Onderneming van Betekenis: Vervoersbedrijf Munckhof heeft veiligheid als topprioriteit

Wie deelneemt aan het verkeer is voor een deel verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Als werkgever in personenvervoer weegt deze verantwoordelijkheid nog wat zwaarder. Jos Poortinga, directeur Taxivervoer bij Munckhof vertelt hoe veiligheid structureel verankerd is in de organisatie.

Jos Poortinga is directeur Taxivervoer bij Munckhof dat dagelijks zo’n 20.000 personen van en naar ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen of dagbestedingen vervoert. Met 26 vestigingen, 1.200 voertuigen en 1.400 chauffeurs bedient het bedrijf vrijwel heel Nederland. Samen met verkeerspsycholoog Adriaan Heino van Interpolis ontwikkelde Poortinga een verkeersveiligheidsbeleid en concreet stappenplan.

Het thema veiligheid komt terug in de gehele bedrijfsvoering

"In ons geval hebben we veel aandacht voor veilig materieel en ergonomische bestuurdersstoelen", vertelt Poortinga. Maar er wordt bij Munckhof ook aandacht besteed aan sociale veiligheid. "In cursussen leren chauffeurs omgaan met agressie en proberen we gehaast gedrag te voorkomen. Na een verkeersruzie of aanvaring met een passagier is er altijd een luisterend oor." Bovendien ontwikkelde Munckhof een e-learning cursus met videotips voor defensief en veilig rijden. Alle chauffeurs hebben hieraan meegedaan, 95% geeft aan dat dit hen ook echt helpt.

Ook ontwikkelde Munckhof een tool gekoppeld aan een database waarbij risicovolle locaties worden aangemerkt. De chauffeur krijgt dan een seintje op het moment dat hij zo’n locatie nadert. Dit zijn bijvoorbeeld kruispunten, onoverzichtelijke hoeken of onopvallende paaltjes waar bovengemiddeld veel verkeersongevallen plaatsvinden.

De focus op veiligheid is verweven in de werving, bij de intake en in de dagelijkse praktijk. "Aspirant-chauffeurs moeten eerst een grondige rijvaardigheidstest afleggen waarbij we kijken of de sollicitant verantwoord en defensief rijdt", legt Poortinga uit. Ook daarna zijn er regelmatig bijspijkermomenten voor de chauffeurs, die breder gaan dan alleen verkeersdeelname. "Onze chauffeurs leren ook hoe je mensen in een rolstoel veilig meeneemt van voordeur tot voordeur."

Mobielvrij rijden 

Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat 68% van de verkeersongelukken wordt veroorzaakt door afleiding in het verkeer. Hierin speelt de mobiele telefoon een belangrijke rol. De chauffeurs van Munckhof brengen veel tijd door in het verkeer. "Dan snap je dat veiligheid een groot issue is in ons werk" aldus de directeur. Rijden met een mobiele telefoon in de hand tolereren zij dan ook nooit.

Interpolis helpt ondernemers focussen op wat echt belangrijk is

Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Je gaat voor een duurzame en gezonde toekomst. Een onderneming van betekenis zijn, dáár draait het om. Op complexiteit en tegenslag zit je niet te wachten. Je wilt dat zaken goed zijn geregeld, zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is: jouw bedrijf.

Interpolis ontwikkelt samen met ondernemers en experts oplossingen en diensten die zorgen voor een veilige en duurzame werkomgeving. Daar hoort bijvoorbeeld ook een goed mobiliteitsbeleid bij, voor efficiënter, veiliger en duurzamer woon-werkverkeer. Met aandacht voor alternatieve oplossingen zoals deelmobiliteit als er minder op locatie en meer thuis wordt gewerkt. 
Meer weten? Kijk op www.interpolis.nl/zakelijk/ondernemen.
Interpolis onderzoekt elke maand het ondernemersklimaat
Ruim 500 zzp'ers en mkb'ers werken mee aan de Interpolis BedrijvenMonitor. Zij krijgen elke maand vragen en stellingen voorgelegd. Onder andere over kansen, bedreigingen en investeringsbereidheid. Maar ook hun mening over actuele onderwerpen. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XTR branded content.
Fotografie: Dick Nicolai