Autoverzekering als zzp’er: dit moet je weten.

Voor veel zzp'ers is hun zakelijke auto onmisbaar. Maar wat als je schade krijgt, of er wordt ingebroken? Met een goede zakelijke autoverzekering weet je zeker dat je snel weer op weg kunt naar je volgende klus. In dit artikel leggen we je uit hoe een zakelijke autoverzekering voor zzp'ers werkt en waar je op moet letten.

Veel zzp'ers maken wekelijks veel kilometers om hun diensten aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan aannemers, koeriers- en transportbedrijven. Ook consultants en adviseurs komen regelmatig bij klanten op bezoek. Hierbij zijn ze afhankelijk van hun zakelijke auto of bestelbus om van A naar B te komen. Als je niet langs kunt komen, moet je de klus of afspraak misschien wel afzeggen. Een zakelijke autoverzekering dekt eventuele schade, zodat je snel weer op pad kunt.

Wanneer moet ik een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Iedere auto die in Nederland de weg op gaat, moet een geldige WA-verzekering hebben, ook zzp'ers. Dit is wettelijk verplicht, en zorgt ervoor dat je niet in financiële problemen komt bij schade. Rijd jij als zzp'er een auto of bestelbus voor zakelijke doeleinden? Dan heb je een zakelijke autoverzekering of bestelautoverzekering nodig.

Wat is het verschil tussen een zakelijke autoverzekering (zzp) en een particuliere autoverzekering?

Vaak rijd je zakelijk meer dan met een privéauto. Meer kilometers betekent een groter risico op ongevallen. Ook wordt bij een zakelijke autoverzekering rekening gehouden met het feit dat er meerdere bestuurders kunnen zijn. De premie van de zakelijke autoverzekering is op dit risico afgestemd.

Alleen met een zakelijke autoverzekering is je auto verzekerd tijdens zakelijke ritten. Dit geldt ook als je een privéauto voor je onderneming gebruikt, of als je vaker privé dan zakelijk rijdt. Met een zakelijke autoverzekering beperk je de financiële risico's voor je bedrijf. En: je kunt de btw van je premie verrekenen.

De voordelen van onze zakelijke autoverzekering voor zzp’ers.

Wanneer jij als zzp'er je auto wilt verzekeren, kun je bij een zakelijke autoverzekering kiezen uit verschillende dekkingen. Deze opties verschillen per verzekeraar. Bij onze zakelijke autoverzekering voor zzp'ers krijg je bijvoorbeeld ook een schadeverzekering voor inzittenden. Deze aanvullende verzekering zorgt ervoor, dat iedereen in de auto een vergoeding krijgt voor geleden schade. Dit kan letsel zijn, maar ook bijvoorbeeld schade aan bagage. Daarnaast krijg je verkeers­rechtsbijstand. Dit houdt in dat je juridische hulp krijgt bij ongelukken. Bij ons is de aanschafwaarde verzekerd tot 2 jaar na de aankoop. Met No-Claim Garantie (alleen voor personenauto's) verandert je kortingspercentage niet als je 1 schade per verzekeringsjaar meldt.

Daarnaast kun je profiteren van nog meer voordelen: wanneer je gebruik maakt van ons schade­herstel­netwerk krijg je gratis een vervangend voertuig. Ook zijn accessoires en belettering meeverzekerd voor € 1.000,-. Als nieuwe klant krijg je 50% bonus-malus korting als je nog niet eerder een autoverzekering had. En er gelden geen preventie-eisen voor personenauto's en bestelauto's met een waarde tot € 100.000,-.

Extra verzekeringen die handig zijn voor zzp’ers.

Een bijzondere variant van de zakelijke autoverzekering is de bestelautoverzekering. Deze autoverzekering is speciaal voor zzp'ers met een bestelbus. Deze verzekering keert uit als je bus gestolen wordt, of als je schade maakt aan je eigen bus of aan het voertuig van een ander. Een transportverzekering is er voor het dekken van schade aan of diefstal van je eigen spullen en goederen die je wilt verkopen, tijdens transport, laden en lossen. Deze verzekering dekt het risico 24/7. En met een vervoerders­aansprakelijkheids­verzekering dek je schade aan spullen van anderen die jij vervoert.

Hoe wordt de premie opgebouwd?

Wil je als zzp'er een auto verzekeren, en ben je benieuwd hoeveel je daadwerkelijk gaat betalen aan premie? Dat hangt af van verschillende factoren:

  1. Leeftijd van de bestuurder
    Jongere bestuurders betalen een hogere premie. Dat komt doordat deze groep statistisch gezien vaker ongevallen maakt. Hoe ouder je wordt, des te lager de premie.
  2. Woonplaats
    Waar je woont speelt ook een rol. In gebieden met een hogere verkeersdichtheid of hogere criminaliteitscijfers, zoals grote steden, is er meer kans op schade of diefstal. De premie kan dan hoger uitvallen.
  3. Schadeverleden
    Verzekeraars bekijken vaak het schadeverleden van de afgelopen 5 jaar om de risico's te beoordelen. Hoe meer schadevrije jaren, des te lager de premie.
  4. Het voertuig dat verzekerd wordt
    Duurdere auto's zijn ook duurder om te verzekeren. Dat komt door de hogere kosten bij schadeherstel of vervanging. Daarnaast kunnen bepaalde voertuigtypes, zoals bestelauto's die gebruikt worden voor goederenvervoer, specifieke risico's met zich meebrengen die de premie beïnvloeden.
  5. De gekozen dekking
    Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is de minimale dekking met de laagste premie. WA + Volledig Casco (allrisk) geeft de hoogste premie, en WA + Beperkt Casco zit ertussenin.

Ontdek de voordelen van een bedrijfsauto voor jou als zzp’er.

Een auto op naam van de zaak heeft als zzp'er veel voordelen. Zo kun je de kosten van aanschaf en de jaarlijkse afschrijving aftrekken van je winst. De afschrijving is gebaseerd op de levensduur van de auto en de aanschafprijs, waarbij een auto over een periode van 5 jaar wordt afgeschreven. Ook de kosten voor reparatie en onderhoud zijn aftrekbaar. Daarnaast zijn zakelijke parkeerkosten en de kosten voor brandstof voor zakelijke ritten volledig aftrekbaar. Dit geldt voor alle soorten brandstof, inclusief benzine en diesel, en voor elektriciteit. Uiteraard is ook je premie voor je zakelijke autoverzekering aftrekbaar als zzp'er.

Voor al deze kosten kun je ook de btw verrekenen, mits je als zzp'er btw-plichtig bent. Dit betekent dat je de btw die je betaalt over de aanschaf, verzekering, reparatie, onderhoud, brandstof en parkeerkosten kunt terugvorderen bij je btw-aangifte.

Let op: om gebruik te maken van deze belastingvoordelen, is het belangrijk dat je een sluitende kilometer­administratie bijhoudt. Hieruit moet blijken welke ritten zakelijk zijn en welke privé. Voor de btw-aftrek gelden specifieke regels, afhankelijk van de mate waarin de auto voor zakelijke- en privédoeleinden wordt gebruikt.