Hier moet je als ondernemer op letten als je een bedrijfswagen aanschaft.

Wanneer jouw onderneming groeit, groeit het aantal kilometers dat je aflegt vaak mee. Groei kan de reden zijn om jouw privéauto in te ruilen voor een bedrijfswagen. Met bedrijfswagen bedoelen we zowel een zakelijke personenauto als bestelbus. In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie voor de aankoop van een bedrijfswagen op een rij.

De risico's van een zakelijke auto.

Het hebben van een zakelijke auto of bestelwagen brengt risico's met zich mee, waar ondernemers rekening mee moeten houden. 1 van de belangrijkste risico's is schade aan of diefstal van de voertuigen zelf. Het verlies van een zakelijke auto of bestelwagen kan flinke financiële impact hebben, en een verlies betekenen van de investering die in het voertuig is gedaan.

Daarnaast is er het risico van diefstal van goederen, zoals voorraad en inventaris, die zich in de zakelijke auto of bestelwagen bevinden. Als je als ondernemer afhankelijk bent van het vervoeren van goederen, moet je je bewust zijn van dit risico, en maatregelen nemen om diefstal te voorkomen.

Een ander risico waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen, is de impact op de continuïteit van je bedrijf in geval van schade of diefstal van de zakelijke auto of bestelwagen. Als het voertuig niet gebruikt kan worden, kan dit leiden tot vertragingen in de bedrijfsactiviteiten, wat voor problemen met klanten kan zorgen.

Privégebruik van een bedrijfswagen? Let op de bijtelling.

Wanneer de bedrijfswagen voor de deur staat, is het verleidelijk om óók in te stappen voor een familiebezoek of een weekendtrip naar de Ardennen. Als je een auto aanschaft op de zaak en er ook privé gebruik van wilt maken, heb je te maken met bijtelling.

Bijtelling geldt wanneer je meer dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden. Hoeveel je moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en het jaar waarin het kenteken is afgegeven.

Wanneer je een auto privé hebt aangekocht, maar je besluit dat je deze toch ook zakelijk wilt gebruiken, dan is het ook mogelijk om de wagen om te zetten naar een zakelijke auto. Je kunt dan alle autokosten voor het zakelijke deel aftrekken van de belasting, maar uiteraard niet meer het btw-bedrag, omdat het een privéaankoop was.

3 tips om auto-inbraken te voorkomen.

Als ondernemer wil je niet dat je bedrijfsauto wordt gestolen, of dat er dure gereedschappen en apparaten uit jouw auto meegenomen worden. Gelukkig kun je zelf veel doen om inbraak en diefstal te voorkomen. Dit zijn de 3 belangrijkste tips volgens Interpolis-experts om auto-inbraken te voorkomen:

  1. Zorg voor een goede beveiliging van jouw bedrijfswagen.
    Installeer een alarm en plaats extra sloten.
  2. Maak je bedrijfswagen herkenbaar en opvallend.
    Besticker jouw wagen met het logo en telefoonnummer van je bedrijf. Dit maakt jouw auto of bus herkenbaar en makkelijker vindbaar.
  3. Kies een veilige parkeerplaats.
    Parkeer het liefst op een goed verlichte parkeerplaats, met zicht op de bus vanaf de straat óf in een gesloten gebouw met cameratoezicht.

Dit zijn de belangrijkste autoverzekeringen voor ondernemers.

Naast het nemen van preventieve maatregelen, is het ook belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten om jezelf en je bedrijf te beschermen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende dekkingen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig casco (allrisk). Als ondernemer zijn er verschillende verzekeringen waar je voor kunt kiezen. We sommen ze hieronder voor je op:

  • Bestelautoverzekering:
    De bestelautoverzekering is speciaal ontworpen om je bestelwagen te beschermen tegen schade en diefstal. Met de aansprakelijkheidsdekking verzeker je de schade die je met je auto veroorzaakt aan een ander.
  • Zakelijke autoverzekering:
    Een zakelijke autoverzekering met Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)-dekking is een vereiste voor je bedrijfsauto. Naast deze verplichte basisdekking, heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor WA + Beperkt Casco en WA + Volledig casco (allrisk). En wordt jouw personenauto of motor binnen 2 jaar na aankoop gestolen of total loss verklaard? Dan krijg je bij Interpolis de aanschafwaarde terug.
  • Transportverzekering:
    Een transportverzekering is van belang als je voorraad en inventaris vervoert in je bestelwagen of zakelijke auto. Deze verzekering beschermt je goederen tegen verlies, diefstal of schade tijdens het transport. Met een transportverzekering ben je óók verzekerd als een professionele vervoerder de goederen vervoert, goederen worden beschadigd of verloren raken.

De kosten van een zakelijke autoverzekering.

Doorgaans zijn de kosten van een zakelijke autoverzekering hoger dan die van een particuliere autoverzekering. Dit is vanwege het intensievere gebruik en het feit dat er mogelijk meerdere mensen in rijden. Het tarief voor een zakelijke autoverzekering kan echter variëren. Zo is het bijvoorbeeld duurder om een verzekering af te sluiten voor een koeriersbusje, in vergelijking met een auto waarin slechts 1 ondernemer rijdt.