Ik heb een ongeluk veroorzaakt

Hulp als je betrokken was bij een ongeval

Was u betrokken bij een verkeersongeluk? Dat is ingrijpend voor alle partijen. Ook als u zelf misschien niet (ernstig) gewond raakte. Erover praten kan helpen bij de verwerking van het ongeluk. Misschien wilt u weten hoe het met de ander is. Of wilt u vertellen hoe erg u het vindt. Dat is niet makkelijk. Weet dat er hulp mogelijk is.

Contact met elkaar na een ongeluk helpt

Het helpt uzelf als veroorzaker
Een ongeluk blijft een ongeluk. Ook als u persoonlijk aansprakelijk bent. Door contact met de ander kunt u:

  • Vertellen wat er precies gebeurde. U kunt laten zien hoe het ongeval kon gebeuren door uw kant van het verhaal te geven. 
  • Uw medeleven tonen en zeggen dat u meeleeft met de ander. Het helpt om uw gevoelens te uiten en het geeft u de kans om sorry te zeggen.
  • Delen hoe het ongeval ook uw leven heeft veranderd. Dit helpt om de gebeurtenis te verwerken.

Het helpt slachtoffers of nabestaanden
Een ongeval gebeurt heel plotseling. Vaak blijven slachtoffers met veel vragen achter. Persoonlijk contact geeft hen:

  • Duidelijkheid over wat er precies gebeurde. De andere kant van het verhaal geeft een completer beeld van de gebeurtenis. Dit biedt rust.
  • Een kans om te vergeven. Acceptatie helpt bij de verwerking en het herstel.
  • De mogelijkheid om gehoord worden. De kans om te laten weten hoe het ongeval het leven veranderd heeft.

Wilt u meer informatie over de voordelen van contact na een ongeval? Op de website contacthelpt.nl staan podcasts en gesprekken met zowel slachtoffers als veroorzakers. Ook vindt u hier praktische informatie om u verder te helpen.

Hulp bij contact krijgen met elkaar

Soms is de stap naar contact moeilijk. Zeker als iemand zwaargewond raakte bij een ongeluk. Of als er iemand overleed. Het lukt mensen na persoonlijk contact vaak beter om het ongeval een plek te geven. Ook als iemand licht gewond raakte, is aandacht fijn. De ander waardeert het als u laat weten dat u meeleeft. Contacthelpt.nl is een platform voor betrokkenen bij een verkeersongeval. U vindt er praktische tips en verhalen van lotgenoten. 

Gratis hulp door Perspectief Herstelbemiddeling

Wilt u een gesprek met de persoon die gewond raakte door het ongeluk dat u veroorzaakte? Of wilt u hem of haar een brief of kaart sturen om uw medeleven te tonen? Perspectief Herstelbemiddeling helpt als u contact zoekt na een verkeersongeluk. Deze stichting biedt  gratis professionele hulp aan betrokkenen bij een ongeluk. Meld u aan op de website van Perspectief Herstelbemiddeling. Een bemiddelaar neemt dan contact met u op en bespreekt de mogelijkheden.

Gun de ander de tijd

Besef dat de ander mogelijk (nog) geen behoefte heeft aan contact. Misschien is de ander nog te boos of verdrietig. Laat in dat geval zien dat u dit begrijpt en geef de ander ruimte door niet verder aan te dringen. Mogelijk komt het contact er later als de ander er wél klaar voor is.

Sorry zeggen heeft geen juridische gevolgen

Misschien wilt u uw excuses aanbieden. Of zeggen dat u het erg vindt dat u het ongeval veroorzaakte. Dit persoonlijke gebaar heeft geen juridische gevolgen. Als verzekeraar zoeken wij uit wie voor het ongeval aansprakelijk is. Uw spijtbetuiging heeft hier geen invloed op.