Verplichte AOV voor ondernemers

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid wordt voor iedereen verplicht.

Bent u zelfstandige (ondernemer, zzp’er, beroepsbeoefenaar, directeur, grootaandeelhouder of meewerkend echtgenoot)? Dan wordt u straks wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Hoe staat het met de ontwikkeling van de regeling?

Op 26 maart 2021 heeft demissionair minister Koolmees een brief naar de 2e kamer gestuurd. Daarin geeft hij aan dat het voorstel van de Stichting van de Arbeid uit 2020 moeilijk uitvoerbaar is.
De minister wil kijken naar wat in de uitvoering wél kan. En maakt inzichtelijk of, hoe en wanneer de verschillen met het advies van de Stichting overbrugd kunnen worden. Het duurt daardoor nog wel enkele jaren voordat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen wordt ingevoerd.

Wat staat er in het advies van de Stichting van de Arbeid?
  • Een uitkering van maximaal € 1.650,- bruto per maand (huidige minimumloon).
  • De premie is maximaal € 220,- bruto per maand. De premie is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie, het UWV keert uit.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die u nog zou kunnen uitvoeren. Met uw beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • De wachttijd (eigenrisicoperiode) is standaard 52 weken. Deze periode kan aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
  • Zzp’ers die al een verzekering hebben of zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.
De agrarische sector heeft een unieke positie. Of deze sector wordt uitgesloten van de verzekeringsplicht is nog niet duidelijk.

Zorg nu voor een financieel vangnet

Laten we eerlijk zijn: uw inkomen verzekeren doet u omdat het de juiste keuze is voor uzelf en uw bedrijf, niet omdat het moet. Wacht dus niet tot de verplichte AOV ingaat en regel zelf een verzekering naar uw eigen wens. Als u nu een AOV afsluit, kunt u deze bovendien aanpassen als de nieuwe regels ingaan. Opzeggen kan ook.

Vragen?

Meer weten over de verplichte AOV? Bekijk dan de antwoorden op veelgestelde vragen.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Regel zelf uw AOV

Voor een deel bepaalt u de premie. U stelt zelf uw arbeidsongeschiktheidsverzekering samen. We hebben een aantal voorbeelden verzameld om u een beeld van de premie te geven.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Premie is fiscaal aftrekbaar

Als u zelf de verzekerde bent, is de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar. U kunt de premie van uw inkomen aftrekken bij de opgave van de inkomstenbelasting.

Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u van een inkomen als u ziek wordt. Ook als u gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kunt u een uitkering krijgen die uw inkomen aanvult.

Man zit aan tafel en typt op zijn laptop. Meld uw arbeidsongeschiktheid bij Interpolis.