Bedrijfscontinuïteit

Voorkom dat je bedrijf stil komt te staan

Risicomanagement is hét instrument om jouw risico’s te beheersen

Als ondernemer loop je risico’s. Als je weet welke dat zijn, kun je passende maatregelen nemen om ze te vermijden of te verminderen. En soms zijn risico’s zo groot of onvoorspelbaar, dat je er liever een verzekering voor afsluit.

Een praktische manier om jouw risico’s in kaart te brengen en vervolgens te beheersen, is risicomanagement. Met goed risicomanagement krijg je helder waar er binnen jouw bedrijf risico’s op de loer liggen. En hoe je daarmee om kunt gaan, zodat je in bedrijf blijft.

Risicomanagement is geen eenmalige actie. Het is een proces dat regelmatig opnieuw doorlopen moet worden. Want jouw bedrijf staat niet stil, dus ook de risico’s veranderen continu. Er zijn verschillende risico’s die het voortbestaan van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. We lichten er een paar toe.

Kun je door ziekte of een ongeval niet werken?
Voor jouw bedrijf heeft het natuurlijk een flinke impact als je er niet bent. Wachten je klanten, of gaan ze naar de concurrent? Maar ook voor jouw privésituatie heeft het gevolgen als je inkomstenbron opdroogt. Hoe groot die gevolgen zijn, is voor iedere ondernemer anders.

Interpolis berekende dat 1 op de 4 ondernemers met een licht beroep ooit een keer arbeidsongeschikt raakt. Werk je in de bouw, dan is dit risico 2 keer zo hoog. Het is praktisch om te weten hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. Want alleen dan weet je welke maatregelen je kunt nemen om dat risico te verkleinen.

Je bent aansprakelijk voor een schade
Dat kan iedere ondernemer overkomen. Bijvoorbeeld doordat je een kop koffie omstoot over de laptop van een klant. Of een verkeerde berekening maakt, waardoor een dak instort. Of als de producten die je importeerde van buiten de EU gezondheidsproblemen opleveren. Als ondernemer ben jij aansprakelijk voor schade die jijzelf, jouw producten, diensten of medewerkers toebrengen aan anderen, aan de spullen van anderen of aan het milieu.

Natuurlijk kun je veel doen om de kans op een aansprakelijkstelling te verkleinen. Zorg er in ieder geval voor dat je het onderwerp aansprakelijkheid helder beschrijft in de algemene voorwaarden.

Je krijgt te maken met wanbetaling
Een klant die zijn factuur niet betaalt. Heel erg vervelend, want hoe zorg je er dan voor dat jij wél jouw geld krijgt? Neem daarom maatregelen om het risico op wanbetaling zoveel mogelijk te beperken. Controleer de kredietwaardigheid van de klant, bijvoorbeeld vóórdat je met een nieuwe klant in zee gaat. Wil je weten hoe jij wanbetalers te snel af bent? Lees dan onze tips.

Verzekeringen zijn een investering in het voortbestaan van uw bedrijf

Soms zijn risico’s te groot of is de impact ervan niet vooraf te overzien. Voor die risico’s kun je verzekeringen afsluiten. Door risico’s op de juiste manier aan te pakken, investeer je in het voortbestaan van jouw bedrijf. Want als je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op ondernemen!

Al jouw bedrijfsverzekeringen bij elkaar in een handig pakket
Met Interpolis ZekerVanJeZaak® verzeker je in 1 keer jouw belangrijke bedrijfsrisico's. En het mooie van de bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak is dat ze met je mee veranderen. Bijvoorbeeld als jouw bedrijf groeit in omzet, personeel of spullen. Of als je nieuwe activiteiten oppakt.