Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u van een inkomen als u ziek wordt.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u van een inkomen als u ziek wordt. Ook als u gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kunt u een uitkering krijgen die uw inkomen aanvult. Zo kunt u alle kosten van werk tot privé gewoon blijven betalen.

Krijg ik direct een uitkering als ik ziek word?

Wanneer de uitkering ingaat, bepaalt u zelf. U kunt er voor kiezen de uitkering al na 1 maand  in te laten gaan als u ziek wordt. Dit is fijn als u geen buffer heeft. Kunt u het wel een aantal maanden uithouden met eigen geld, dan kun u ook kiezen voor 2, 3, 6, 12 of 24 maanden eigenrisicoperiode. U krijgt dan na het gekozen aantal maanden een uitkering. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie.

Hoeveel uitkering krijg ik per maand?

De hoogte van de uitkering bepaalt u ook zelf. Misschien komt u al een heel eind met het inkomen van uw partner of heeft u zelf een potje dat u graag maandelijks wilt aanvullen. Of u heeft juist geen reserves waardoor u maandelijks een volledig inkomen nodig hebt. De hoogte van de maandelijkse uitkering bepaalt net als de wachttijd, hoe hoog uw maandelijkse premie is.

Hoe lang krijg ik een uitkering?

U kunt zelf aangeven tot welke leeftijd u de uitkering wilt ontvangen. Hier geldt, hoe korter de uitkeringsduur, hoe lager de premie.  Voor sommige beroepen met lichamelijk zwaar werk geldt een beperkte eindleeftijd van 63 of soms 58 jaar.  

Moet ik medisch gekeurd worden?

Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, moet u een gezondheidsverklaring invullen. Zo kan de verzekeraar inschatten hoe groot het risico is dat u arbeidsongeschikt raakt. De gezondheidsverklaring wordt beoordeelt door een medisch specialist. Hij of zij geeft de verzekeraar het advies onder welke voorwaarden hij u kan accepteren.

Wat is wel en niet verzekerd?

Wat precies wel en niet verzekerd is verschilt per arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met de AOV van Interpolis  verzekert u onder andere arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en psychische klachten. En krijgt u persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Een AOV voor €1,- per uur

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. De premie hangt af van keuzes die u zelf maakt. In veel beroepen sluit u al voor € 1,- per uur een AOV.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Is een AOV verplicht?

Een AOV is nu nóg niet verplicht. In het pensioenakkoord heeft het kabinet afgesproken dat er wel een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen komt.

Man zit aan tafel en typt op zijn laptop. Meld uw arbeidsongeschiktheid bij Interpolis.

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mist u inkomen als u voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij uw situatie past.

Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its