10 tips voor veilig gebruik van ladders in de bouw

Ladders, daar gebeuren helaas nog vaak ongelukken mee in de bouw. Gebruik jij ladders eigenlijk wel veilig? En je medewerkers? Met deze 10 tips voorkom je ongelukken met ladders.

Waarom is veilig gebruik van ladders zo belangrijk?

Een val van een ladder hoort tot de top 3 van ernstige arbeidsongevallen. Volgens de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vallen er jaarlijks zo’n 160 mensen op het werk van een ladder. Een groot deel daarvan werkt in de bouw. Bijna 90% van alle slachtoffers wordt opgenomen in het ziekenhuis. 13% houdt blijvend letsel over aan de val. En een aantal overlijdt.

Waarom gaat het vaak mis op een ladder?

De meeste valpartijen gebeuren tijdens het klimmen of afdalen van een ladder. Of als het slachtoffer werkt vanaf de ladder. Vaak komt dit door een verkeerde opstelling van de ladder. Of een slechte staat van de ladder. Of omdat het slachtoffer zijn evenwicht verliest op de ladder. Met deze 10 tips beperk je de risico’s bij het gebruik van ladders in de bouw.

10tips voor veilig gebruik van ladders in de bouw

 1. Bedenk of een ladder het juiste hulpmiddel is
  Bedenk vóór je een ladder pakt, of de ladder wel het juiste hulpmiddel is. Werken op hoogte doe je niet op een ladder, maar op een steiger of bordes.

 2. Gebruik een goede ladder
  Gebruik alleen goedgekeurde en gecertificeerde ladders. En laat ze jaarlijks opnieuw keuren. Controleer de ladder zelf ook regelmatig op slijtageplekken, bijvoorbeeld bij de antislipvoeten.

 3. Zet de ladder stabiel neer
  Voorkom dat de ladder wegzakt of verschuift terwijl jij hem gebruikt. Kies een stevige, vlakke ondergrond, een zachte of natte ondergrond is niet geschikt. Een tafel of kist ook niet. 
  Zet de ladder bovenaan ook stevig vast. En laat de ladder alleen tegen een stevige constructie leunen, niet tegen een dakgoot bijvoorbeeld.

 4. Plaats de ladder in een hoek van 75 graden
  In de juiste hoek voorkom je dat de ladder omvalt of achterover valt. Hoe weet je wat de juiste hoek is? Zet de punt van je schoenen tegen de voeten van de ladder en strek je armen naar voren. Kun je de ladder nu gemakkelijk vastpakken, dan staat deze goed.

 5. Laat de ladder aan de bovenkant 1 meter uitsteken
  Om veilig op de dakrand te kunnen stappen, moet je ladder minimaal 3 sporten uitsteken boven de dakrand. Klim maximaal tot de 4e sport van boven. 

  Zorg ook voor voldoende steun bij het afstappen van de ladder. Bijvoorbeeld met een ladderuitstap.

 6. Kies een veilige plek uit
  Voorkom dat een collega jou omver loopt of rijdt als je op een ladder staat. Blokkeer deuren of doorgangen achter de ladder. Zet zo nodig de omgeving van de ladder af. 

  Blijf met je ladder ook uit de buurt van elektrische kabels, want stalen ladders geleiden elektriciteit. Bij een val van de ladder kun je verstrikt raken in lussen van elektrische kabels.

 7. Houd rekening met het weer
  Bij harde wind zeker je de ladder op meerdere plekken. Volgens de Arbowet is het bij windkracht 6 of hoger niet toegestaan om een ladder te gebruiken, dan wordt het te gevaarlijk.
 8.  
 9. Houd altijd 3 contactpunten met de ladder
  Je staat met 2 voeten op de ladder en houdt je met 1 hand vast. Bij het klimmen en afdalen verplaats je 1 voet en houd je met 2 handen de bomen van de ladder vast. 
  Gereedschappen houd je niet in je handen, maar draag je aan een gereedschapsriem. Of je gebruikt een touw om ze omhoog te hijsen of naar beneden te laten zakken.

 10. Neem de tijd en zorg voor goede grip
  Plaats je voeten zorgvuldig en rustig, je maakt sneller een misstap als je gehaast bent. 

  Voor een goede grip maak je de sporten van de ladder schoon voor gebruik. Draag bovendien schoenen met een goed en schoon profiel, om uitglijden te voorkomen.
 11.  
 12. Geef je medewerkers goede voorlichting en instructies
  Instrueer al je medewerkers, stagiairs, uitzendkrachten en zzp’ers over veilig gebruik van ladders. Organiseer bijvoorbeeld een toolboxmeeting om de risico’s van ladders te bespreken.

  Verzeker je tegen risico’s in de bouw

  Een arbeidsongeval kan je medewerkers, maar ook de toekomst van je bedrijf serieus in gevaar brengen. Omdat de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid hoog kunnen oplopen. Zeker als je aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. 

  Een goede verzuimverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en CAR-verzekering zijn dan ook onmisbaar voor werkgevers in de bouw. Vergeet ook niet om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten voor jezelf.