Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u van een inkomen als u ziek wordt.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering blijft u een inkomen houden als u ziek wordt. Ook als u gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kunt u een uitkering krijgen die uw inkomen aanvult. Zo kunt u uw zakelijke en privékosten gewoon blijven betalen.

Krijg ik meteen een uitkering als ik ziek word?

Hoe snel de uitkering ingaat, bepaalt u zelf. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de uitkering al 1 maand nadat u ziek wordt van start gaat. Dit is fijn als u geen buffer heeft. Heeft u spaargeld en kunt en wilt u dat gebruiken als u ziek wordt? Dan kunt u ook kiezen voor een eigenrisicoperiode van 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. U krijgt dan na de gekozen periode pas een uitkering. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie.

Hoeveel geld krijg ik per maand?

Ook de hoogte van de uitkering bepaalt u zelf. Heeft u een partner met een goed inkomen of heeft u een som geld opzij gezet? Dan heeft u misschien minder nodig. Als u geen reserves heeft, zult u maandelijks een hogere uitkering nodig hebben. Hoe hoger de maandelijkse uitkering is die u kiest, hoe hoger uw premie is.

Hoe lang krijg ik een uitkering?

U kunt zelf aangeven tot welke leeftijd u de uitkering wilt ontvangen. Hier geldt, hoe hoe lager de eindleeftijd, hoe lager de premie. Voor sommige lichamelijk zware beroepen geldt een verplichte lagere eindtijd.  

Moet ik medisch gekeurd worden?

U wordt niet altijd medisch gekeurd. Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit moet u wel een gezondheidsverklaring invullen. Een medische specialist gebruikt uw verklaring om in te schatten hoe groot de kans is dat u arbeidsongeschikt raakt en adviseert ons. Zo weten we onder welke voorwaarden we u kunnen accepteren.

Wanneer ben ik verzekerd?

Met de AOV van Interpolis bent u goed verzekerd bij arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en psychische klachten. Ook krijgt u persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid en reïntegratie. Maar liever zorgen wij ervoor dat u gezond blijft. Daarom bieden we diverse gratis preventiediensten aan, speciaal voor ondernemers.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Een AOV voor €1,- per uur

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. De premie hangt af van keuzes die u zelf maakt. In veel beroepen sluit u al voor € 1,- per uur een AOV.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Is een AOV verplicht?

Een AOV is nu nóg niet verplicht. In het pensioenakkoord heeft het kabinet afgesproken dat er wel een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen komt.

Man zit aan tafel en typt op zijn laptop. Meld uw arbeidsongeschiktheid bij Interpolis.

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mist u inkomen als u voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij uw situatie past.

Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its