Wanneer is waterschade door lekkage wel en niet verzekerd?

Waterschade aan uw koopwoning is verzekerd op uw Woonhuisverzekering. Heeft u waterschade aan de verbeteringen van uw huurwoning of appartement? En moet u volgens het huurcontract of het reglement van de VvE de schade betalen? Dan is waterschade aan uw woning mogelijk verzekerd op de Inboedelverzekering.

Heeft u waterschade door neerslag? Bekijk dan onze pagina over neerslag.
Aan uw koopwoning
Aan uw spullen in huis
Soort verzekering
Woonhuis
Inboedel Allrisk en Uitgebreid
Schade door een lekkende kraan
Schade door lekkage of breuk van een leiding of afvoer
Schade door een overstroming van het toilet
Schade door bevroren, gesprongen of lekkende leidingen (behalve bij een recreatiewoning of stacaravan)
Schade doordat de afvoerslang van uw wasmachine of vaatwasser uit de vaste afvoerbuis schiet
Schade door water of stoom uit een aquarium, waterbed, sanitair, centrale verwarming en airconditioning doordat deze kapot is
Schade door een kapotte dakgoot of dak
Schade door onvoldoende onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting
Schade door lekkage als de woning langer dan 2 jaar onbewoond is
Schade door een bouwfout
Schade doordat u de kraan open laat staan
Schade door een vulslang of tuinslang die kapotgaat of losschiet
Eigen risico
€ 0,-
Inboedel All-risk € 0,-. Bij Inboedel Uitgebreid keuze uit € 0,-, € 100,- of € 200,-.

Voorbeelden van waterschade door lekkage

Wel verzekerd
Niet verzekerd

Bekijk uw verzekeringen in Mijn Interpolis

In Mijn Interpolis en de Interpolis App vindt u een overzicht van uw verzekeringen en voorwaarden. Zo weet u precies waarvoor u verzekerd bent. En meld gelijk uw schade, wij zoeken er automatisch uw verzekering bij.
Wat te doen bij waterschade aan mijn woning?
We leggen het graag stap voor stap aan u uit.

Veelgestelde vragen

De waterschade aan mijn woning is niet verzekerd, wat nu?
Heeft u waterschade door constructiefouten, bouwfouten of slecht werk door een bouwbedrijf, aannemer of loodgieter? Dan kunt u dit bedrijf of deze persoon aansprakelijk stellen voor de kosten van herstel en de gevolgschade. Uw rechtsbijstandverzekering kan hierbij helpen of u kunt rechtshulp inschakelen.
Is schade door een lekke leiding verzekerd?

De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt. 

Wij vergoeden dan de volgende kosten: 

  • Het openbreken en herstellen van muren, vloeren en andere onderdelen van de woning.
  • Het herstellen van de lekke leiding.
  • Het herstellen van toestellen en sanitair waaraan schade is ontstaan en die op de leiding zijn aangesloten.
Is een lekke leiding van slechte kwaliteit door ouderdom of slijtage?
Dan betalen wij de kosten om de lekkage op te sporen en te repareren maar 1 keer. Wij verwachten van u dat u maatregelen neemt om herhaling te voorkomen.
Is schade door een kapotte leiding achter de isolatielaag verzekerd?
Het verwijderen en weer aanbrengen van isolatie om bij de lekkage te komen in kruipruimtes of muren is gewoon meeverzekerd. We brengen uw woning terug in dezelfde staat als voor de waterschade.
Is een lekkage in mijn dak verzekerd?
De waterschade in huis die het gevolg is van het lek in uw dak is verzekerd. Het herstel van schade aan uw dak door hagel of storm of andere plotselinge gebeurtenissen betalen we ook. Behalve als de schade veroorzaakt is door slecht onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting of roest. Het herstel van de schade aan uw dak door regen (geen hagel of storm) betalen we niet.
Ik heb waterschade aan mijn woning door overstroming van het riool, wat nu?
Door overstroming van het riool kan er behoorlijke waterschade ontstaan. Het water dat vrijkomt is vaak niet schoon en stinkt. In de gevallen dat er blijvend zichtbare schade is schakelen wij een schoonmaakbedrijf voor u in. Zij reinigen de inboedel en plaatsen eventueel apparatuur voor de stank.
Let op! De kosten voor het opsporen van een verstopping in het riool en het oplossen van de verstopping zijn niet verzekerd.
Ik heb waterschade omdat ik de kraan open liet staan. Waarom is dit niet verzekerd?
Er moet iets onverwacht kapotgaan of verstopt raken. Dat is niet het geval als u bijvoorbeeld een stop in uw bad heeft gedaan, de kraan aan zet en wegloopt. Er is dan niets kapot aan het bad en het overlopen van het bad is niet onverwacht. De waterschade is daarom niet verzekerd.
Waarom is waterschade door slechte kitnaden of voegen niet verzekerd?

Veel waterschade ontstaat door kitnaden of voegen die door ouderdom en slijtage water doorlaten. Schade die ontstaat door ouderdom en slijtage is niet verzekerd omdat het bijwerken van voegen en kitnaden hoort bij het onderhoud van uw huis. Het onderhoud van huizen kunnen we als verzekeraar niet dragen. U kunt voor uw woning bij verschillende bedrijven een onderhoudscontract afsluiten.

Zijn de kitnaden of voegen niet goed aangebracht? Dan is waterschade hierdoor ook niet verzekerd. Dit verzekeren we niet om te voorkomen dat we als verzekeraar slecht werk van een ander gaan betalen en herstellen. Is het aanbrengen van de kitnaden en voegen gedaan door een aannemer of een ander persoon? Dan kunt u die persoon mogelijk aansprakelijk stellen voor uw schade en het herstel.

Er worden bouwdrogers of heaters gehuurd om mijn woning te drogen, is dit verzekerd?

Als de schade is verzekerd dan betalen wij ook de kosten van het huren van heaters en bouwdrogers die nodig zijn om uw huis droog te krijgen. Gebruikt u extra stroom of energie voor het drogen van uw woning? Dan krijgt u daar ook een vergoeding voor.