:

  • sporen uitwissen na een inbraak
  • vandalisme, vaak uit verveling of baldadigheid
  • wraak door een rancuneuze ex-medewerker, ontevreden klant of concurrent

Welk risico loop ik?
Zelfs een goede brand- en bedrijfsmiddelenverzekering dekt bij een fikse brand vaak alleen maar een klein stukje af. Alle extra rompslomp en uitgaven bij dit soort calamiteiten, zijn namelijk niet verzekerd. Deze zijn vaak veel hoger dan de verzekerde schade. Bijvoorbeeld het regelen van een bouwvergunning om het pand te herbouwen. Dat kan moeizaam gaan, omdat het bestemmingsplan inmiddels gewijzigd is. En aan de advertentiekosten om klanten te informeren dat je zaak tijdelijk dicht is of juist weer opent. Of aan omzetverlies omdat klanten gaan shoppen bij de concurrent en niet meer terugkeren. De ervaring leert dat na een brand ongeveer 40% van de bedrijven al in het 1e jaar failliet gaat. Binnen 2 jaar na de brand is ruim 60% failliet.

Verzekeren kan anders
Wij helpen je liever om schade te voorkomen. Want dan helpen wij je pas echt, vinden wij. We geven je graag tips om je brandrisico’s door brandstichting beperken. Bovendien ontwikkelden we preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zodat je in bedrijf blijft.

Hoe beperk ik de risico's?

  1. Zorg voor goede verlichting op je terrein
    Brandstichters en inbrekers werken graag ongezien. Goede verlichting van je terrein is belangrijk.

  2. Neem maatregelen om inbraak te voorkomen
    Inbrekers stichten regelmatig brand om hun sporen uit te wissen. Met deze tips houd je inbrekers buiten de deur.

  3. Doe afval in een afgesloten metalen afvalcontainer met deksel
    Plaats de afvalcontainer op minimaal 10 meter afstand van je gebouw(en) of afdak.

  4. Zet je containers na werktijd bij voorkeur binnen
    Vandalen maken dankbaar gebruik van de gelegenheid, geef ze die kans niet. Heb je in je pand geen plek, plaats de afvalcontainer dan na werktijd binnen een omheind en afgesloten gedeelte op het buitenterrein. Sluit de afvalcontainer met een stevige ketting met hangslot. En zet de container vast, om verplaatsing te voorkomen.

  5. Plaats brandbare materialen verder dan 10 meter van je gevel of afdak
    Voorkom dat een buitenbrandje eenvoudig overslaat naar je pand. Beperk de opslag van brandbare materialen tot een minimum. Denk aan je voorraad, pallets, afval, papier, karton, plastic en autobanden. Voorkom ook zwerfafval op je terrein. Onze risicodeskundige legt je uit waarom rommel en chaos sowieso gevaarlijk zijn voor je bedrijf.

  6. Zorg voor een goede verstandhouding met al je relaties
    Ga met anderen om zoals je zelf behandeld wilt worden. Of het nu om een ex-medewerker, ontevreden klant of een concurrent gaat. Mensen zijn geneigd om het laatste contact het best te onthouden en als mensen sterk geëmotioneerd zijn, hecht een herinnering zich nog sterker. Besteed oprechte aandacht aan de persoon, luister goed naar de klachten van de ander en doe je best om hier samen goed uit te komen. 

Liever verzekeren

een foto van een bedrijfspand

Gebouwen­verzekering

Met een gebouwenverzekering verzeker je jouw bedrijfspand of huurdersbelang voor schade door brand. Als huurder hoef je het pand niet te verzekeren, dat doet je verhuurder.
een opslagruimte met een rek met in plastic verpakte kleding

Bedrijfs­middelen­verzekering

Met een bedrijfsmiddelenverzekering verzeker je jouw inventaris, voorraad en apparatuur tegen brand.
Een buitenterras met meerdere tafels en stoelen

Bedrijfs­stagnatie­verzekering

Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je jouw brutowinst als je bedrijf stil komt te liggen door brand.