Risico- en preventietips voor ondernemers in de groothandel

Verzekeren zien wij niet als de enige manier om met risico's om te gaan. Veel liever helpen wij je problemen te beperken of te voorkomen. Daarom ontwikkelen we continu effectieve preventieoplossingen en continuïteitsdiensten voor ondernemers. Zodat (gevolg)schade eenvoudig te voorkomen of te beperken is. En je je onderneming weerbaarder maakt. In dit artikel lees je onze risico- en preventietips voor ondernemers.

Het kan voorkomen dat er iets mis is met het product wat je verkoopt, en dat de klant daar schade van ondervindt. Produceer je zelf de producten, dan ben je aansprakelijk voor schade door deze zaken. Wanneer je goederen inkoopt van buiten de EU, of een eigen label hangt aan producten die je inkoopt binnen de EU, dan word je gezien als producent en ben je product­aansprakelijk. Met de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB) verzeker je schade die wordt veroorzaakt door jezelf, door je producten, of door medewerkers en bedrijven die voor je werken.

Juridisch advies en hulp bij zakelijke conflicten

Niet-betalende klanten; iets waar iedere ondernemer helaas wel een keer mee te maken krijgt. Wanbetaling kan tot veel schade leiden binnen je bedrijf. Raak je bijvoorbeeld in conflict met een niet-betalende klant? Verzeker jezelf van persoonlijk advies en juridische hulp met de rechtsbijstandverzekering. Je bent verzekerd voor juridische hulp bij grote én kleine conflicten. Er geldt namelijk geen minimumbedrag. Ook heb je geen eigen risico. Om vervelende conflicten te voorkomen geven we je graag wat tips: weet bijvoorbeeld met wie je zaken doet, en zorg voor goede leveringsvoorwaarden. Zorg daarnaast voor een goed debiteurenbeheer met vaste routines, en stuur direct een herinnering als je klant niet betaalt binnen de vooraf aangegeven betalingstermijn.

Je onderneming inbraakproof maken

Je bedrijf is je levenswerk. Je hebt het met eigen handen opgericht en werkt er met hart en ziel voor. Ongewenst bezoek is daarom het laatste waarop je als ondernemer zit te wachten. Het heeft niet alleen financieel nadelige gevolgen, het is soms ook een traumatische ervaring. Slachtoffers van diefstal of een inbraak blijven vaak lange tijd met een gevoel van onbehagen en onveiligheid zitten. Een goede reden om er alles aan te doen om diefstal of inbraak in je bedrijf te voorkomen. 

Na sluitingstijd is het belangrijk om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken. Berg voertuigsleutels bijvoorbeeld op in een inbraakwerende (en verankerde) kast, of sluit het magazijn af met een inbraakwerende deur. Laat de nachtelijke rondgang geen routine worden. Zorg ervoor dat de beveiliger zijn ronde door je pand niet iedere nacht rond dezelfde tijd maakt. Daarnaast is een duidelijke sleuteladministratie van groot belang, zodat je weet wie er over de toegangssleutel beschikt. Tot slot zijn bewakingscamera's en inbraakalarmen natuurlijk goede manieren om ongewenste bezoekers op afstand te houden.

Is het inbrekers ondanks al je voorzorgsmaatregelen gelukt iets buit te maken? Met de voorraadverzekering verzeker je de spullen die je verkoopt tegen schade en diefstal. Naast eindproducten zijn ook grond- en hulpstoffen, halffabricaten, verpakkingsmateriaal en producten die je nog aan het bewerken bent, verzekerd.

Beperk de risico’s op brandschade aan je bedrijfspand

Een vuurtje dat soms onschuldig begint, kan zorgen voor heel veel schade. Jaarlijks ontstaan er honderden branden in afvalcontainers en buitenopslag op bedrijventerreinen. Daarvoor zijn - naast weggegooide peuken en broei - vaak 3 redenen aan te wijzen:
  • Sporen uitwissen na een inbraak;
  • Vandalisme, vaak uit verveling of baldadigheid;
  • Wraak door een rancuneuze ex-medewerker, ontevreden klant of concurrent.

Ook al doe je er alles aan om brand te voorkomen, het kan natuurlijk toch een keer flink misgaan. Als dat het geval is, is het belangrijk dat je genoeg middelen hebt die de schade beperken. Naast brandmelders met doormelding naar je eigen telefoon, kunnen sprinkler­installaties veel schade voorkomen. Sprinklers die automatisch sproeien zodra er brand is, voorkwamen al menig grote brand en beperkten de schade vaak tot wat rook- en waterschade. Voorzie je bedrijfspand ook altijd van brandblussers. De basis is dat er 2 bluseenheden per 150 m² aanwezig moeten zijn, bijvoorbeeld een brandblusser of een brandhaspel. Uitzonderingen zijn ruimten waar met hout, brandgevaarlijke vloeistoffen, karton, stro, vezels, ovens en dergelijke wordt gewerkt: hier geldt de regel van 3 bluseenheden per 100 m². We vertellen je graag meer over het beperken van de risico’s op brandschade.

Is er ondanks je voorzorgsmaatregelen toch schade ontstaan aan apparatuur, machines of andere bedrijfsmiddelen? Met een inventaris­verzekering verzeker je alle spullen die niet voor verkoop bedoeld zijn tegen schade door diefstal, inbraak, brand, hagel, storm en water. Bij de inventaris horen alle zaken die je nodig hebt voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan desktops, bureaus, stoelen en machines. De schade wordt vergoed op basis van de opgegeven nieuwwaarde. En na een brand heb je vaak te maken met omzetverlies, wat de continuïteit van je onderneming in gevaar kan brengen. Met een bedrijfs­schade­verzekering verzeker je inkomsten die je misloopt omdat je niet meer verder kunt met je bedrijf.

Door slimmer om te gaan met risico's en verzekeren, maak je jouw onderneming weerbaarder en bescherm je de bedrijfscontinuïteit. Wil je weten waar jouw branchegenoten zich voor verzekerd hebben? Bekijk onze infographic.