Dat blijkt uit de 'Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt' die minister Van Gennip (SZW) op 5 juli 2022 naar de Tweede Kamer stuurde. Eerder werd vooral gesproken over de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) als doelgroep. Het kabinet breidt de kring nu uit met ondernemers mét personeel, dga's en vrije beroepsbeoefenaren.
De agrarische sector werd tot nu toe in de plannen uitgesloten van de verzekeringsplicht. Of dat zo blijft is nog niet duidelijk.
De Stichting van de Arbeid kwam in 2020, op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ), met een adviesrapport voor een verplichte AOV voor zelfstandigen.
Ten opzichte van dat voorstel zien we nu 2 wijzigingen:
Hiermee vergroot het kabinet de uitvoerbaarheid van de regeling.
We verwachten de wetgeving in 2026; die zal dus niet eerder ingaan dan 2027.
Voor een deel bepaal jij de premie. Je stelt zelf je arbeidsongeschiktheidsverzekering samen. We hebben een aantal voorbeelden verzameld om je een beeld van de premie te geven.
Als jij zelf de verzekerde bent, is de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar. Je kunt de premie van je inkomen aftrekken bij de opgave van de inkomstenbelasting.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je van een inkomen als je ziek wordt. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kun je een uitkering krijgen die je inkomen aanvult.