3 keer 5 tips om autodiefstal te voorkomen

Autodieven worden steeds slimmer en technischer. Als ondernemer wil je diefstal van je bedrijfsauto('s) natuurlijk het liefst voorkomen. Wij laten zien welke maatregelen je zelf kunt nemen tegen diefstal.

Autodiefstal is een risico voor ondernemers

Het is als ondernemer heel vervelend als een bedrijfsauto gestolen wordt. Of als je te maken krijgt met een inbraak in je bestelbus. Vervanging of reparatie kost tijd en geeft extra kopzorgen. Zelfs als de schade goed verzekerd is. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van autodiefstal of -inbraak? Op het gebied van gedrag, beveiliging en opsporing geven we je elk 5 tips.

Gedrag: gezond verstand en goede gewoontes

Het aanleren van een aantal goede gewoontes is de makkelijkste manier om je auto of bus te beschermen. Het opvolgen van deze tips kost je niets en voorkomt veel ellende:
 1. Sluit je auto altijd goed af. Ook als je maar heel even naar binnenloopt om ergens iets af te geven. Het lijkt misschien een open deur, maar dat is niet voor niets zo. Geef autodieven geen gelegenheid om hun slag te slaan.
 2. Parkeer in het zicht en op een plek die in het donker goed verlicht is. Het schrikt criminelen af als ze betrapt of herkend kunnen worden.
 3. Zorg dat er niets te halen valt. Laat dus nooit waardevolle spullen, zoals een smartphone, tablet of laptop achter in je auto. Ook niet onder een stoel of op andere 'geheime' plekken. Deze devices kunnen door dieven worden gedetecteerd.
 4. Sta je vaak of voor een langere tijd op dezelfde plek? Laat dan je dashboardkastje openstaan. Zo zien dieven dat je er niets verborgen hebt.
 5. Laat je tas of jas met daarin je (keyless) autosleutel nooit achter in een garderobe of een kleedkamer. Diefstal van een toegangsmiddel leidt vaak tot diefstal van de auto. Lees meer over de risico’s van keyless-entry.

Beveiliging: maak het autodieven zo lastig mogelijk

Een autodief wil het liefst snel en onopgemerkt handelen, zodat hij niet herkend of gepakt wordt. Elke beveiligingslaag vertraagt en schrik dus af. Deze tips zorgen dat mogelijke dieven jouw auto liever overslaan:
 1. Gebruik het interne autostuurslot. Dit activeer je door aan het stuur te draaien als de sleutel al uit het contactslot is. Deze beveiliging zit standaard op elke auto.
 2. Combineer het interne stuurslot met een extern stuurslot. Zo’n slot is een kleine investering en schrikt dieven af omdat het een snelle diefstal onmogelijk maakt.
 3. Zet je versnellingsbak of automaat op slot. Een versnellingsbakslot blokkeert de schakelbak van je auto en voorkomt dat een inbreker kan wegrijden.
 4. Een handremslot, (stuur-)pedaalslot en wielklemmen zijn andere extra opties om diefstal van je auto te voorkomen. Zelfs als de dief je contactsleutels te pakken krijgt, kan dit diefstal voorkomen.
 5. Heeft de audio-installatie van je auto een afneembaar frontje? Neem die altijd mee als je parkeert. Zo is je installatie automatisch vergrendeld.

Opsporing: verhoog de pakkans

Ondanks al je goede bedoelingen en sloten is inbraak of diefstal van je auto nooit met zekerheid te voorkomen. Wel kun je de politie helpen om de de auto terug te vinden en jou als eigenaar makkelijk op te sporen. De volgende tips helpen daarbij:
 1. Installeer een alarmsysteem. Hiermee voorkom je zowel inbraak als diefstal van je auto. De meeste systemen alarmeren de omgeving als er iets gebeurt.
 2. Laat het kenteken van je auto in je ruiten graveren. Hierdoor is de auto te traceren als hij gevonden wordt. Dit maakt je auto minder aantrekkelijk voor dieven.
 3. Als je zelf een beetje handig bent, kunt je de kentekenplaat zelf vastlijmen of vastnagelen. Zo kunnen dieven de kentekenplaat niet stelen.
 4. Een relatief goedkope manier om je auto te volgen, is door zelf een gps-tracker te verbergen in je kofferbak of onder de motorkap.
 5. Laat een voertuigvolgsysteem installeren. Dit werkt op basis van een gps-signaal dat na een inbraak wordt verzonden. Je auto kan hiermee 24/7 vanuit een centrale worden opgespoord.

Autodiefstal en -inbraak melden

Wordt je auto toch gestolen of leeggehaald? Doe dan meteen aangifte bij de politie. Ook moet je de auto via de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit als gestolen registreren bij de RDW. Hiervoor heb je het kentekenbewijs, de meldcode (de laatste 4 cijfers van je chassisnummer) en groene kaart nodig. Ben je bij Interpolis verzekerd? Meld de schade dan zo snel mogelijk bij ons.