Afhandeling van je schade

Voor de Interpolis Auto-, Motor- en Kampeerautoverzekeringen WA en WA + Beperkt Casco
Sinds 1 juli 2021 geldt er een nieuwe regeling voor schadeafhandeling bij auto's. Vanaf 1 april 2023 geldt deze regeling ook voor schade aan je motor of kampeerauto. Op deze pagina vind je alle informatie over de regeling.

Er is een nieuwe regeling voor schadeafhandeling bij auto's, motoren en kampeerauto's

Veroorzaakt een ander Nederlands voertuig schade aan je auto, motor of kampeerauto? En is je auto, motor of kampeerauto WA of WA + Beperkt Casco verzekerd? Deze schade kun je vaak ook bij ons melden. Wij regelen dan de rest. Dit is een nieuwe afspraak tussen alle verzekeraars in Nederland. Dat scheelt jou tijd en gedoe. Want tot nu toe moest je zo'n schade zelf melden bij de verzekeraar van degene die de schade veroorzaakte.

Deze regeling heeft voordelen voor jou:

 • Je meldt jouw schade bij je eigen vertrouwde verzekeraar.
 • Wij zorgen voor een snelle afhandeling van je schade.
 • Je hoeft niet meer zelf in gesprek te gaan met de verzekeraar van de tegenpartij.
 • Je kunt gebruikmaken van onze aangesloten herstelbedrijven, met garantie op de reparatie en de kwaliteit die je gewend bent.
Heb je een Interpolis Auto-, Motor- of Kampeerautoverzekering met WA + Volledig Casco (allrisk) dekking? Dan verandert er voor jou niets. Deze service en voordelen golden al voor jou.

Wanneer is deze regeling van toepassing?

 • Als je schade aan je auto, motor of kampeerauto hebt, die is veroorzaakt door een botsing met een ander motorrijtuig.
 • Als de bestuurder van het andere motorrijtuig helemaal of voor een deel schuld heeft aan de botsing.
 • Als je auto, motor of kampeerauto en het andere motorrijtuig een Nederlands kenteken hebben en geregistreerd zijn bij de RDW.
 • Als je een auto-, motor- of kampeerautoverzekering hebt met de dekking WA of WA + Beperkt Casco.

Wanneer is deze regeling niet van toepassing?

 • Als er sprake is van letsel of overlijden. In dat geval kunnen we helaas ook de schade aan je auto, motor of kampeerauto niet regelen.
 • Als de tegenpartij een voertuig met buitenlands kenteken heeft.
 • Als de veroorzaker onbekend of onverzekerd is.
 • Als niet duidelijk wordt wie aansprakelijk is voor de schade.
 • Als er meer dan 2 voertuigen bij de aanrijding zijn betrokken.
In deze gevallen regel je zelf de schade met de tegenpartij. Wil je toch graag hulp bij het verhalen van dit soort schades? Sluit dan onze Rechtsbijstand­verzekering met de dekking Verkeer af.

De regeling is ook niet van toepassing als de bestuurder van je auto, motor of kampeerauto alcohol, drugs, medicijnen of andere bedwelmende stoffen gebruikt, geen geldig rijbewijs heeft, of als er sprake is van fraude. In deze gevallen is er ook geen dekking op de Rechtsbijstand­verzekering.

Ik heb schade, wat nu?

Wil je schade melden? We helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Verandert er door deze regeling voor schadeafhandeling iets aan mijn auto-, motor- of kampeerautoverzekering?
Nee, aan je verzekering verandert niets. Wel verandert voor de verzekeringen WA en WA + Beperkt Casco de manier waarop je schade wordt afgehandeld. Onze dienstverlening verandert dus.
Ga ik door deze regeling voor schadeafhandeling meer premie betalen voor mijn auto-, motor- of kampeerautoverzekering?
Nee, je gaat niet meer premie betalen omdat wij je schade regelen. Dit is een service die wij met alle andere verzekeraars hebben afgesproken. Het voordeel voor jou is dat je niet zelf de schade hoeft te regelen met de verzekeraar van de tegenpartij. Wij nemen dat regelwerk voor je uit handen.
Heb ik mijn rechtsbijstandverzekering nog wel nodig bij deze regeling voor schadeafhandeling?
Ja, het is nog steeds verstandig om een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking te hebben. Deze regeling is alleen van toepassing op personenauto's, motoren en kampeerauto's. Je auto-, motor- of kampeerautoverzekeraar regelt de schade met de verzekeraar van de tegenpartij. Onze rechtsbijstandverzekering met de dekking Verkeer regelt de schade met de tegenpartij als de nieuwe regeling niet van toepassing is. Bijvoorbeeld bij:
 • Een aanrijding met letselschade of overlijden
 • Een aanrijding met een voertuig met buitenlands kenteken
 • Een aanrijding met een onbekend of onverzekerd voertuig
 • Discussie over de vraag wie er voor de schade aansprakelijk is
 • Een aanrijding waarbij meer dan 2 voertuigen betrokken zijn.
Maar ook bij ongelukken in het verkeer op een fiets, op een brommer of als voetganger is een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking nuttig.
Geldt deze regeling voor schadeafhandeling ook als ik een aanrijding heb met een voertuig met een buitenlands kenteken?

Nee, deze regeling geldt alleen als ook het andere motorrijtuig een Nederlands kenteken heeft. Ben je aangereden door een voertuig met een buitenlands kenteken? Dan geldt deze regeling niet. Dat komt omdat deze afspraak is gemaakt tussen Nederlandse verzekeraars.

 

Heb je een Interpolis Rechtsbijstandverzekering met dekking Verkeer? Dan kun je in deze situatie contact opnemen met de Stichting Achmea Rechtsbijstand. Zij regelen de verdere afhandeling van de schade.

Wat gebeurt er als ik een aanrijding heb met iemand die niet verzekerd is?

Als je schade aan je auto hebt door een aanrijding met iemand die niet verzekerd is, stel je zelf de onverzekerde partij aansprakelijk. Wanneer de onverzekerde partij niet reageert of de schade niet wil vergoeden, kun je jouw schade melden bij het Waarborgfonds.

 

Heb je een Interpolis Rechtsbijstandverzekering met dekking Verkeer? Dan kun je in deze situatie contact opnemen met de Stichting Achmea Rechtsbijstand. Zij regelen de verdere afhandeling van de schade met het Waarborgfonds.

Geldt de nieuwe regeling voor schadeafhandeling ook bij de Bromfietsverzekering?
Nee, deze regeling geldt alleen voor schade aan particuliere personenauto's, motoren en kampeerauto's die wordt veroorzaakt door een ander Nederlands motorrijtuig.
Kan ik mijn schade ook bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij melden?
Ja, u kunt de schade ook melden bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. U kunt kiezen om de schade af te laten handelen door de verzekeraar van de aansprakelijke partij of door uw eigen verzekeraar.
Ik heb een schade gehad voordat deze regeling van toepassing was. Kan ik dan toch gebruikmaken van deze regeling?
Nee, deze regeling geldt voor schades die op of na 1 juli 2021 zijn ontstaan aan uw auto. Vanaf 1 april 2023 geldt deze regeling ook voor schades aan uw motor of kampeerauto.
Mijn auto, motor of kampeerauto is total loss, wat nu?
Is je auto, motor of kampeerauto door de botsing total loss? Dan is je voertuig onherstelbaar beschadigd. Je kunt er niet meer mee rijden, of de reparatie is duurder dan de dagwaarde van de auto, motor of kampeerauto. Je krijgt dan de dagwaarde terug. Soms moet je afstand doen van je auto, motor of kampeerauto. Dat betekent dat je hem in moet leveren.