Veiligheid

Tips om schade te voorkomen of beperken

Het is vervelend als u met schade te maken krijgt. Het liefst voorkomt u dat natuurlijk. We helpen u daar graag bij. Daarom zetten we de meestvoorkomende risico's op een rij en geven we u tips die helpen om schade in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen of beperken.

Schade in of aan uw woning

Schade aan uw woning of spullen is vervelend. Deze zaken zorgen voor veel van deze schades:

Inbraak
Niets is zo vervelend als een inbraak in uw woning. Vaak slaan inbrekers 's avonds of 's nachts toe. Maar steeds meer woninginbraken gebeuren in de ochtend of late middag. De meeste mensen zijn dan aan het werk of even van huis om kinderen weg te brengen of op te halen. Natuurlijk zijn ook de zomervakantieperiode en de feestdagen populair bij inbrekers. In ons magazine geven we 5 tips om inbrekers buiten de deur te houden.

Schade aan smartphone en tablet 
Een van de meestvoorkomende schades: een kapotte smartphone of tablet. Het is vervelend als u uw mobiele telefoon een tijd niet kunt gebruiken door schade. Gelukkig kunt u zelf veel doen om schade te voorkomen:

 • Gebruik een stevig hoesje om val- en stootschades te voorkomen.
 • Laat kleine kinderen zo min mogelijk met uw telefoon of tablet lopen. Leg uw telefoon of tablet thuis ook buiten het bereik van kleine kinderen. Laat deze dus niet op de salontafel of op de bank liggen.
 • Laat uw telefoon of tablet niet onbeheerd achter in openbare ruimtes. Zo voorkomt u diefstal.
 • Doe uw telefoon niet in de achterzak van uw broek. Dit voorkomt dat uw telefoon krom trekt of breekt.
 • Gebruik uw telefoon of tablet niet in bad.
 • Neem uw telefoon niet mee naar het toilet, om waterschade te voorkomen.
 • Gebruik uw telefoon niet als u onderweg bent. Niet tijdens het autorijden én niet tijdens het fietsen.
 • Geef zakkenrollers geen kans door uw telefoon of tablet veilig op te bergen. Bijvoorbeeld in een jaszak of tas die met een rits is afgesloten.
Vrouw die naar een mobiel in haar handen kijkt
Bliksem en overspanning
Blikseminslag komt in Nederland gemiddeld 200.000 keer per jaar voor. De meeste schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). Hierbij slaat de bliksem niet direct op de woning, maar bijvoorbeeld in een boom. Lopen daar in de buurt leidingen in de grond, dan kan de spanning zich verplaatsen naar uw huis en doorslaan op uw elektrische apparaten. Bliksem kan ook inslaan op uw woning, wat kan leiden tot brand, ontzette muren of schade aan uw dak(pannen). Lees in ons magazine hoe u uw woning beschermt tegen bliksemschade.

Kortsluiting
Veel woningbranden ontstaan door kortsluiting. Wilt u dit voorkomen, let dan op de meestvoorkomende oorzaken van kortsluiting. Zoals het plaatsen van teveel stekkerdozen op elkaar, waardoor deze oververhit kunnen raken. Wat ook vaak voorkomt, is dat een opgerold elektriciteitssnoer te warm wordt en doorbrandt. Andere oorzaken van brand door kortsluiting zijn beschadigde elektriciteitssnoeren, loszittende elektriciteitsdraden (bijvoorbeeld in een stopcontact) en oververhitting van stekkers of accu's.

Lekkage
Wasmachines, vaatwassers en kitnaden zijn vaak boosdoeners van een lekkage.  Soms blijft de schade beperkt tot een vochtplek op de muur. Maar de schade kan ook groter uitpakken. Denk aan een kromgetrokken houten vloer of zoveel waterschade dat u het plafond en de muren opnieuw moet voorzien van stucwerk. Met deze tips voorkomt u schade door lekkage:
 • Controleer en onderhoud kitnaden in bijvoorbeeld de badkamer op tijd. Let vooral op loslaten, scheurvorming en beschadiging van kitnaden. Repareer deze naden op tijd. Kijk ook naar aantasting en schimmels op kitnaden en de algehele staat van onderhoud van de omringende constructiedelen. Check ook of de douchebak goed is ondersteund en of deze niet kan bewegen. Is dit wel het geval? Dan laat een kitnaad altijd los.

  Een andere tip is om kitnaden na gebruik van douche of bad direct droog te maken met een washandje of douchetrekker. Ventileer de ruimte ook goed. Zo voorkomt u schimmelvorming. Gebruik ook geen agressieve- en chloorhoudende reinigingsmiddelen om schimmelwerende kitnaden schoon te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat de naden geen schimmelwerende werking meer hebben. Fabrikanten adviseren om kitnaden om de 5 jaar te vervangen. Laat nieuwe naden altijd 24 uur drogen.

 • Vult u de CV-ketel bij met een vul- of tuinslang? Draai dan altijd de waterkraan dicht als de ketel is bijgevuld. Anders komt er constante druk op de vul- of tuinslang, waardoor de slang kan openklappen en enorme waterschade als gevolg kan hebben. Koppel daarom de vul- of tuinslang altijd af na gebruik. Dan merkt u vanzelf of de kraan dichtstaat.
Brand door een vlam in de pan
Veel woningbranden ontstaan in de keuken door een vlam in de pan. Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet in een pan oververhit raakt en zo in brand vliegt. Dat kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrisch fornuis. Daarnaast kan een frituurpan ook vlam vatten. In ons magazine leest u hoe u een vlam in de pan voorkomt.
Vuur van een kookpit op een fornuis

Schade onderweg of op vakantie

Nederland heeft een druk verkeersnet. En als u in het buitenland op weg bent, kent u de weg natuurlijk niet zo goed als thuis. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties of zelfs schade. Als u onderweg of op vakantie bent, zit u daar niet op te wachten. Gelukkig kunt u zelf veel doen om schade te voorkomen. We hebben de meestvoorkomende risico's en tips voor u op een rij gezet:

Diefstal uit uw auto
In Nederland breekt ongeveer elke 2 minuten een dief een auto open. Om deze te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. Het is natuurlijk vervelend als u dat meemaakt. U moet zaken regelen met de politie, de verzekering en eventueel uw bank. Met deze tips kunt u uw auto beter beschermen tegen diefstal:
 • Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem en waarschuwingsstickers. Dit schrikt dieven af.
 • Deze tip ligt erg voor de hand, maar we geven hem toch: maak het dieven niet te makkelijk en haal uw waardevolle spullen uit uw auto. Dieven zoeken ook onder uw stoel, berg daar dus niets op.
 • Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Als u het dashboardkastje openzet, laat u zien dat u ook daar geen waardevolle spullen bewaart. Heeft u een stationcar? Dek de laadruimte dan niet af als deze leeg is.
 • Installeer een laptopsafe in uw kofferbak. Dit kluisje is geschikt voor het veilig opbergen van kostbaarheden en uw laptop in uw auto. Laat u uw laptop in de auto liggen? Zorg er dan altijd voor dat Bluetooth en WiFi zijn uitgeschakeld. Dieven gebruiken deze signalen namelijk om apparatuur in auto's op te sporen.
Pech onderweg
Met pech aan de kant van de weg staan, daar moet u niet aan denken. Jaarlijks overkomt het ongeveer 1 van de 4 Nederlanders die de weg opgaat. De meestvoorkomende oorzaken zijn problemen met de accu, banden of dynamo. Wij hebben een aantal tips voor u om pech onderweg te voorkomen of om schade zoveel mogelijk te beperken:
 • Laat bij elke onderhoudsbeurt de garage de accu en dynamo doormeten, zodat u er zeker van bent dat zowel uw accu als de dynamo nog in goede conditie zijn.
 • Controleer regelmatig uw bandenspanning. Een zachte band wordt snel heet, waardoor er meer kans is op een klapband. Een te lage bandenspanning zorgt ook voor hoger benzineverbruik en een slechtere wegligging. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een snellere bandenslijtage. Vergeet niet ook de bandenspanning van uw reservewiel te controleren.
 • Zet niet teveel stroomverbruikers tegelijk aan als u korte afstanden rijdt. De verlichting, radio, achterruitverwarming, stoelverwarming, de blower en de navigatie of telefoon gebruiken meer stroom dan de dynamo ondertussen kan bijladen. Bij grotere afstanden is dit geen probleem.
 • Een lekke band, daar zit u niet op te wachten. Zorg daarom ook op vakantie voor de juiste spullen om de band te verwisselen. Een reservewiel, krik en wielsleutel. Zo bent u snel weer op weg.
 • Loop geen onnodig risico bij pech. Waarschuw medeweggebruikers met uw gevarendriehoek. In bijna heel Europa is het verplicht een gevarendriehoek in uw auto te hebben. Zorg ook voor een reflectievest, zodat u goed te zien bent.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker als u met de auto op vakantie gaat. In ons magazine leest u meer over het klaarmaken van uw auto voor de vakantie.

Ruitschade
Een veelvoorkomende schade aan uw auto is ruitschade. Met een sterretje of barstje wilt u niet doorrijden. In ons magazine leest u tips om autoruitschade te voorkomen.

Een verkeersongeval
De politie schat dat er per jaar ongeveer 3 miljoen mensen bij een verkeersongeval betrokken raken. Een ongeluk kan tijdens het rijden gebeuren, maar ook terwijl u uw auto parkeert of wanneer u langzaam wegrijdt. De belangrijkste tip om schade te voorkomen: laat u niet afleiden. Bij 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. De mobiele telefoon is de grootste afleiding in de auto. Zorg dat u tijdens het rijden de mobiele telefoon niet gebruikt. De AutoModus app helpt u daarbij.

Diefstal van uw scooter of brommer
Scooters en brommers zijn erg geliefd bij dieven. Een scooter of brommer nemen ze vrij makkelijk mee. Hij gaat zo op een aanhangwagen of in een busje. Een goede beveiliging van uw bromfiets of scooter is dus belangrijk. Lees meer over het beveiligen van uw scooter of brommer.

Schade aan uw caravan
Uw caravan geeft u een gevoel van vrijheid. Op elk moment  hangt u de caravan achter de auto en u bent weg. U moet er dan ook niet aan denken dat er iets met uw mobiele vakantiehuis gebeurt. Met deze tips voorkomt en beperkt u schade aan uw caravan:

 • De kans is groot dat uw caravan een tijd stil heeft gestaan als u ermee op weg gaat. De banden en de rubbers van de ramen kunnen uitgedroogd zijn. De kans op een klapband of een lekkage is dan groot. Laat daarom uw caravan voor uw vakantie goed nakijken.
 • Uw caravan kan op de snelweg gaan ‘zwabberen’. Zeker als deze slecht beladen is. Laad uw zware spullen in de caravan daarom zo dicht mogelijk bij de as. Een goed beladen auto-caravancombinatie stuurt beter, is minder gevoelig voor de zuiging van inhalende vrachtwagens en slingert minder snel. Hiermee verkleint u de kans op ongelukken.
 • Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op de camping heeft u te maken met onverwachte obstakels. Laaghangende takken of een klein muurtje ziet u makkelijk over het hoofd. Vraag daarom iemand even om mee te kijken bij het op de plaats zetten van de caravan.
 • Check voordat u wegrijdt of de ramen en dakluiken van de caravan dicht zijn. Een dakluik onderweg verliezen komt nogal eens voor. Dit kan veel schade veroorzaken, ook aan medeweggebruikers.
 • Dieven slaan ook onderweg toe. Bijvoorbeeld als u net even stopt voor een kopje koffie bij het wegrestaurant. Op drukke parkeerplaatsen ontbreekt vaak sociale controle. Sluit uw caravan daarom op de parkeerplaats goed af en zet hem zoveel mogelijk in het zicht.

Uw gezondheid

Uw gezondheid heeft u niet helemaal zelf in de hand. Iedereen kan voor kortere tijd of langdurig ziek worden. Gelukkig kunt u zelf wel iets doen om de kans op ziekte te verkleinen of om zaken tijdig te herkennen.

Medische check-up

Een onderzoek voorkomt niet dat u ziek wordt, maar het helpt wel om gezondheidsrisico’s op te sporen. Laat u regelmatig onderzoeken door uw huisarts.

 

Werkstress voorkomen
Stress is de oorzaak van een derde van alle ziekmeldingen op het werk. Het is belangrijk dat u stress snel herkent. U kunt dan erger voorkomen. Belangrijke signalen zijn:
 • Uw motivatie en betrokkenheid nemen af
 • U bent vaker ziek
 • U raakt sneller geïrriteerd en heeft meer moeite om te relativeren
 • Uw prestaties worden minder