Verplichte AOV voor ondernemers

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid wordt voor iedereen verplicht.
Update 8 juli 2022
Ben je zelfstandige (ondernemer, zzp'er, beroepsbeoefenaar, directeur, grootaandeelhouder of meewerkend echtgenoot)? Dan word je straks wettelijk verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

De verplichte AOV gaat gelden voor álle ondernemers, niet alleen voor de ZZP'er

Dat blijkt uit de 'Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt' die minister Van Gennip (SZW) op 5 juli 2022 naar de Tweede Kamer stuurde. Eerder werd vooral gesproken over de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) als doelgroep. Het kabinet breidt de kring nu uit met ondernemers mét personeel, dga's en vrije beroepsbeoefenaren.

De agrarische sector werd tot nu toe in de plannen uitgesloten van de verzekeringsplicht. Of dat zo blijft is nog niet duidelijk.

Het voorstel van de Stichting van de Arbeid is nog steeds de basis

De Stichting van de Arbeid kwam in 2020, op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ), met een adviesrapport voor een verplichte AOV voor zelfstandigen.
Ten opzichte van dat voorstel zien we nu 2 wijzigingen:

  • De genoemde uitbreiding naar alle ondernemers;
  • Een vaste wachttijd (eigenrisicoperiode) in plaats van keuze uit 3 mogelijkheden.

Hiermee vergroot het kabinet de uitvoerbaarheid van de regeling.
We verwachten de wetgeving in 2026; die zal dus niet eerder ingaan dan 2027.

Samenvatting van het eerdere voorstel van de Stichting van de Arbeid, met de laatste wijzigingen

  • Een uitkering van maximaal € 1.650,- bruto per maand (huidige minimumloon).
  • De premie is maximaal € 220,- bruto per maand. De premie is aftrekbaar. 
  • De Belastingdienst int de premie, het UWV keert uit.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die je nog zou kunnen uitvoeren. Met je huidige beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • Een vaste, nog te bepalen, wachttijd (eigenrisicoperiode). Denk aan een periode van 1 jaar waarin je nog geen uitkering krijgt. 
  • Ondernemers die al een verzekering hebben of zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.

Wacht niet op de nieuwe regeling, maar zorg nu voor een financieel vangnet voor jezelf

Laten we eerlijk zijn: je inkomen verzeker je omdat het de juiste keuze is voor jezelf, je gezin en je bedrijf, niet omdat het moet van de overheid. Wacht dus niet tot de verplichte AOV ingaat en regel zelf een verzekering naar je eigen wensen. De AOV die je nu afsluit kun je aanpassen of opzeggen zodra de nieuwe regels ingaan. Daar zorgen wij voor.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Regel zelf je AOV

Voor een deel bepaal jij de premie. Je stelt zelf je arbeidsongeschiktheidsverzekering samen. We hebben een aantal voorbeelden verzameld om je een beeld van de premie te geven.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Premie is fiscaal aftrekbaar

Als jij zelf de verzekerde bent, is de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal aftrekbaar. Je kunt de premie van je inkomen aftrekken bij de opgave van de inkomstenbelasting.

Neem contact op voor een gratis intake | Interpolis Juridisch Advies

Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je van een inkomen als je ziek wordt. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kun je een uitkering krijgen die je inkomen aanvult.

Man zit aan tafel en typt op zijn laptop. Meld uw arbeidsongeschiktheid bij Interpolis.