Jouw AOV-premie is aftrekbaar.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost daardoor minder dan je denkt. 

Jouw AOV-premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Ben jij zelf de verzekeringnemer? Dan mag je de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat dit je veel geld kan besparen laten we in het onderstaande rekenvoorbeeld zien. De uitkering die je ontvangt als je arbeidsongeschikt raakt wordt belast als inkomen.  

Rekenvoorbeeld: de netto premie na belastingaftrek

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van de tarieven van de inkomstenbelasting in 2023. Aan de hand van het voorbeeld kun je zelf de netto kosten van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) berekenen.

Stel je bruto jaarinkomen is € 40.000,-, daarmee val je in belastingschijf 1, met 36,93% belasting. Je sluit een AOV af waarvoor je in dit voorbeeld € 200,- premie per maand betaalt:

  • In totaal betaal je € 200,- x 12 maanden = € 2.400,- premie per jaar.
  • De premie mag je aftrekken van je inkomen dat je opgeeft in box 1. Je moet dan 36,93% belasting betalen over € 37.600,- in plaats van € 40.000,-.
  • Zo krijg je 36,93% van de betaalde AOV-premie terug van de belasting. Je betaalt dus netto geen € 200,- per maand, maar € 126,14.

Als je 36 uur per week in rekening kunt brengen bij je klant, kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering je maar ongeveer € 0,80 per uur.

Je betaalt loonbelasting over je AOV-uitkering

Raak je arbeidsongeschikt? De uitkering die je dan krijgt wordt gezien als inkomen. Daarom moeten wij van het verzekerde bedrag op je verzekeringsbewijs loonbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Als je arbeidsongeschikt raakt krijg je dus minder dan het verzekerde bedrag. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat je wilt verzekeren. 

Rekenvoorbeeld 2023: bruto-netto uitkering AOV
Stel je hebt een bedrag verzekerd van € 40.000,- per jaar en je raakt volledig arbeidsongeschikt.
De uitkering bedraagt dan bruto € 40.000,- op jaarbasis. De loonbelasting hierover bedraagt in 2023 36,93%. Je ontvangt van ons een netto-uitkering van € 25.228,-. Kies je ervoor om gebruik te maken van loonheffingskorting. Dan valt de uitkering hoger uit.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Vrouw in sportkleren strekt haar been op de grond in het bos. Met behulp van de preventiediensten van Interpolis kunt u arbeidsongeschiktheid voorkomen.

Voorkom dat je arbeids­ongeschikt raakt

Een val van de trap, rugklachten, een overlijden van een dierbare, depressie, een chronische ziekte, een sportongelukje. Met onze preventiediensten verklein je de kans om arbeids­ongeschikt te raken.
Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mis je inkomen als je voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij jouw situatie past.
Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert jou van een inkomen als je ziek wordt. Ook als je gedeeltelijk arbeids­ongeschiktheid raakt, kun je een uitkering krijgen die jouw inkomen aanvult.