Alles wat je wilt weten over de arbeids­ongeschiktheids­verzekering.

Wanneer je als zelfstandig ondernemer door ziekte of een ongeval niet kan werken, heb je vaak geen inkomen meer. In zo'n situatie kan het handig zijn om een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) te hebben. In onderstaande video leggen we je alles uit over de arbeids­ongeschiktheids­verzekering. Je leest de belangrijkste informatie uit de video ook in dit artikel.

Over de arbeids­ongeschiktheids­verzekering:

Met een AOV krijg je een uitkering als je helemaal of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door ziekte, een ongeval of een burn-out. De AOV kent ook een uitkering bij zwangerschap of adoptie.

Voor wie is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering handig?

Stel, je bent een zelfstandig cameraman, en je raakt geblesseerd aan je arm. Als gevolg van deze blessure ben je niet meer in staat om je werk uit te voeren, en je inkomen valt weg. Wanneer je dan weinig geld achter de hand hebt, kan het een uitdaging zijn om maandelijks rond te komen. Met een AOV dek je de financiële risico's af. Zo kun jij je helemaal richten op het herstel. Bekijk het overzicht van wanneer je wel of niet verzekerd bent.

Een AOV is bedoeld voor ondernemers die hun brood verdienen met hun eigen bedrijf, zoals zzp'ers. Om zelf een inschatting te kunnen maken of een AOV voor jou verstandig is, moet je jezelf afvragen hoe lang je zonder inkomen rond kan komen. Om een goed beeld te krijgen van je financiële situatie, kunnen de volgende vragen je helpen:

  • Hoeveel geld heb je gemiddeld per maand nodig voor je vaste uitgaven? Denk dan niet alleen aan je privé-uitgaven, maar ook aan doorlopende personeelskosten, huur, leveranciers en bedrijfsabonnementen.
  • Welk bedrag heb je nodig voor onvoorziene uitgaven? Het kan gebeuren dat je apparatuur moet vervangen of noodzakelijke reparaties aan je huis of auto moet laten doen.
  • Voor hoeveel maanden wil je een buffer aanleggen?
  • Heb je een gezin dat afhankelijk is van jouw inkomen?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je al een beter idee van wat je zelf moet regelen.

Wat kost een AOV?

Veel ondernemers schatten de premie voor een AOV hoog in. Maar een AOV hoeft niet zo duur te zijn. Je stelt namelijk zelf je AOV samen, en hebt zo invloed op je uiteindelijke premie. Om het wat duidelijker te maken, beschrijven we een voorbeeldsituatie.
Voorbeeldsituatie:

Mila is 39 jaar, heeft 3 kinderen en is een IT-specialist. Ze verdient € 60.000,- per jaar, en haar gezin is afhankelijk van haar inkomen.


Mila koos voor een complete AOV, die € 4.000,- per maand uitkeert als ze niet kan werken. Wanneer ze een heel jaar niet zou kunnen werken, keert Interpolis € 48.000,- aan haar uit.


In dit voorbeeld kost de AOV haar iedere maand € 161,-.

Een fijn voordeel is dat de premie van de AOV aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Dat kan je veel geld besparen. De uitkering die je ontvangt als je arbeidsongeschikt raakt, wordt belast als inkomen. Bij de arbeids­ongeschiktheids­verzekering van Interpolis krijg je in het 1e jaar van je verzekering een korting van 30% op je premie. Of je kiest voor een korting die steeds hoger wordt, als je de AOV een langere tijd hebt.

Zo werkt het afsluiten van een AOV.

Het afsluiten van een Interpolis AOV kan heel makkelijk en snel online. Je bepaalt zelf wat je verzekert, de gewenste ingangsdatum van de verzekering, en tot welke leeftijd de uitkering moet doorlopen. Heb je behoefte aan een goed advies? Dan staan de adviseurs van Rabobank voor je klaar. Wanneer je een AOV afsluit, vragen we je om een gezondheidsverklaring in te vullen.

Dit doet Interpolis bij arbeidsongeschiktheid.

Bij Interpolis staan we natuurlijk altijd voor je klaar. Ook als je arbeidsongeschikt raakt. Je meldt dit gemakkelijk online. Vervolgens bellen we je op om te horen hoe het met je gaat, wat er aan de hand is, en hoe we je snel en goed kunnen helpen. Zodra alles duidelijk is, ontvang je de afgesproken uitkering. Raak je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan vergoeden wij het deel dat je niet kunt werken. Daarnaast helpen we je met persoonlijke begeleiding om je werk weer op te kunnen pakken, en denken we altijd met je mee over wat er nodig is om je bedrijf draaiende te houden.

Zo voorkom je arbeidsongeschiktheid.

Als ondernemer wil je het liefst gewoon lekker je werk kunnen doen, zonder gebruik te hoeven maken van de arbeids­ongeschiktheids­verzekering. Helaas heb je niet altijd alles in de hand. Maar je wil natuurlijk wel zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Ook daarbij bieden we je graag een helpende hand. Als je kiest voor een AOV van Interpolis, krijg je niet alleen financiële bescherming, maar ook een uitgebreid pakket aan gratis preventiediensten. Zo kun je gebruik maken van verschillende trainingen en cursussen, of je boekt een medische check-up. Je kunt ook altijd een afspraak inplannen met 1 van onze aangesloten psychologen, als je daar behoefte aan hebt.