Gewapend conflict in Oekraïne

Vragen over je verzekeringen.
Wij begrijpen het als je vragen hebt over je verzekeringen rondom het gewapend conflict in Oekraïne. Welke invloed heeft dit gewapend conflict bijvoorbeeld op je verzekeringen? We beantwoorden op deze pagina de meestgestelde vragen. 

Reisverzekering

Ik ben in of ga naar Oekraïne, ben ik verzekerd op mijn reisverzekering?

Nee. Onze reisverzekering biedt geen dekking als er een rood reisadvies is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij is schade die veroorzaakt wordt door een gewapend conflict altijd uitgesloten.

Ben je op dit moment in Oekraïne? Registreer je dan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo blijf je op de hoogte van de laatste informatie. Daarnaast raden wij aan om altijd de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen.  

Ik ga naar een buurland van Oekraïne, ben ik verzekerd op mijn reisverzekering?

In gebieden met kleurcode groen, geel en oranje ben je verzekerd. In gebieden die een rood reisadvies hebben, ben je niet verzekerd.

Schade die veroorzaakt wordt door een gewapend conflict is altijd uitgesloten. 

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de reisadviezen per land. 

Ik wil mijn reis naar Oekraïne annuleren vanwege het gewapend conflict. Is dat verzekerd op mijn annuleringsverzekering?
Nee, annulering is dan niet verzekerd. Schade die veroorzaakt wordt door een gewapend conflict is niet verzekerd. 
Ik heb een reis gepland maar ik durf door de oorlog in Oekraïne niet meer te vliegen. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dit is geen verzekerde gebeurtenis.

Als het luchtruim van een land is gesloten vanwege het gewapend conflict in Oekraïne en mijn vlucht wordt hierdoor geannuleerd of ik kom hierdoor later op mijn bestemming aan, ben ik daarvoor dan verzekerd?
Nee, schade veroorzaakt door of ontstaan uit een gewapend conflict is altijd uitgesloten. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator om te vragen of zij iets voor je kunnen doen.

Woonhuis- en inboedelverzekering

Ik bied mijn 2e huis of vakantiewoning aan voor vluchtelingen. Heeft dit gevolgen voor mijn woonhuis- of inboedelverzekering? 
Nee, dit heeft geen gevolgen voor je woonhuis- of inboedelverzekering. Wij stellen het gebruik van de woning door vluchtelingen gelijk aan het gebruik van de woning door huurders. Verhuur is verzekerd. 
Ik vang mensen uit Oekraïne op in mijn huis. Heeft dit gevolgen voor mijn woonhuis- of inboedelverzekering? 

Nee, dit heeft geen gevolgen voor je woonhuis- of inboedelverzekering. Jouw woonhuis en inboedel blijven uiteraard gewoon verzekerd. De mensen die je (tijdelijk) opvangt, maken geen deel uit van je huishouden. Zij zijn daarmee geen verzekerden. Je hoeft dan ook geen aanpassingen door te geven.

Verplaatsbare spullen van iemand die tijdelijk in de verzekerde woning woont, zijn tot € 25.000,- meeverzekerd op de inboedelverzekering. Dit geldt ook voor de spullen van iemand die tijdelijk als gast (bijvoorbeeld een vluchteling) in het gezin wordt opgenomen.

Zijn de spullen van een vluchteling die ik opvang meeverzekerd op mijn inboedelverzekering?
Verplaatsbare spullen van iemand die tijdelijk in de verzekerde woning woont, zijn tot € 25.000,- meeverzekerd op de inboedelverzekering. Dit geldt ook voor de spullen van iemand die tijdelijk als gast (bijvoorbeeld een vluchteling) in het gezin wordt opgenomen.

Aansprakelijkheids­verzekering

Ik vang in mijn huis mensen uit Oekraïne op. Heeft dat gevolgen voor mijn aansprakelijkheids­verzekering?
De mensen uit Oekraïne die je thuis opvangt, merken wij aan als jouw logés. Logés zonder een eigen aansprakelijkheidsverzekering zijn op jouw aansprakelijkheidsverzekering meeverzekerd. Je hoeft je gezinssamenstelling hier niet voor aan te passen. 
Ik ga naar Oekraïne om mensen te helpen, ben ik verzekerd voor aansprakelijkheid?
Schade veroorzaakt door of ontstaan uit een gewapend conflict is uitgesloten in de algemene voorwaarden. Je bent niet verzekerd in Oekraïne voor schade die te maken heeft met het gewapende conflict. 

Rechtsbijstand­verzekering

Ik vang mensen uit Oekraïne op. Heeft dat gevolgen voor mijn rechtsbijstand­verzekering?
Dit heeft geen gevolgen voor je rechtsbijstandverzekering. De mensen die je opvangt uit Oekraïne zijn geen verzekerden op jouw rechtsbijstandverzekering.

Autoverzekering

Ik wil mijn familie of vrienden met de auto, camper of caravan ophalen uit Oekraïne. Geldt mijn verzekering ook in Oekraïne?
Wij raden af om naar Oekraïne te reizen vanwege de veiligheidsrisico's zoals ook aangegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is sprake van een gewapend conflict. Schade aan of met je auto, camper of caravan in Oekraïne is niet verzekerd. 
Als ik mijn auto uitleen aan een Oekraïense vluchteling is schade door en aan de auto dan verzekerd?
Ja, je mag je auto uitlenen aan iemand anders, dus ook aan een Oekraïense vluchteling. Zorg er wel voor dat deze persoon een geldig rijbewijs heeft. Een geldig rijbewijs in Oekraïne is ook geldig in Nederland.

Meer weten?

Bekijk de informatie van de Rijksoverheid over de situatie in Oekraïne.