Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je van een inkomen als je ziek wordt.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering blijf je een inkomen houden als je ziek wordt. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kun je een uitkering krijgen die je inkomen aanvult. Zo kun je jouw zakelijke en privékosten gewoon blijven betalen.

Krijg ik meteen een uitkering als ik ziek word?

Hoe snel de uitkering ingaat, bepaal je zelf. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de uitkering al 1 maand nadat je ziek wordt van start gaat. Dit is fijn als je geen buffer hebt. Heb je spaargeld en kun en wil je dat gebruiken als je ziek wordt? Dan kun je ook kiezen voor een eigenrisicoperiode van 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Je krijgt dan na de gekozen periode pas een uitkering. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie.

Hoeveel geld krijg ik per maand?

Ook de hoogte van de uitkering bepaal je zelf. Heb je een partner met een goed inkomen of heb je een som geld opzij gezet? Dan heb je misschien minder nodig. Als je geen reserves hebt, zal je maandelijks een hogere uitkering nodig hebben. Hoe hoger de maandelijkse uitkering is die je kiest, hoe hoger je premie is.

Hoe lang krijg ik een uitkering?

Je kunt zelf aangeven tot welke leeftijd je de uitkering wilt ontvangen. Hier geldt, hoe hoe lager de eindleeftijd, hoe lager de premie. Voor sommige lichamelijk zware beroepen geldt een verplichte lagere eindtijd.  

Moet ik medisch gekeurd worden?

Je wordt niet altijd medisch gekeurd. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit moet je wel een gezondheidsverklaring invullen. Een medische specialist gebruikt jouw verklaring om in te schatten hoe groot de kans is dat je arbeidsongeschikt raakt en adviseert ons. Zo weten we onder welke voorwaarden we jou kunnen accepteren.

Wanneer ben ik verzekerd?

Met de AOV van Interpolis ben je goed verzekerd bij arbeidsongeschiktheid door lichamelijke en psychische klachten. Ook krijg je persoonlijke begeleiding bij arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Maar liever zorgen wij ervoor dat je gezond blijft. Daarom bieden we diverse gratis preventiediensten aan, speciaal voor ondernemers.

Meer over arbeidsongeschiktheid

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Een AOV voor € 1,- per uur

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. De premie hangt af van keuzes die je zelf maakt. In veel beroepen sluit je al voor € 1,- per uur een AOV.
Man zit aan tafel en typt op zijn laptop. Meld uw arbeidsongeschiktheid bij Interpolis.

Is een AOV verplicht?

Een AOV is nu nóg niet verplicht. In het pensioenakkoord heeft het kabinet afgesproken dat er wel een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen komt.
Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its

Inzicht in oplossingen

Als ZZP'er mis je inkomen als je voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig zijn er oplossingen om dit op te vangen. Bekijk de mogelijkheden en beslis wat het beste bij jouw situatie past.