Jouw AOV-premie is aftrekbaar

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost minder dan je denkt. 
Ben jij zelf de verzekeringnemer? Dan mag je de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat dit je veel geld kan besparen laten we in het onderstaande rekenvoorbeeld zien. De uitkering die je ontvangt als je arbeidsongeschikt raakt wordt belast als inkomen.  

Rekenvoorbeeld: belastingaftrek 2020

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van het nieuwe tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting dat in 2020 ingaat. Aan de hand van het voorbeeld kun je zelf de netto kosten van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) berekenen.

Stel je bruto jaarinkomen is € 40.000,-, daarmee val je in 2020 in belastingschijf 1. In dit voorbeeld betaal je € 200,- premie per maand voor je AOV.

  • De premie mag je aftrekken van je inkomen dat je opgeeft in box 1. In totaal is dit € 200,- x 12 maanden = € 2.400,-.
  • Je moet dan 37,35% belasting betalen over € 37.600,- in plaats van € 40.000,-.
  • Zo krijg je 37,35% van de betaalde AOV-premie terug van de belasting. Je betaalt dus netto geen € 200,- per maand, maar € 125,30 premie per maand.
  • Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering maar € 0,70,- per uur.

Je betaalt loonbelasting over je AOV-uitkering

Raak je arbeidsongeschikt? De uitkering die je dan krijgt wordt gezien als inkomen. Daarom moeten wij van het verzekerde bedrag op je verzekeringsbewijs loonbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Als je arbeidsongeschikt raakt krijg je dus minder dan het verzekerde bedrag. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wilt verzekeren. 

Rekenvoorbeeld 2020: bruto-netto uitkering AOV
Stel je hebt een bedrag verzekerd van € 40.000,- per jaar. Je raakt arbeidsongeschikt voor 50%.
De uitkering bedraagt dan bruto € 20.000,- op jaarbasis (50% arbeidsongeschikt). De loonbelasting hierover bedraagt in 2020 37,35%. Je ontvangt van ons een netto-uitkering van € 12.531,-. 

Voor het bedrag van € 20.000,- dat we niet uitkeren (de andere 50%) betaal je nog AOV-premie. Deze premie blijft gewoon aftrekbaar van de Inkomstenbelasting.

Korting op een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis

Kies je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Interpolis? Dan krijg je als ondernemer het 1e jaar 30% korting. En ook het 2e (20%), 3e (10%) en 4e (5%) jaar profiteer je van een mooie korting op je premie.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Voorkom dat je arbeidsongeschikt raakt

Een val van de trap, rugklachten, een overlijden van een dierbare, depressie, een chronische ziekte, een sportongelukje. Met onze preventiediensten verklein je de kans om arbeidsongeschikt te raken.

Vrouw in sportkleren strekt haar been op de grond in het bos. Met behulp van de preventiediensten van Interpolis kunt u arbeidsongeschiktheid voorkomen.

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mis je inkomen als je voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij jouw situatie past.

Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its

Hoe werkt een AOV

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je van een inkomen als je ziek wordt. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kun je een uitkering krijgen die je inkomen aanvult.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand