Dit zijn belangrijke verzekeringen voor ondernemers met een webshop

Denk jij eraan om een eigen webshop te beginnen? Dan moet je rekening houden met zaken als het verzekeren van je voorraad, of het verzekeren van hulp bij conflicten met leveranciers. In dit artikel lees je meer over de risico's en de verzekeringen die passen bij het starten van een webshop.

Steeds meer ondernemers weten hun weg te vinden in het beginnen van een eigen webshop. Met mogelijkheden als Instagram shopping en Google Shopping hoef je ook geen ingewikkelde marketingtools meer te gebruiken om je webshop een platform te geven.

Je particuliere verzekeringen dekken zakelijke risico's niet

Maar juist omdat het zo makkelijk is om met een webshop te beginnen, gaan veel ondernemers voorbij aan de risico's van online ondernemen. 'Mensen gaan er vaak van uit dat de verzekeringen die zij particulier hebben afgesloten voldoende zijn', aldus Stephan van der Heijden, propositiespecialist bij Interpolis. 'Maar je particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt je zakelijke risico niet, je inboedelverzekering dekt je voorraad of inventaris niet en vaak mag je in je privéauto niet zakelijk rijden.' Het is dus belangrijk dat je stilstaat bij de risico's die jij en jouw bedrijf kunnen lopen als je een eigen webshop begint.

Verzeker schade door je producten aan (spullen van) anderen

Als online ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt in je webshop. Niet alleen voor jezelf en je werknemers, maar ook voor degenen die jouw product kopen: je klanten. Als jouw product bij iemand letsel veroorzaakt, wil je hiertegen verzekerd zijn. Daarvoor sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Naast je eigen producten, ben je hiermee ook verzekerd voor schade aan spullen die je van iemand anders huurt of gebruikt voor je bedrijf.  

Verzeker je voorraad en inventaris

Als je producten verkoopt heb je te maken met een productvoorraad en een opslagplaats hiervoor. En natuurlijk hoop je dat jou dit nooit overkomt, maar wat als er brand uitbreekt, of diefstal plaatsvindt? Om dit te verzekeren, zijn er 2 verzekeringen: een inventarisverzekering en een voorraadverzekering. Met een inventarisverzekering verzeker je al je spullen die niet bedoeld zijn om te verkopen, tegen onder andere diefstal, brand en schade door water na een regenbui of door een overstromend riool. Een voorraadverzekering doet ditzelfde voor alles wat wel bedoeld is om te verkopen. Dit kan het eindproduct zijn, maar ook een deel ervan of bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal. Ook als je pas net begonnen bent is het goed naar deze verzekering te kijken, want als je de voorraad van je webshop thuis bewaart valt dit niet onder je inboedelverzekering.

Verzeker je producten tijdens verzending

Als webshopeigenaar ben jij altijd verantwoordelijk voor het product dat je verkoopt. Dus ook voor de schade aan of diefstal van het product tijdens de verzending. Een transportverzekering dekt alle kosten van schade of diefstal tijdens de verzending van gekochte en verkochte spullen tijdens transport en opslag. Het maakt in dit geval niet uit of je de goederen zelf vervoert en opslaat, of dat een andere vervoerder dit doet.

Is ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering voor je webshop nodig?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp wanneer je dit nodig hebt voor je onderneming. Bijvoorbeeld als je in een conflict belandt met een afnemer of leverancier. 'Een webshop brengt - naast veel leuke contacten - ook rompslomp zoals niet betaalde facturen, retouren en late of foute leveringen met zich mee. Dat kan veel juridische problemen opleveren. Problemen waar jij geen verstand van hebt of tijd voor vrij kan maken', aldus Stephan. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je - volledig vergoed - een specialist inschakelen die je onafhankelijk juridisch advies geeft en ervoor zorgt dat het geschil wordt opgelost. Het is misschien niet de 1e verzekering waar je aan denkt als je start met een webshop, maar de kans dat je te maken krijgt met onenigheid over leveringen van zowel de leverancier als de afnemer, is groot. Het hebben van een zakelijke rechtsbijstandverzekering is dan geruststellend en gemakkelijk.
Aart van Wolfswinkel (links), propositiemanager en Stephan van der Heijden (rechts), propositiespecialist bij Interpolis.
Foto: Aart van Wolfswinkel (links) en Stephan van der Heijden (rechts).

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een burn-out ook

Ondernemers beginnen vaak vol goede moed. 'Veel startende ondernemers denken "wat kan mij nou overkomen met mijn webshop?" Terwijl arbeidsongeschiktheid vaak wordt veroorzaakt door dingen die niets met je werk te maken hebben', zegt Aart van Wolfswinkel, propositiemanager bij Interpolis. 'Een skiongeluk, rugklachten, een oogaandoening of andere ziekten kunnen je voor langere tijd óf zelfs blijvend belemmeren om je werk te doen. Maar onderschat ook de mentale druk niet die er kan zijn: veeleisende consumenten die boos worden omdat een besteld product niet aan de verwachtingen voldoet: conflicten, scheldpartijen aan de telefoon, het plaatsen van slechte reviews…'

Onverwachte hulp vanuit de arbeids­ongeschiktheids­verzekering

Tegenwoordig is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering meer dan alleen een verzekering voor wanneer je niet meer kunt werken. Er wordt ook veel aandacht besteed aan preventie. Zo bevat de arbeids­ongeschiktheids­verzekering bij Interpolis een ondernemers­advieslijn, waar je naartoe kunt bellen voor advies over onder andere je werk-privé balans. Maar je hebt ook toegang tot een psycholoog van HeyCoach, en je kan een preventieve medische check laten uitvoeren. Verder worden er verschillende online trainingen en -hulpmiddelen aangeboden. Zoveel mogelijk om het risico op arbeids­ongeschiktheid te verkleinen.

Tijdelijke AOV via het UWV

In een overgangsfase van loondienst naar ondernemerschap wordt een AOV vaak vergeten. 'Regel in elk geval iets zodra je start, als je voor je inkomsten afhankelijk bent van je bedrijf', is dan ook het advies van Aart. 'Wat veel mensen niet weten is dat je jezelf bij de start van je bedrijf kunt verzekeren via het UWV, binnen 13 weken nadat je gestopt ben met je baan in loondienst. Zo regel je snel iets in de drukke startperiode en kun je later op je gemak bepalen welke arbeids­ongeschiktheids­verzekering bij jou past.'

Welke verzekering(en) zijn belangrijk voor jou?

Wil je weten welke verzekeringen belangrijk zijn voor jou en je webshop? Doe dan de Starterscheck van Interpolis. Na het beantwoorden van een paar vragen heb je binnen 2 minuten een overzicht van de verzekeringen die voor jouw situatie van belang zijn. Ook als je al langer onderneemt kan het geen kwaad deze check te doen, om te controleren of je niet te weinig of te veel verzekerd bent. Meer informatie over het verkleinen van je risico's van jouw (startende) onderneming vind je hier.