Schade of diefstal van mijn spullen

Wat betaalt Interpolis?

Wat betaalt Interpolis bij schade of diefstal van mijn spullen?

Wij betalen de dagwaarde of nieuwwaarde van jouw spullen, als die niet gerepareerd kunnen worden. De dagwaarde is het bedrag dat je spullen op het moment van schade waard waren. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor jouw spullen nu in een winkel te koop zijn. Welk bedrag we betalen hangt af van hoe oud je spullen zijn, hoe en waar de schade ontstaan is, en welk eigen risico je hebt.

Van wie zijn de spullen, en waar ontstond de schade?

Schade aan je eigen spullen:

  • Schade in je woning: Inboedelverzekering.
  • Schade buiten je woning in Nederland (ook je tuin, balkon en oprit): BuitenDeDeur verzekering.
  • Schade in het buitenland, of op vakantie in Nederland: Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Bagage.


Schade aan spullen van iemand anders, waarvoor je aansprakelijk bent:

  • Aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering

Zijn je spullen vlak voor de schade of diefstal meer waard dan 40% van de nieuwwaarde? Dan betalen wij de nieuwwaarde. Als je spullen minder waard zijn dan 40% van de nieuwwaarde, dan betalen wij de dagwaarde. Houd er rekening mee dat je een eigen risico van € 100,- hebt bij schades door bijvoorbeeld vallen en (om)stoten.

Kunst, antiek en verzamelingen zijn erg gevoelig voor waardeverandering. Bij schade kijken we daarom naar de daadwerkelijke waarde van deze spullen op het moment van diefstal of beschadiging. Hiervoor schakelen we in de meeste gevallen een expert in.

BuitenDeDeur verzekering

Zijn je spullen jonger dan 1 jaar en kun je dit aantonen? Dan krijg je van ons het bedrag om dezelfde spullen nu te kopen. Als je spullen ouder zijn dan 1 jaar, dan krijg je de dagwaarde van je spullen. Houd er rekening mee dat je een eigen risico van € 100,- hebt.

Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Bagage

Zijn je spullen jonger dan 1 jaar en kun je dit aantonen? Dan krijg je van ons het bedrag om dezelfde spullen nu te kopen. Als je spullen ouder zijn dan 1 jaar, dan krijg je de dagwaarde van je spullen. Houd er rekening mee dat je een eigen risico van € 50,- hebt bij schade aan of diefstal van een mobiele telefoon, tablet of laptop.

Aansprakelijk­heids­verzekering

In de wet is bepaald dat elke verzekerings­maatschappij de dagwaarde betaalt als de schade niet gerepareerd kan worden. Of als de dagwaarde van de spullen lager ligt dan de reparatiewaarde.

Kunnen je spullen gerepareerd worden?

Dan betalen we de reparatiekosten als deze lager zijn dan de dagwaarde van je spullen. Zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde van je spullen? Dan betalen wij jou de dagwaarde. 

Zijn je spullen helemaal niets meer waard?
Dan betalen we 10% van de nieuwwaarde.

Hoe bepalen wij de dagwaarde van je spullen?

Wij bepalen de dagwaarde met afschrijvings­percentages. We gaan hierbij uit van een bepaalde levensduur van spullen. De levensduur is de tijd dat de spullen bij normaal gebruik meegaan.

Voorbeeld laptop
Een laptop met een aankoopprijs van minder dan € 1.200,- wordt gemiddeld 1 keer in de 4 jaar vervangen. Omdat de laptop het niet meer doet of verouderd is. Als afschrijvings­percentage gebruiken we daarom 25% per jaar. Bij een duurdere laptop of een MacBook is het afschrijvings­percentage 16,6% per jaar. 

Voorbeeld telefoon
We gaan in dit voorbeeld uit van een gemiddelde afschrijving bij normaal gebruik. Interpolis hanteert hierbij een waardevermindering per jaar. Een iPhone schrijft af in 4 jaar, elk jaar 25%. Een Samsung of andere telefoon schrijft af in 3 jaar, elk jaar 33%. We schrijven af op het bedrag waarvoor je de telefoon nu kunt kopen.

Afschrijvingslijst
In de afschrijvingslijst staat het aantal jaren waarin we afschrijven en het bijbehorende afschrijvings­percentage. Soms zijn er verschillen per merk. Ook kan het zijn dat je erg zuinig bent geweest op je spullen, waardoor ze minder afschrijven. Omgekeerd kan het ook zijn dat wij vinden dat je spullen meer versleten zijn dan gemiddeld. Dan schrijven wij meer af.

Bekijk de afschrijvingslijst.