Wat moet u aantonen bij schade?

U moet aantonen wat de waarde van de beschadigde spullen was en hoe oud deze waren. Kunt u dit niet aantonen? Dan kunnen we de schade niet goed vaststellen waardoor wij u niet of minder betalen.

Wij kijken eerst of uw schade gerepareerd kan worden

Kan de schade gerepareerd worden? Dan betalen wij de reparatiekosten. Zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde? Dan betalen wij u de dagwaarde. 

Wij betalen u de nieuwwaarde of dagwaarde als de schade niet gerepareerd kan worden

De nieuwwaarde is het bedrag dat u betaalt om de beschadigde spullen nieuw te kopen. De dagwaarde is het bedrag dat de spullen vlak voor de schade waard waren.

Wanneer krijgt u de nieuwwaarde en wanneer de dagwaarde?

U krijgt de nieuwwaarde als uw spullen direct voor de schade niet ouder waren dan 1 jaar. Zijn uw spullen wel ouder dan 1 jaar? Dan betalen wij de dagwaarde.

Hoe bepalen wij de dagwaarde van uw spullen?

Wij bepalen de dagwaarde met afschrijvingspercentages. We gaan hierbij uit van een bepaalde levensduur van spullen. De levensduur is de tijd dat de spullen bij normaal gebruik meegaan.

Bijvoorbeeld
Een laptop wordt gemiddeld 1 keer in de 4 jaar vervangen, omdat de laptop het niet meer doet of verouderd is. Als afschrijvingspercentage gebruiken we voor een MacBook 16,6% per jaar. 
Voor een ander merk laptop met een aankoopprijs minder dan € 1.200,- is het afschrijvingspercentage 25% per jaar. Is de laptop duurder dan € 1.200,-, dan is het afschrijvingspercentage 16,6%.

Afschrijvingslijst om de dagwaarde van uw spullen te bepalen

Bij het bepalen van de dagwaarde schrijven we af op de huidige nieuwwaarde. De nieuwwaarde is het bedrag dat u betaalt om de beschadigde spullen nieuw te kopen. In de afschrijvingslijst staat het aantal jaren waarin we afschrijven en het bijbehorende afschrijvingspercentage. Soms zijn er verschillen per merk. Ook kan het zijn dat u erg zuinig bent geweest op uw spullen, waardoor ze minder afschrijven. Omgekeerd kan het ook zijn dat wij vinden dat uw spullen meer versleten zijn dan gemiddeld. Dan schrijven wij meer af.

Bekijk de afschrijvingslijst