Zakelijk rijden: wat is voor mij de beste optie?

Als ondernemer heb je verschillende opties voor zakelijk rijden. Welke optie het beste past bij jouw bedrijf hangt af van diverse factoren, zoals je gebruik en je budget. In dit artikel vertellen we je over de mogelijkheden.

Zakelijk rijden in een privéauto


Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar en heb je weinig (start)kapitaal?

Dan is het gebruiken van een privéauto voor je onderneming een goede optie. Je hoeft geen extra investeringen te doen en je profiteert van belastingvoordelen. Zo mag je per kilometer die je zakelijk rijdt € 0,19 van je winst aftrekken. En de btw van de aanschafprijs van de auto is aftrekbaar van de belasting. Net als de btw op je autokosten voor zakelijke kilometers, als je een kilometerregistratie bijhoudt.

Rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar?

Dan wordt je auto vanzelf gezien als zakelijk. Je loopt hierdoor belastingvoordelen mis. Ook betaal je meer belasting, omdat je geen bedrag per kilometer mag aftrekken van de winst van je onderneming. Van alle aftrekposten blijft alleen de btw op je autokosten voor zakelijke kilometers over. Val jij in deze categorie? Mogelijk is zakelijk leasen dan een betere optie.

Let op: tijdens zakelijke ritten in een privéauto ben je vaak alleen verzekerd als je een zakelijke autoverzekering hebt afgesloten. Check hiervoor je voorwaarden.
 

Auto op naam van de zaak

Met deze optie doe je een gerichte investering uit naam van je onderneming. Dit is een flinke uitgave, maar levert je ook veel belastingvoordeel op. Je mag namelijk alle gemaakte autokosten zakelijk aftrekken van de belasting. Dus de aanschafprijs, de afschrijvingen én de btw.

Rijd je meer dan 500 privékilometers in een auto van de zaak, dan betaal je standaard 22% bijtelling. De keuze voor een elektrische auto van de zaak kan dan een goede optie zijn. Daarop is de bijtelling maar 8%, tot het een maximumbedrag van € 45.000,-. Rijd je minder dan 500 kilometers privé? Dan is een auto op naam van de zaak optie nog gunstiger. Je betaalt dan namelijk helemaal geen bijtelling. 
Ondernemer bij busje portret

Zakelijk leasen

Een nieuwe bestelbus of zakelijke auto kost veel geld. Heb je hiervoor geen budget of rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar? Dan kan een zakelijke leaseauto een aantrekkelijke keuze zijn. Voor zakelijk leasen zijn er 2 opties:
  1. Operational lease
    Bij deze optie huur je de auto voor een vaste periode. Als huurder heb je geen last van de waardevermindering van de auto. Ook is de verzekering vaak al geregeld. Helaas heb je geen recht op belastingvoordelen, omdat de auto niet jouw eigendom is.

  2. Financial lease
    Bij deze optie wordt de auto jouw eigendom. Je hoeft hem alleen niet in 1 keer te betalen. Je betaalt in termijnen, met een vast bedrag per maand. Je hebt alle voordelen van een auto-eigenaar: je kunt de auto afschrijven, de btw terugvragen én de rente aftrekken. Bij deze vorm van lease kun je je eigen bedrijfsautoverzekering of bestelautoverzekering afsluiten. 

Hoe werkt een autoverzekering bij zakelijk rijden?

Alleen met een zakelijke autoverzekering is je auto verzekerd tijdens zakelijke ritten. Dit geldt ook als je een privéauto voor je onderneming gebruikt of als je vaker privé dan zakelijk rijdt. Met een zakelijke autoverzekering beperk je de financiële risico’s voor je bedrijf. En je kunt de btw van je premie verrekenen. Een ander voordeel is dat je de mogelijkheid hebt om wisselende bestuurders in te zetten. Bij het afsluiten van onze zakelijke autoverzekering kies je zelf de dekking. Met een dekking met beperkt casco of volledig casco, vergoeden we ook diefstal en schade aan de auto zelf. Bij operational lease zit de verzekering vaak al in het leasecontract.