Zakelijke aansprakelijkheids­verzekering

Ben ik ook aansprakelijk voor ingehuurde zzp’ers of mensen van een detacheringsbureau?
Jazeker. Maar het uitzendbureau of detacheringsbureau is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van mensen die je via het bureau inhuurt. Een zzp’er moet zelf voor zijn verzekeringen zorgen.
Ik ben net gestart met mijn bedrijf, maar ik heb nog geen omzet. Heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel ga je zakelijk van start. Ook tijdens de start van jouw bedrijf loop je een zakelijk risico. Denk hierbij aan de inrichting van je bedrijfspand, het aanschaffen van spullen of het op zoek gaan naar klanten.  
Ik sluit mijn aansprakelijkheid uit in de leveringsvoorwaarden. Dan heb ik toch geen aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Met leveringsvoorwaarden kun je jouw aansprakelijkheid ten opzichte van een ander beperken of uitsluiten. Vindt de rechter je voorwaarden onredelijk? Dan kan een rechter bepalen dat je toch moet betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zulke situaties uitkomst.
Ik verkoop via internet producten, maar ik produceer niets. Ik loop dan toch geen aansprakelijkheidsrisico?
Ook als je geen product produceert, wil dat niet zeggen dat je geen risico loopt. Als je spullen van buiten de EU importeert en hier op de markt brengt, dan word jij gezien als producent. Dit is wettelijk zo geregeld. En de klant kan je bij schade aansprakelijk stellen, omdat de klant het product bij jou kocht.
Is een aansprakelijkheidsverzekering voor mij als zzp’er verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De financiële gevolgen bij een schade kunnen namelijk groot zijn. En juridisch gezien kan het behoorlijk complex worden als je aansprakelijk wordt gesteld voor een schade. Ook getuigt het van professionaliteit als je goed verzekerd bent. En soms vraagt jouw opdrachtgever om een goede verzekering.

Is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende voor mij?
Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzeker je geen schade die je tijdens jouw werk veroorzaakt. Daarvoor moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten.
Kan ik mijn rechtsbijstandverzekering inschakelen als ik aansprakelijk word gesteld?
Breng je schade toe aan een ander of aan de spullen van een ander? Schakel dan als eerste je aansprakelijkheidsverzekering in. Heb je een geschil waarbij je juridische hulp wilt? Schakel dan met je rechtsbijstandsverzekeraar.
Moet ik me verzekeren voor aansprakelijkheid voor gehuurde apparatuur?

Nee, je bent niet verplicht om gehuurde apparatuur te verzekeren. Zoek goed uit hoe dit in jouw situatie geregeld is. Kijk daarvoor in de voorwaarden van de verhuurder én in de voorwaarden van jouw aansprakelijkheidsverzekering.

Wat doet een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur van een sportvereniging?
Het bestuur is collectief aansprakelijk. Het maakt niet uit wie van het bestuur de fout heeft gemaakt. De bestuurdersaansprakelijkheid biedt bestuurders bescherming tegen aanspraken op hun privévermogen.
Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade aan anderen en spullen van anderen die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken. Ook verzeker je letselschade die iemand oploopt terwijl hij voor je aan het werk is. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jouw bedrijf dus tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Het wordt ook wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) genoemd.
Wat is het verschil tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
De bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn 2 verschillende verzekeringen. Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)verzeker je schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken. Dit gaat om materiële schade en letselschade. Met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) verzeker je vermogensschade (financiële schade) die ontstaat door een beroepsfout.
Wat is het verschil tussen een vervoerders­aansprakelijkheids­verzekering en transportverzekering?

Als logistiek dienstverlener kun je aansprakelijk worden gesteld als er tijdens transport schade ontstaat aan de spullen van anderen. 

  • Met een vervoerders­aansprakelijkheids­verzekering verzeker je diefstal of schade die ontstaat tijdens het vervoer van spullen van een ander. Je kan zelf vervoeren, het vervoer voor een ander regelen of het vervoer aan een andere beroepsvervoerder overlaten. 
  • Met een transportverzekering verzeker je diefstal of schade aan jouw eigen spullen tijdens het vervoer. Het maakt hierbij niet uit of je de spullen zelf vervoert of dat een beroepsvervoerder dit in opdracht van jou doet.
 
Wat valt er onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) verzeker je aansprakelijkheid die jij als ondernemer, je medewerkers of je producten veroorzaken. Ook schade die uitzendkrachten, stagiaires, vrijwilligers, huisgenoten en familie veroorzaken, is verzekerd. Net als letselschade aan een medewerker waarvoor jij aansprakelijk bent. De kosten van een rechtszaak en juridische hulp als je aansprakelijk wordt gesteld voor een schade, vallen ook onder de dekking. In de voorwaarden lees je precies weten wat er wel en niet verzekerd is.