Zakelijke aansprakelijkheids­verzekering

Ben ik ook aansprakelijk voor ingehuurde zzp’ers of mensen van een detacheringsbureau?
Jazeker. Maar het uitzendbureau of detacheringsbureau is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van mensen die je via het bureau inhuurt. Een zzp’er moet zelf voor zijn verzekeringen zorgen.
Ik ben net gestart met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen omzet. Heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel ga je zakelijk van start. Ook tijdens de start van jouw bedrijf loop je een zakelijk risico. Denk hierbij aan de inrichting van je bedrijfspand, het aanschaffen van spullen of het op zoek gaan naar klanten.  
Ik sluit mijn aansprakelijkheid uit in de leveringsvoorwaarden. Dan heb ik toch geen aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Met leveringsvoorwaarden kun je jouw aansprakelijkheid ten opzichte van een ander beperken of uitsluiten. Vindt de rechter je voorwaarden onredelijk? Dan kan een rechter bepalen dat je toch moet betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zulke situaties uitkomst.
Ik verkoop via internet producten, maar ik produceer niets. Ik loop dan toch geen aansprakelijkheidsrisico?
Ook als je geen product produceert, wil dat niet zeggen dat je geen risico loopt. Als je spullen van buiten de EU importeert en hier op de markt brengt, dan word jij gezien als producent. Dit is wettelijk zo geregeld. En de klant kan je bij schade aansprakelijk stellen, omdat de klant het product bij jou kocht.
Is een aansprakelijkheidsverzekering voor mij als zzp’er verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De financiële gevolgen bij een schade kunnen namelijk groot zijn. En juridisch gezien kan het behoorlijk complex worden als je aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. Ook getuigt het van professionaliteit als je goed verzekerd bent. En soms vraagt jouw opdrachtgever om een goede verzekering.

Is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende voor mij als zzp’er?
Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzeker je geen schade die je tijdens jouw werk veroorzaakt. Daarvoor moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.
Kan ik mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen als ik aansprakelijk word gesteld?
Breng je schade toe aan een ander of aan de spullen van een ander? Schakel dan als eerste je aansprakelijkheidsverzekering in. Heb je een geschil waarbij je juridische hulp wilt? Schakel dan met je rechtsbijstandsverzekeraar.
Waarom is een Construction Allrisk (CAR) verzekering belangrijk voor ondernemers in de bouw?
Een CAR-verzekering biedt dekking voor risico’s die u als ondernemer loopt op de bouwlocatie. Denk aan schade aan het aangenomen werk en aan schade die wordt veroorzaakt door onderaannemers. Of aan diefstal van gereedschap van de bouwlocatie. 
Wat doet een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur van een sportvereniging?
Het bestuur is collectief aansprakelijk. Het maakt niet uit wie van het bestuur de fout heeft gemaakt. De bestuurdersaansprakelijkheid biedt bestuurders bescherming tegen aanspraken op hun privévermogen.
Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade aan anderen en spullen van anderen die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken. Ook verzeker je letselschade die iemand oploopt terwijl hij voor je aan het werk is. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jouw bedrijf dus tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Het wordt ook wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) genoemd.
Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de financiële gevolgen (vermogensschade) bij een ander door uw beroepsfout. Zoals een verkeerd advies. Er is dan geen sprake van schade aan spullen of letsel.