Verschil overlijdensrisico- en uitvaartverzekering

Over een overlijdensrisicoverzekering denken veel mensen liever niet na. Er is ook veel onwetendheid rondom deze verzekering. Uit onderzoek blijkt dat 5% van de deelnemers aangeeft geen overlijdensrisicoverzekering te hebben, omdat men al in het bezit is van een uitvaartverzekering. Terwijl dit echt verschillende verzekeringen zijn. We leggen het verschil uit.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering keren allebei een bedrag uit na overlijden. Maar er zijn toch grote verschillen tussen deze verzekeringen. We leggen, per verzekering, uit hoe het werkt.

Met een overlijdensrisicoverzekering vang je het wegvallen van inkomen tijdelijk op

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV genoemd, keert na het overlijden van de verzekerde (binnen de looptijd van de verzekering) eenmalig een bedrag uit. Met deze uitkering kunnen de nabestaanden het wegvallen van het inkomen tijdelijk opvangen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek blijven aflossen, de huur blijven bekostigen of de studie van de kinderen blijven betalen.
 
Een overlijdensrisicoverzekering sluit je voor een bepaalde tijd af. Bijvoorbeeld gedurende de looptijd van je hypotheek. Welk bedrag er wordt verzekerd, hoe lang de verzekering loopt en wie de uitkering ontvangt, kun je zelf bepalen. Dit is afhankelijk van je situatie en met welk doel je de verzekering afsluit. Er zijn veel verschillende redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Een uitvaartverzekering sluit je af om jouw uitvaart te betalen na je overlijden

De naam van de verzekering zegt het eigenlijk al. Bij een uitvaartverzekering komt er op het moment dat je overlijdt een bedrag vrij waarmee jouw uitvaart betaald kan worden. Jouw nabestaanden hebben hierdoor geen zorgen over hoge uitvaartkosten en kunnen hun aandacht richten op het regelen van een mooi afscheid. De premies van een uitvaartverzekering zijn over het algemeen hoger dan die van een overlijdensrisicoverzekering. Dat komt doordat deze verzekering niet gebonden is aan een looptijd en daarom altijd uitkeert als je komt te overlijden. Ook al word je 100 jaar oud! De premiebetaling stopt meestal tussen jouw 65e en 80e levensjaar.

Hoe zorgen anderen voor hun nabestaanden?

Jiska is afhankelijk van de bijstand na haar scheiding. Zij en haar dochter komen er financieel uiteindelijk wel. Toch maakt zij zich zorgen. 'Stel dat er met mij wat gebeurt en dat mijn dochter alleen overblijft.' Voor nog geen € 3,- per maand sloot zij een overlijdens­risico­verzekering af. Jiska is blij dat ze in ieder geval iets geregeld heeft voor haar dochter.