Wanneer is waterschade door lekkage wel en niet verzekerd?

Waterschade aan je koopwoning is verzekerd op je Woonhuisverzekering. Heb je waterschade aan de verbeteringen van je huurwoning of appartement? En moet je volgens het huurcontract of het reglement van de VvE de schade betalen? Dan is waterschade aan je woning mogelijk verzekerd op de Inboedelverzekering.

Heb je waterschade door neerslag? Bekijk dan onze pagina over neerslag.
Wanneer is waterschade door lekkage wel en niet verzekerd?
Aan je koopwoning Aan je spullen in huis
Soort verzekering Woonhuisverzekering Inboedelverzekering Allrisk en Uitgebreid
Schade door een lekkende kraan
Schade door lekkage of breuk van een leiding of afvoer
Schade door een overstroming van het toilet
Schade door bevroren, gesprongen of lekkende leidingen (behalve bij een recreatiewoning of stacaravan)
Schade doordat de afvoerslang van je wasmachine of vaatwasser uit de vaste afvoerbuis schiet
Schade door water of stoom uit een aquarium, waterbed, sanitair, centrale verwarming en airconditioning doordat deze kapot is
Schade door een kapotte dakgoot of dak
Schade door onvoldoende onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting
Schade door lekkage als de woning langer dan 2 jaar onbewoond is
Schade door een bouwfout
Schade doordat je de kraan open laat staan
Schade door een vulslang of tuinslang die kapotgaat of losschiet
Eigen risico € 0,- Inboedel All-risk € 0,-. Bij Inboedel Uitgebreid keuze uit € 0,-, € 100,- of € 200,-.
Wel verzekerd
  • De waterleiding in je woning is gesprongen door vorst en hierdoor trekt de houten vloer krom. Het hak- en breekwerk en het repareren van de leiding is verzekerd.
  • Je toiletpot stroomt over door een verstopte afvoer. De schade die daardoor ontstaat is verzekerd. De opsporing van de verstopping en de ontstopping van het riool is niet verzekerd.
  • Je boort per ongeluk een gat in de waterleiding waardoor het water de muur uitstroomt. Het hak- en breekwerk en het repareren van de leiding is verzekerd. Ook de schade die het gevolg is van het uitstromend water is verzekerd.
Niet verzekerd
  • Je hebt waterschade door oud of slecht kit werk of kapotte voegen in je badkamer. Dit is niet verzekerd. Het bijhouden van kitnaden en voegwerk valt onder het onderhoud van je woning en is daarom niet verzekerd.
  • Je laat een afwasbak vollopen maar vergeet de kraan uit te zetten. Dit is niet verzekerd.
  • Je bloempot zorgt voor vochtplekken op je houten vloer terwijl hij niet kapot is. Daardoor verkleurt het hout. Dit is niet verzekerd.

Bekijk je verzekeringen in Mijn Interpolis.

In Mijn Interpolis en de Interpolis App vind je een overzicht van je verzekeringen en voorwaarden. Zo weet je precies waarvoor je verzekerd bent. En meld gelijk je schade, wij zoeken er automatisch je verzekering bij.
Wat te doen bij waterschade aan mijn woning?
We leggen het graag stap voor stap aan je uit.

Veelgestelde vragen

De waterschade aan mijn woning is niet verzekerd, wat nu?
Heb je waterschade door constructiefouten, bouwfouten of slecht werk door een bouwbedrijf, aannemer of loodgieter? Dan kun je dit bedrijf of deze persoon aansprakelijk stellen voor de kosten van herstel en de gevolgschade. Je rechtsbijstandverzekering kan hierbij helpen of je kunt rechtshulp inschakelen.
Is schade door een lekke leiding verzekerd?

De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt. 

Wij vergoeden dan de volgende kosten: 

  • Het openbreken en herstellen van muren, vloeren en andere onderdelen van de woning.
  • Het herstellen van de lekke leiding.
  • Het herstellen van toestellen en sanitair waaraan schade is ontstaan en die op de leiding zijn aangesloten.
Is een lekke leiding van slechte kwaliteit door ouderdom of slijtage?
Dan betalen wij de kosten om de lekkage op te sporen en te repareren maar 1 keer. Wij verwachten van je dat je maatregelen neemt om herhaling te voorkomen.
Is schade door een kapotte leiding achter de isolatielaag verzekerd?
Het verwijderen en weer aanbrengen van isolatie om bij de lekkage te komen in kruipruimtes of muren is gewoon meeverzekerd. We brengen je woning terug in dezelfde staat als voor de waterschade.
Is een lekkage in mijn dak verzekerd?
De waterschade in huis die het gevolg is van het lek in je dak is verzekerd. Het herstel van schade aan je dak door hagel of storm of andere plotselinge gebeurtenissen betalen we ook. Behalve als de schade veroorzaakt is door slecht onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting of roest. Het herstel van de schade aan je dak door regen (geen hagel of storm) betalen we niet.
Ik heb waterschade aan mijn woning door overstroming van het riool, wat nu?
Door overstroming van het riool kan er behoorlijke waterschade ontstaan. Het water dat vrijkomt is vaak niet schoon en stinkt. In de gevallen dat er blijvend zichtbare schade is schakelen wij een schoonmaakbedrijf voor je in. Zij reinigen de inboedel en plaatsen eventueel apparatuur voor de stank.
Let op! De kosten voor het opsporen van een verstopping in het riool en het oplossen van de verstopping zijn niet verzekerd.
Ik heb waterschade omdat ik de kraan open liet staan. Waarom is dit niet verzekerd?
Er moet iets onverwacht kapotgaan of verstopt raken. Dat is niet het geval als je bijvoorbeeld een stop in je bad hebt gedaan, de kraan aan zet en wegloopt. Er is dan niets kapot aan het bad en het overlopen van het bad is niet onverwacht. De waterschade is daarom niet verzekerd.
Waarom is waterschade door slechte kitnaden of voegen niet verzekerd?

Veel waterschade ontstaat door kitnaden of voegen die door ouderdom en slijtage water doorlaten. Schade die ontstaat door ouderdom en slijtage is niet verzekerd omdat het bijwerken van voegen en kitnaden hoort bij het onderhoud van je huis. Het onderhoud van huizen kunnen we als verzekeraar niet dragen. Je kunt voor je woning bij verschillende bedrijven een onderhoudscontract afsluiten.

Zijn de kitnaden of voegen niet goed aangebracht? Dan is waterschade hierdoor ook niet verzekerd. Dit verzekeren we niet om te voorkomen dat we als verzekeraar slecht werk van een ander gaan betalen en herstellen. Is het aanbrengen van de kitnaden en voegen gedaan door een aannemer of een ander persoon? Dan kun je die persoon mogelijk aansprakelijk stellen voor je schade en het herstel.

Er worden bouwdrogers of heaters gehuurd om mijn woning te drogen, is dit verzekerd?

Als de schade is verzekerd dan betalen wij ook de kosten van het huren van heaters en bouwdrogers die nodig zijn om je huis droog te krijgen. Gebruik je extra stroom of energie voor het drogen van je woning? Dan krijg je daar ook een vergoeding voor.