"In ons geval hebben we veel aandacht voor veilig materieel en ergonomische bestuurdersstoelen", vertelt Poortinga. Maar er wordt bij Munckhof ook aandacht besteed aan sociale veiligheid. "In cursussen leren chauffeurs omgaan met agressie en proberen we gehaast gedrag te voorkomen. Na een verkeersruzie of aanvaring met een passagier is er altijd een luisterend oor." Bovendien ontwikkelde Munckhof een e-learning cursus met videotips voor defensief en veilig rijden. Alle chauffeurs hebben hieraan meegedaan, 95% geeft aan dat dit hen ook echt helpt.
Ook ontwikkelde Munckhof een tool gekoppeld aan een database waarbij risicovolle locaties worden aangemerkt. De chauffeur krijgt dan een seintje op het moment dat hij zo’n locatie nadert. Dit zijn bijvoorbeeld kruispunten, onoverzichtelijke hoeken of onopvallende paaltjes waar bovengemiddeld veel verkeersongevallen plaatsvinden.
De focus op veiligheid is verweven in de werving, bij de intake en in de dagelijkse praktijk. "Aspirant-chauffeurs moeten eerst een grondige rijvaardigheidstest afleggen waarbij we kijken of de sollicitant verantwoord en defensief rijdt", legt Poortinga uit. Ook daarna zijn er regelmatig bijspijkermomenten voor de chauffeurs, die breder gaan dan alleen verkeersdeelname. "Onze chauffeurs leren ook hoe je mensen in een rolstoel veilig meeneemt van voordeur tot voordeur."