Vijf voorbeelden van zakelijke conflicten waarbij een rechtsbijstandverzekering kan helpen

Heb jij als ondernemer al eens te maken gehad met een juridische kwestie? Grote kans dat het antwoord hier ‘ja’ op is. We geven in dit artikel 5 veel voorkomende situaties van juridische conflicten bij ondernemers. Situaties waarbij een zakelijke rechtsbijstandverzekering van pas kan komen.

Vaak is de vraag (of eigenlijk het antwoord) bij juridische kwesties zo ingewikkeld dat je er professionele hulp bij nodig hebt. Daarom is er de zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers. Daarmee word je als ondernemer geholpen bij juridische conflicten en worden de kosten van juridische hulp en eventuele proceskosten vergoed. 

Hieronder noemen we 5 veelvoorkomende situaties die een juridisch conflict kunnen worden en leggen we uit hoe een zakelijke rechtsbijstandverzekering je hierbij kan helpen.

1. Hulp bij onenigheid over contracten

Als ondernemer of zzp’er teken je contracten of overeenkomsten en sluit je deals. Soms teken je niet, maar maak je mondeling een afspraak. Die afspraken zijn meestal ook bindend. Soms staan er afspraken in een contract waar je helemaal niet akkoord mee hoeft te gaan. Maar ken je je rechten onvoldoende. Of je maakt zelf een contract, maar doordat er onderdelen ontbreken is het niet rechtsgeldig. Op zo’n moment ben je kwetsbaar als ondernemer en kan er discussie over het contract ontstaan. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor het bemiddelen en het eventueel aangaan van een rechtszaak vergoed.

2. Hulp bij conflicten met dienstverleners

Bij het succesvol runnen van een bedrijf of onderneming werk je bijna altijd samen met dienstverleners. Denk aan technische diensten, financiële diensten of energiediensten. Maar ook de huur of lease van machines. Als er iets mis gaat, kan er discussie ontstaan over verantwoordelijkheden. Een voorbeeld: stel dat je een exclusieve aquariumspeciaalzaak hebt. Wanden vol aquariums gevuld met tropische vissen. Deze vissen kunnen alleen overleven in warm water. In de nacht valt ineens de stroom uit. De verwarming van de aquariums stopt ermee en tientallen vissen sterven. Een enorme kostenpost, maar wie gaat dit betalen? De energieleverancier, of jijzelf? Omdat je met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt rekenen op juridische hulp kun je die discussie aan professionals overlaten.

3. Hulp bij nalatige betalingen van klanten

Klanten zijn belangrijk voor jou als ondernemer. Zij betalen immers voor jouw producten of diensten. Tenminste, dat zouden ze moeten doen. Het kan voorkomen dat de klant niet wil betalen omdat hij ontevreden is. Om gelijk te krijgen, kan het zijn dat je naar een rechter moet. Dit is een dure procedure. Het kan je als ondernemer een hoop frustratie besparen als je weet dat je een rechtszaak kunt starten, zonder dat je je druk hoeft te maken om de kosten daarvan. 

4. Hulp bij huurzaken

Als jouw bedrijf of onderneming gebruik maakt van een huurpand dan kun je te maken krijgen met onverwachte omstandigheden. Denk aan een flinke verhoging van de huur, een nieuwe huurder naast jouw werkruimte waar jij geluids- of stankoverlast van hebt of iets wat kapot gaat in of aan het pand waarbij de verhuurder maanden wacht met het herstellen. Heb je een zakelijke rechtsbijstandsverzekering? Dan kunnen de juristen je vertellen wat jouw rechten zijn en helpen om dit te op te lossen met de verhuurder.

5. Hulp bij personeelskwesties

Het in dienst hebben van personeel betekent meestal dat de zaken goed gaan. Maar het kan ook een bron van stress zijn. Want wat doe je als de zaken ineens minder goed gaan? Of als het personeelslid dat je net hebt aangenomen toch niet goed functioneert? Onder welke voorwaarden mag je iemand dan ontslaan? Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt kan een arbeidsrechtjurist jou hierbij helpen. Zeker als het aankomt op ontslag, is het fijn om hulp van een professional te krijgen. De juristen en advocaten van de zakelijke rechtsbijstandverzekering weten wat juridisch gezien moet, kan en mag. 

Juridische conflicten voorkomen

Bovenstaande situaties kunnen meestal voorkomen worden. Dit kan door vooraf juridisch advies in te winnen en afspraken zo veel mogelijk vast te leggen in contracten en overeenkomsten. Deze hulp kun je krijgen door juridisch advies van Interpolis in te schakelen. Dit is juridische hulp waar je geen verzekering voor nodig hebt. Maar minstens zo belangrijk: blijf in gesprek met je klanten, leveranciers en werknemers. Als je weet wat er speelt kun je erop anticiperen en samen zoeken naar oplossingen.