Veiligheid

Tips om schade te voorkomen of beperken

Het is vervelend als je met schade te maken krijgt. Het liefst voorkom je dat natuurlijk. We helpen je daar graag bij. Daarom zetten we de meest voorkomende risico's op een rij en geven we je tips die helpen om schade in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen of beperken.

Schade in of aan je woning

Schade aan je woning of spullen is vervelend. Deze zaken zorgen voor veel van deze schades:

Inbraak
Niets is zo vervelend als een inbraak in je woning. Vaak slaan inbrekers 's avonds of 's nachts toe. Maar steeds meer woninginbraken gebeuren in de ochtend of late middag. De meeste mensen zijn dan aan het werk of even van huis om kinderen weg te brengen of op te halen. Natuurlijk zijn ook de zomervakantieperiode en de feestdagen populair bij inbrekers. In ons magazine geven we 5 tips om inbrekers buiten de deur te houden.

Schade aan smartphone en tablet 
1 van de meestvoorkomende schades: een kapotte smartphone of tablet. Het is vervelend als je je mobiele telefoon een tijd niet kunt gebruiken door schade. Gelukkig kun je zelf veel doen om schade te voorkomen:

 • Gebruik een stevig hoesje om val- en stootschades te voorkomen.
 • Laat kleine kinderen zo min mogelijk met je telefoon of tablet lopen. Leg je telefoon of tablet thuis ook buiten het bereik van kleine kinderen. Laat deze dus niet op de salontafel of op de bank liggen.
 • Laat je telefoon of tablet niet onbeheerd achter in openbare ruimtes. Zo voorkom je diefstal.
 • Doe je telefoon niet in de achterzak van je broek. Dit voorkomt dat je telefoon krom trekt of breekt.
 • Gebruik je telefoon of tablet niet in bad.
 • Neem je telefoon niet mee naar het toilet, om waterschade te voorkomen.
 • Gebruik je telefoon niet als je onderweg bent. Niet tijdens het autorijden én niet tijdens het fietsen.
 • Geef zakkenrollers geen kans door je telefoon of tablet veilig op te bergen. Bijvoorbeeld in een jaszak of tas die met een rits is afgesloten.
Vrouw die naar een mobiel in haar handen kijkt
Bliksem en overspanning
Blikseminslag komt in Nederland gemiddeld 200.000 keer per jaar voor. De meeste schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). Hierbij slaat de bliksem niet direct in de woning, maar bijvoorbeeld in een boom. Lopen daar in de buurt leidingen in de grond, dan kan de spanning zich verplaatsen naar je huis en doorslaan op je elektrische apparaten. Bliksem kan ook inslaan op je woning, wat kan leiden tot brand, ontzette muren of schade aan je dak(pannen). Lees in ons magazine hoe je je woning beschermt tegen bliksemschade.

Kortsluiting
Veel woningbranden ontstaan door kortsluiting. Wil je dit voorkomen, let dan op de meest voorkomende oorzaken van kortsluiting. Zoals het plaatsen van teveel stekkerdozen op elkaar, waardoor deze oververhit kunnen raken. Wat ook vaak voorkomt, is dat een opgerold elektriciteitssnoer te warm wordt en doorbrandt. Andere oorzaken van brand door kortsluiting zijn beschadigde elektriciteitssnoeren, loszittende elektriciteitsdraden (bijvoorbeeld in een stopcontact) en oververhitting van stekkers of accu's.

Lekkage
Wasmachines, vaatwassers en kitnaden zijn vaak boosdoeners van een lekkage.  Soms blijft de schade beperkt tot een vochtplek op de muur. Maar de schade kan ook groter uitpakken. Denk aan een kromgetrokken houten vloer of zoveel waterschade dat je het plafond en de muren opnieuw moet voorzien van stucwerk. Met deze tips voorkom je schade door lekkage:
 • Controleer en onderhoud kitnaden in bijvoorbeeld de badkamer op tijd. Let vooral op loslaten, scheurvorming en beschadiging van kitnaden. Repareer deze naden op tijd. Kijk ook naar aantasting en schimmels op kitnaden en de algehele staat van onderhoud van de omringende constructiedelen. Check ook of de douchebak goed is ondersteund en of deze niet kan bewegen. Is dit wel het geval? Dan laat een kitnaad altijd los.

  Een andere tip is om kitnaden na gebruik van douche of bad direct droog te maken met een washandje of douchetrekker. Ventileer de ruimte ook goed. Zo voorkom je schimmelvorming. Gebruik ook geen agressieve- en chloorhoudende reinigingsmiddelen om schimmelwerende kitnaden schoon te maken. Dit zorgt er namelijk voor dat de naden geen schimmelwerende werking meer hebben. Fabrikanten adviseren om kitnaden om de 5 jaar te vervangen. Laat nieuwe naden altijd 24 uur drogen.

 • Vul je de CV-ketel bij met een vul- of tuinslang? Draai dan altijd de waterkraan dicht als de ketel is bijgevuld. Anders komt er constante druk op de vul- of tuinslang, waardoor de slang kan openklappen en enorme waterschade als gevolg kan hebben. Koppel daarom de vul- of tuinslang altijd af na gebruik. Dan merk je vanzelf of de kraan dichtstaat.
Brand door een vlam in de pan
Veel woningbranden ontstaan in de keuken door een vlam in de pan. Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet in een pan oververhit raakt en zo in brand vliegt. Dat kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrisch fornuis. Daarnaast kan een frituurpan ook vlam vatten. In ons magazine lees je hoe je een vlam in de pan voorkomt.
Vuur van een kookpit op een fornuis

Schade onderweg of op vakantie

Nederland heeft een druk verkeersnet. En als je in het buitenland op weg bent, ken je de weg natuurlijk niet zo goed als thuis. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties of zelfs schade. Als je onderweg of op vakantie bent, zit je daar niet op te wachten. Gelukkig kun je zelf veel doen om schade te voorkomen. We hebben de meest voorkomende risico's en tips voor je op een rij gezet:

Diefstal uit je auto
In Nederland breekt ongeveer elke 2 minuten een dief een auto open. Om deze te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. Het is natuurlijk vervelend als je dat meemaakt. Je moet zaken regelen met de politie, de verzekering en eventueel je bank. Met deze tips kun je je auto beter beschermen tegen diefstal:
 • Laat je auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem en waarschuwingsstickers. Dit schrikt dieven af.
 • Deze tip ligt erg voor de hand, maar we geven hem toch: maak het dieven niet te makkelijk en haal je waardevolle spullen uit je auto. Dieven zoeken ook onder je stoel, berg daar dus niets op.
 • Laat zien dat je niets waardevols verbergt. Als je het dashboardkastje openzet, laat je zien dat je ook daar geen waardevolle spullen bewaart. Heb je een stationcar? Dek de laadruimte dan niet af als deze leeg is.
 • Installeer een laptopsafe in je kofferbak. Dit kluisje is geschikt voor het veilig opbergen van kostbaarheden en je laptop in jouw auto. Laat je je laptop in de auto liggen? Zorg er dan altijd voor dat Bluetooth en WiFi zijn uitgeschakeld. Dieven gebruiken deze signalen namelijk om apparatuur in auto's op te sporen.
Pech onderweg
Met pech aan de kant van de weg staan, daar moet je niet aan denken. Jaarlijks overkomt het ongeveer 1 van de 4 Nederlanders die de weg opgaat. De meest voorkomende oorzaken zijn problemen met de accu, banden of dynamo. Wij hebben een aantal tips voor je om pech onderweg te voorkomen of om schade zoveel mogelijk te beperken:
 • Laat bij elke onderhoudsbeurt de garage de accu en dynamo doormeten, zodat je er zeker van bent dat zowel je accu als de dynamo nog in goede conditie zijn.
 • Controleer regelmatig je bandenspanning. Een zachte band wordt snel heet, waardoor er meer kans is op een klapband. Een te lage bandenspanning zorgt ook voor hoger benzineverbruik en een slechtere wegligging. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een snellere bandenslijtage. Vergeet niet ook de bandenspanning van uw reservewiel te controleren.
 • Zet niet teveel stroomverbruikers tegelijk aan als je korte afstanden rijdt. De verlichting, radio, achterruitverwarming, stoelverwarming, de blower en de navigatie of telefoon gebruiken meer stroom dan de dynamo ondertussen kan bijladen. Bij grotere afstanden is dit geen probleem.
 • Een lekke band, daar zit je niet op te wachten. Zorg daarom ook op vakantie voor de juiste spullen om de band te verwisselen. Een reservewiel, krik en wielsleutel. Zo ben je snel weer op weg.
 • Loop geen onnodig risico bij pech. Waarschuw medeweggebruikers met je gevarendriehoek. In bijna heel Europa is het verplicht een gevarendriehoek in je auto te hebben. Zorg ook voor een reflectievest, zodat je goed te zien bent.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker als je met de auto op vakantie gaat. In ons magazine lees je meer over het klaarmaken van je auto voor de vakantie.

Ruitschade
Een veelvoorkomende schade aan je auto is ruitschade. Met een sterretje of barstje wil je niet doorrijden. In ons magazine lees je tips om autoruitschade te voorkomen.

Een verkeersongeval
De politie schat dat er per jaar ongeveer 3 miljoen mensen bij een verkeersongeval betrokken raken. Een ongeluk kan tijdens het rijden gebeuren, maar ook terwijl  je je auto parkeert of wanneer je langzaam wegrijdt. De belangrijkste tip om schade te voorkomen: laat je niet afleiden. Bij 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. De mobiele telefoon is de grootste afleiding in de auto. Zorg dat je tijdens het rijden de mobiele telefoon niet gebruikt. De AutoModus app helpt je daarbij.

Diefstal van je scooter of brommer
Scooters en brommers zijn erg geliefd bij dieven. Een scooter of brommer nemen ze vrij makkelijk mee. Hij gaat zo op een aanhangwagen of in een busje. Een goede beveiliging van je bromfiets of scooter is dus belangrijk. Lees meer over het beveiligen van je scooter of brommer.

Schade aan uw caravan
Jouw caravan geeft je een gevoel van vrijheid. Op elk moment  hang je de caravan achter de auto en je bent weg. Je moet er dan ook niet aan denken dat er iets met je mobiele vakantiehuis gebeurt. Met deze tips voorkomt en beperk je schade aan je caravan:

 • De kans is groot dat je caravan een tijd stil heeft gestaan als je ermee op weg gaat. De banden en de rubbers van de ramen kunnen uitgedroogd zijn. De kans op een klapband of een lekkage is dan groot. Laat daarom je caravan voor je vakantie goed nakijken.
 • Je caravan kan op de snelweg gaan ‘zwabberen’. Zeker als deze slecht beladen is. Laad je zware spullen in de caravan daarom zo dicht mogelijk bij de as. Een goed beladen auto-caravancombinatie stuurt beter, is minder gevoelig voor de zuiging van inhalende vrachtwagens en slingert minder snel. Hiermee verklein je de kans op ongelukken.
 • Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op de camping heb je te maken met onverwachte obstakels. Laaghangende takken of een klein muurtje zie je makkelijk over het hoofd. Vraag daarom iemand even om mee te kijken bij het op de plaats zetten van de caravan.
 • Check voordat je wegrijdt of de ramen en dakluiken van de caravan dicht zijn. Een dakluik onderweg verliezen komt nogal eens voor. Dit kan veel schade veroorzaken, ook aan medeweggebruikers.
 • Dieven slaan ook onderweg toe. Bijvoorbeeld als je net even stopt voor een kopje koffie bij het wegrestaurant. Op drukke parkeerplaatsen ontbreekt vaak sociale controle. Sluit je caravan daarom op de parkeerplaats goed af en zet hem zoveel mogelijk in het zicht.

Jouw gezondheid

Je gezondheid heb je niet helemaal zelf in de hand. Iedereen kan voor kortere tijd of langdurig ziek worden. Gelukkig kun je zelf wel iets doen om de kans op ziekte te verkleinen of om zaken tijdig te herkennen.

Medische check-up

Een onderzoek voorkomt niet dat je ziek wordt, maar het helpt wel om gezondheidsrisico’s op te sporen. Laat je regelmatig onderzoeken door je huisarts.

 

Werkstress voorkomen
Stress is de oorzaak van een derde van alle ziekmeldingen op het werk. Het is belangrijk dat je stress snel herkent. Je kunt dan erger voorkomen. Belangrijke signalen zijn:
 • Jouw motivatie en betrokkenheid nemen af
 • Je bent vaker ziek
 • Je raakt sneller geïrriteerd en heeft meer moeite om te relativeren
 • Jouw prestaties worden minder