Focussen op wat nog wel lukt

Het verhaal van René, tandarts

Na de operatie

René (53) is tandarts en heeft een eigen praktijk met 4 werknemers. Vier maanden geleden werd er een tumor uit zijn arm verwijderd. Hoewel hij geen nabehandeling nodig heeft en zijn arm weer goed kan bewegen zit hij sinds de operatie veel minder lekker in zijn vel. “Ik merk bijvoorbeeld dat ik erg moe ben. Ik slaap ’s nachts prima, maar ik ga tegenwoordig ook overdag regelmatig even onder zeil. Dat vind ik vervelend.” René is ook erg prikkelbaar sinds zijn operatie. “Ik word snel boos, wat spanningen binnen mijn gezin oplevert. De relatie met mijn vrouw is goed, maar staat wel onder druk door alle gebeurtenissen.” Dat hij het rustig aan moet doen frustreert hem, want René is geen stilzitter. “Ik baal er ontzettend van dat ik nog niet verder kom dan halve dagen werken...”
Ik ben eerlijk gezegd bang dat ik nooit meer de oude word.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Als zelfstandig ondernemer vindt René het lastig om de controle uit handen te geven. “Dat heeft te maken met het verantwoordelijkheidsgevoel dat ik naar mijn onderneming, werknemers en patiënten toe voel. En ik ben ook gewoon ongeduldig van aard.” Hij kan zijn situatie maar moeilijk accepteren. “Ik voel weerstand als ik denk aan hoe het nu is. En ik ben eerlijk gezegd bang dat ik nooit meer de oude word.”

Optimistisch blijven

René nam uiteindelijk contact op met een specialist van HANDS. Het advies was om vooral te focussen op wat nog wél lukt. “In het begin had ik grote moeite met dat advies en raakte ik er zelfs geëmotioneerd door. Want ik ben altijd zó een positief persoon geweest, maar de omstandigheden maakten het gewoon ontzettend moeilijk om optimistisch te blijven.”
We hebben nu heel concreet een planning met sportmomenten en wandelsessies gemaakt.

Acceptatie en concrete stappen

De specialist van HANDS verwees hem door naar een coach om gesprekken over zijn situatie te voeren. “Ik merk dat ik mij na ieder gesprek wat rustiger voel. Want waar ik steeds druk op mijzelf legde door alleen maar te focussen op weer aan het werk gaan, legt mijn coach de nadruk op acceptatie van mijn situatie.”

Ze bespreken ook onderliggende issues. De reden achter René’s altijd bezig willen zijn bijvoorbeeld. Maar ook grenzen leren stellen en de voordelen van ontspanning naast werk. “Het blijft overigens niet bij praten; we hebben nu heel concreet een planning met sportmomenten en wandelsessies gemaakt. Ik ben blij dat ik die gesprekken aangegaan ben; ze helpen me vooruit. Ondanks mijn nuchtere instelling heb ik dan ook besloten om er mee door te gaan.”