Is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) iets voor mij?

Niemand kan de toekomst voorspellen. Jouw ambitieuze plannen kunnen flink in de war geschopt worden als je (tijdelijk) niet kunt werken door ziekte of een blessure. Hoe heb jij het voor jezelf geregeld als je uitvalt?

Wat regelt de overheid voor ondernemers die ziek zijn?

Een sportblessure waardoor een stukadoor tijdelijk niet meer kan werken, een grafisch vormgever die met zwangerschaps­verlof gaat of een architect met een depressie. Uitval kan elke ondernemer overkomen. Als eigen baas ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Op dit moment heeft de overheid nog niets geregeld om het inkomen van ondernemers te beschermen. Bijstand is het enige waar je eventueel recht op hebt. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar jouw situatie en voor een financieel vangnet te zorgen.

Wist je dat de overheid het waarschijnlijk na 2026 verplicht stelt om je als ondernemer te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Lees alles over de verplichte AOV.

Zoek uit wat jij nodig hebt als je zonder inkomsten komt te zitten. 

Weet jij hoe lang je zonder inkomsten kunt? Probeer in te schatten wat het voor je betekent als je langere tijd zonder inkomen komt te zitten. Kijk goed naar je financiële situatie en zoek uit wat je nodig denkt te hebben:

 • Hoeveel geld heb je gemiddeld per maand nodig voor je standaarduitgaven?
 • Wat heb je nodig voor onvoorziene uitgaven? Denk aan het vervangen van apparatuur en noodzakelijke reparaties aan je huis of auto.
 • Voor hoeveel maanden wil je een buffer aanleggen?

Welk bedrag reserveren?

Stel, je komt uit op een bedrag van € 1.950,- voor je standaard uitgaven per maand en je wilt een half jaar kunnen overbruggen. Dan heb je een buffer van € 11.700,- nodig.

Denk ook aan het potje voor onvoorziene uitgaven. Wat is een verstandig bedrag om te reserveren? Dat verschilt per huishouden. Het Nibud heeft een tool waarmee je in een paar minuten een beeld krijgt welk bedrag past bij jouw situatie. Bekijk de Nibud BufferBerekenaar.

Welke oplossingen zijn er bij arbeids­ongeschiktheid?

Het is een veilig idee om een buffer te hebben voor een aantal maanden, maar niet iedereen wil dit zo regelen of heeft die mogelijkheid. Als je arbeidsongeschikt raakt weet je vaak niet hoe lang dat gaat duren. Ook kan er iets gebeuren waardoor je een jaar of langer uit de running bent. Misschien kies je liever voor een andere oplossing. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Broodfonds: je kunt instappen bij een Broodfonds. Deze keren meestal de eerste 2 jaar van arbeidsongeschiktheid uit.
 • Combinatie Broodfonds en AOV: bij een langere periode van arbeidsongeschiktheid werkt de AOV als vangnet als de uitkering van het Broodfonds stopt.
 • Verzekering via het UWV: dit kan als je uit loondienst of een uitkering komt en voor jezelf start. Je moet jezelf wel binnen 13 weken bij het UWV aanmelden.
 • Arbeids­ongeschiktheids­verzekering: een AOV kun je helemaal op jouw situatie afstemmen.

Wat en hoe je het regelt, dat bepaal je natuurlijk zelf. We snappen dat het belangrijk is om te weten welke kosten je kunt verwachten als je kiest voor een AOV.

Wat is de premie van een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?

Kies je voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering? Dan kun je de premie voor een deel zelf bepalen. Je stelt je AOV samen aan de hand van wat belangrijk voor jou is. Om je een idee te geven welke keuzes andere ondernemers maken hebben we verschillende voorbeelden bij elkaar gezet:

 • Aannemer François combineert zijn Broodfonds met een AOV. Dit kost hem inclusief aanvangskorting € 112,- per maand.
 • Accountant Noud zet zijn spaargeld eerst in als buffer en laat de AOV ingaan als hij langdurig uitvalt. Zijn maandbedrag zit op € 89,- inclusief instroomkorting.
 • Webdesigner Mila gaat voor een complete AOV voor € 161,- per maand.

Wist je dat je bij Interpolis in het 1ejaar van je verzekering 30% korting krijgt op je premie? Je kunt ook kiezen voor een korting die steeds hoger wordt als je de AOV langere tijd hebt.

Wil jij weten wat jouw premie is voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering? Bereken de premie van jouw AOV makkelijk online.

Durf jij op tijd om hulp te vragen als het even wat minder gaat?

Hoe goed je alles ook geregeld hebt, het liefst wil je als ondernemer lekker werken en de arbeids­ongeschiktheids­uitkering helemaal niet gebruiken. En hoewel je lang niet alles in de hand hebt, kun je er wél op letten om goed voor jezelf te zorgen. Doorlopen met veel stress of lichamelijke klachten kan uiteindelijk voor uitval zorgen. Op tijd op de rem trappen en om hulp vragen is belangrijk, maar niet makkelijk. Daarbij geeft Interpolis ondernemers een steuntje in de rug. Sluit je een AOV af bij Interpolis, dan krijg je toegang tot een uitgebreid pakket gratis preventie­diensten, waarmee je om advies kunt vragen en actief aan je gezondheid kunt werken.

Ga naar de AOV preventiediensten en kies uit de volgende mogelijkheden: 

 • Ondernemersadvies
 • Hulp van een online psycholoog
 • Medische check-up
 • Trainingen van Good Habitz
 • Cursussen van Weight Watchers

Wat mag je van een AOV van Interpolis verwachten?

We staan voor je klaar, ook als het gewoon goed met je gaat. Stel dat je toch arbeidsongeschikt wordt, dan ontvang je elke maand het bedrag dat je bij het afsluiten van je verzekering hebt afgesproken. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan ontvang je een bedrag wat afhankelijk is van het deel dat je nog wél kunt werken. Maar we denken en helpen ook mee met wat er nodig is om je bedrijf draaiende te houden. Zo keken we samen met verloskundige Marit hoe haar praktijk door kon blijven draaien toen het even niet meer ging. Lees het verhaal van Marit over tijdelijke vervanging en begeleiding.

Hoe werkt het afsluiten?

De AOV van Interpolis is makkelijk online af te sluiten. Als je het prettig vindt kun je dit ook samen met een adviseur doen. Je bepaalt zelf wat je verzekert: bijvoorbeeld wanneer je een uitkering wilt laten ingaan, hoe hoog de uitkering moet zijn en tot welke leeftijd. We vragen je om een gezondheids­verklaring. Deze verklaring bestaat uit een lijst met vragen. Om je aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen is het handig als je vooraf weet wat we vragen en hoe het totale proces in zijn werk gaat. Bekijk de korte video over hoe je de online gezondheids­verklaring invult.
Met de AOV van Interpolis zorg je goed voor jezelf én je bedrijf. Wij helpen je gezond te blijven zodat je niet uitvalt. Word je toch arbeids­ongeschikt? Dan ben je zeker van een goed inkomen en krijg je persoonlijke begeleiding bij je re-integratie. Zo kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: werken aan je eigen onderneming.