Inbraak op bedrijventerreinen

  Jaarlijks vinden er volgens het CBS in Nederland zo’n 30.000 diefstallen en inbraken bij bedrijven plaats. De schade van een inbraak kan oplopen tot wel € 100.000,-. Maar het gaat bij een inbraak of diefstal vaak niet alleen om financiële schade. Alles regelen na een inbraak of diefstal kost veel tijd en energie. Tijd die u beter of liever besteedt aan ondernemen. Reden genoeg om uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen. 

  Welke bedrijven zijn het meest in trek bij inbrekers?

  Inbrekers slaan goed beveiligde bedrijfspanden op bedrijventerreinen met collectief toezicht meestal over. Het is makkelijker om in te breken bij bedrijfspanden op afgelegen of (deels) verlaten bedrijventerreinen. Vooral als die bedrijfspanden:

  • aan de rand van een bedrijfsterrein liggen;
  • aan een goede vluchtroute liggen, bij voorkeur dicht bij een snelweg.

  Ook hebben ze de voorkeur voor bepaalde branches. Bijvoorbeeld:

  • groothandels. Bijvoorbeeld in gereedschappen, auto-onderdelen of computeronderdelen.
  • rijwielzaken. Met grote voorraden racefietsen, mountainbikes en elektrische fietsen.
  • dealers van professionele bos- en tuingereedschappen. Bijvoorbeeld in kettingzagen, bladblazers en zitmaaiers
  • autobedrijven. Vooral auto-onderdelen zijn in trek. Zoals airbags, velgen en koplampen.

  Welk risico loop ik?

  U loopt verschillende risico’s als er wordt ingebroken in uw bedrijf.

  1. Verlies van uw spullen
   Na een inbraak moet u de gestolen spullen of voorraad vervangen. Of uw machines herstellen, omdat inbrekers onderdelen meenamen.

    

  2. Omzetverlies/bedrijfsstilstand
   Omdat u moet wachten op producten of onderdelen ligt uw bedrijf misschien tijdelijk stil. Dat betekent omzetverlies.

    

  3. Schade door een inbraakpoging
   Soms blijft de schade bij een inbraakpoging beperkt tot een kapotte ruit of een opengebroken deur. Maar vaak is de schade groter. En al nemen de inbrekers geen buit mee, ook een poging tot inbraak geeft u een hoop gedoe.

    

  4. Schade aan uw pand door vernieling of brandstichting
   Regelmatig slaan inbrekers de boel kort en klein. Vooral als ze niet kunnen meenemen waarvoor ze kwamen. Of ze stichten brand om hun sporen uit te wissen. Zo leidt een simpele inbraak soms tot het verlies van een compleet bedrijfspand.

    

  5. Verlies van bedrijfsdocumenten of persoonsgegevens
   Nemen de inbrekers computers of usb-sticks mee uit uw bedrijfspand? Daarmee kunnen ze in het bezit komen van bedrijfsdocumenten of klantgegevens. Veel ondernemers ervaren juist dát verlies als erg vervelend. En met het verdwijnen van uw klantgegevens door bijvoorbeeld een datalek, verdwijnt ook uw goede naam. Die schade is vaak onherstelbaar.

  Focus op wat echt belangrijk is

  Als ondernemer wilt u ondernemend zijn. Daar ligt uw kracht en passie. U wilt ook goed zijn voor uw medewerkers, want samen met u vormen zij het hart van uw bedrijf. Daarom wilt u elke minuut die u aan uw bedrijf besteedt effectief inzetten. Als u uw tijd optimaal gebruikt dan profiteren u én uw medewerkers daar namelijk van. Interpolis helpt u daarbij. Door ervoor te zorgen dat niets uw bedrijf vertraagt.

  Hoe beperk ik de risico's?

  1. Maak een beveiligingsplan
   Beveilig uw pand zo optimaal mogelijk met de juiste mix van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen.

  2. Laat de beveiliging meegroeien met uw bedrijfspand
   Gaan de zaken zo goed dat u uw bedrijfspand uitbreidt? Bijvoorbeeld met een extra verdieping voor een showroom? Beveilig die nieuwe verdieping dan net zo goed als de rest van uw pand. Overleg met uw verzekeraar over het juiste beveiligingsniveau.

    

  3. Maak afspraken over toezicht met mede-ondernemers
   Spreek met andere ondernemers op uw bedrijventerrein af dat u een oogje in het zeil houdt bij elkaars panden. En dat u verdachte zaken aan elkaar meldt.

    

  4. Doe mee aan de collectieve beveiliging op uw bedrijventerrein
   Goede collectieve beveiliging werkt preventief. Steeds meer bedrijventerreinen hebben innovatieve collectieve beveiliging. Zoals permanent cameratoezicht met kentekenherkenning.

  Verzekeren

  Helaas is het risico op inbraak nooit helemaal uit te sluiten. Met een gebouwenverzekering verzekert u uw bedrijfspand voor schade door inbraak. Uw inventaris, voorraad en apparatuur kunt u allemaal apart tegen inbraak verzekeren. Met deze verzekeringen bent u ook meteen verzekerd voor schade door onder andere brand, het weer en waterschade. Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzekert u uw brutowinst als uw bedrijf (gedeeltelijk) stil komt te liggen na een inbraak.  

  Ondernemers op bedrijventerreinen met het KVO-B certificaat krijgen premiekorting
  Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 1.000 bedrijventerreinen met een KVO-B certificaat. Hét keurmerk voor Veilig Ondernemen. Interpolis heeft met 330 van deze bedrijventerreinen een raamovereenkomst gesloten. De ondernemers op deze bedrijventerreinen krijgen van ons een aantrekkelijke korting op hun bedrijfsverzekeringen. Omdat wij merken dat de schadelast aanzienlijk kleiner is op bedrijventerreinen met goede collectieve beveiliging. De schade door bijvoorbeeld vandalisme, inbraak, diefstal en brand neemt op een bedrijventerrein aantoonbaar af. Gemiddeld met wel 70%. En daar zet Interpolis graag iets tegenover. 
   

  Meer over veilig ondernemen

  In de dossiers Brand en Inbraak en diefstal leest u meer tips en maatregelen om veilig te ondernemen. 

  Meer lezen?