Wat hebt u met de aannemer afgesproken? Was dat een vaste prijs, een richtprijs of een afgesproken uurloon? Of hebt u misschien geen prijs afgesproken?
Vaste prijs
Soms wordt met de klusjesman een vaste prijs afgesproken voor een bepaalde opdracht. Bijvoorbeeld € 3.000 om de tuin opnieuw te betegelen. De aannemer mag achteraf niet meer in rekening brengen dan is afgesproken.
Richtprijs
In plaats van een vaste prijs kan de aannemer ook een schatting maken van de kosten (richtprijs). Achteraf wordt gerekend hoeveel uren er zijn gewerkt en hoeveel materiaal er is gebruikt. Aan de hand hiervan wordt de rekening gemaakt.
Deze rekening mag niet meer dan 10% hoger zijn dan de richtprijs. Meer dan 10% mag als de aannemer u hier vooraf duidelijk op wijst. En u moet de kans hebben gehad het werk te vereenvoudigen of te beperken.
Tip
Lees de algemene voorwaarden van het contract goed door. Er kunnen specifieke afspraken rondom richtprijzen in staan. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.
Uurloon
Als u een uurloon hebt afgesproken, moet u de uren betalen die de aannemer heeft gewerkt. Daarnaast moet u ook de gebruikte materialen betalen. Wilt u weten wat u ongeveer moet betalen? Vraag dan een offerte op. U kunt de aannemer ook vragen de uren in te schatten die hij nodig heeft voor de klus.
Achteraf moet de aannemer aantonen hoeveel uren hij heeft gewerkt. Wanneer u het hier niet mee eens bent, moet u bewijzen dat de aannemer minder heeft gewerkt. Dit is vaak lastig om aan te tonen.
Tip
Houd in de gaten hoe lang de aannemer bezig is met de klus. Laat de aannemer bijvoorbeeld zijn uren aftekenen. Zo voorkomt u onverwachte verrassingen.
Geen afgesproken prijs
De aannemer mag dan aan u de redelijke kosten in rekening brengen.