Ik heb een ongeluk veroorzaakt

Hulp als je betrokken was bij een ongeval

Heb je te maken gehad met een verkeersongeluk?

Wij snappen dat een ongeluk heel ingrijpend is. Raakte je gewond? Wij hebben een speciale afdeling die mensen met letsel helpt. Onze collega's van Achmea Personenschade bieden hulp en vergoedingen. Zodat jij weer verder kunt.

Over het ongeluk praten met de andere betrokkenen, kan helpen bij de verwerking van het ongeluk
Misschien wil je weten hoe het met de ander is. Of wil je vertellen hoe erg je het vindt. Dat is niet makkelijk. Weet dat er hulp mogelijk is.

Contact met elkaar na een ongeluk helpt


Het helpt jezelf als veroorzaker

Een ongeluk blijft een ongeluk. Ook als je persoonlijk aansprakelijk bent. Door contact met de ander kun je:

  • Vertellen wat er precies gebeurde. Je kunt laten zien hoe het ongeval kon gebeuren door jouw kant van het verhaal te geven. 
  • Jouw medeleven tonen en zeggen dat je meeleeft met de ander. Het helpt om jouw gevoelens te uiten en het geeft je de kans om sorry te zeggen.
  • Delen hoe het ongeval ook jouw leven heeft veranderd. Dit helpt om de gebeurtenis te verwerken.

Het helpt slachtoffers of nabestaanden
Een ongeval gebeurt heel plotseling. Vaak blijven slachtoffers met veel vragen achter. Persoonlijk contact geeft hen:

  • Duidelijkheid over wat er precies gebeurde. De andere kant van het verhaal geeft een completer beeld van de gebeurtenis. Dit biedt rust.
  • Een kans om te vergeven. Acceptatie helpt bij de verwerking en het herstel.
  • De mogelijkheid om gehoord worden. De kans om te laten weten hoe het ongeval het leven veranderd heeft.

Wil je meer informatie over de voordelen van contact na een ongeval? Op de website contacthelpt.nl staan podcasts en gesprekken met zowel slachtoffers als veroorzakers. Ook vind je hier praktische informatie om jou verder te helpen.

Hulp bij contact krijgen met elkaar

Soms is de stap naar contact moeilijk. Zeker als iemand zwaargewond raakte bij een ongeluk. Of als er iemand overleed. Het lukt mensen na persoonlijk contact vaak beter om het ongeval een plek te geven. Ook als iemand licht gewond raakte, is aandacht fijn. De ander waardeert het als je laat weten dat je meeleeft. Contacthelpt.nl is een platform voor betrokkenen bij een verkeersongeval. Je vind er praktische tips en verhalen van lotgenoten. 

Gratis hulp door Perspectief Herstelbemiddeling

Wil je een gesprek met de persoon die gewond raakte door het ongeluk dat je veroorzaakte? Of wil je hem of haar een brief of kaart sturen om jouw medeleven te tonen? Perspectief Herstelbemiddeling helpt als je contact zoekt na een verkeersongeluk. Deze stichting biedt gratis professionele hulp aan betrokkenen bij een ongeluk. Meld je aan op de website van Perspectief Herstelbemiddeling. Een bemiddelaar neemt dan contact met je op en bespreekt de mogelijkheden.

Gun de ander de tijd

Besef dat de ander mogelijk (nog) geen behoefte heeft aan contact. Misschien is de ander nog te boos of verdrietig. Laat in dat geval zien dat je dit begrijpt en geef de ander ruimte door niet verder aan te dringen. Mogelijk komt het contact er later als de ander er wél klaar voor is.

Sorry zeggen heeft geen juridische gevolgen

Misschien wil je jouw excuses aanbieden. Of zeggen dat je het erg vindt dat je het ongeval veroorzaakte. Dit persoonlijke gebaar heeft geen juridische gevolgen. Als verzekeraar zoeken wij uit wie voor het ongeval aansprakelijk is. Jouw spijtbetuiging heeft hier geen invloed op.