Premie autoverzekering

Lees hoe wij de premie van je autoverzekering bepalen.

De premie is het bedrag dat je betaalt voor een verzekering.

Interpolis gebruikt de premie om schades te betalen. Zo dragen we samen de lasten als jij of iemand anders met schade te maken krijgt. De premie van de Interpolis Autoverzekering kun je per maand of per jaar betalen. Heb je een Alles in één Polis autoverzekering en betaal je per jaar? Dan krijg je 1% korting op jouw premie. Naast de premie betaal je ook:

 • Een vergoeding voor de service van Rabobank, zoals hulp en advies.
 • De wettelijke assurantiebelasting van 21%.

Zo bepalen wij de premie van een autoverzekering.

Wij proberen de kans op schade en diefstal in de toekomst te voorspellen. Dit kan schade zijn die je zelf veroorzaakt, maar ook schade die een ander aan jou veroorzaakt. We kijken naar gegevens van alle bij ons gemelde schades, over meerdere jaren. Hoe meer gegevens we gebruiken, hoe beter de voorspelling is.

Door alle schades die we met zijn allen melden, weten we welke gegevens van jou en je auto belangrijk zijn voor de kans op en de hoogte van schade. Bijvoorbeeld welke auto je rijdt, waar je woont en hoe oud je bent. Sommige merken zijn populairder bij dieven dan andere. Een BMW of Volkswagen loopt bijvoorbeeld een grotere kans om te worden gestolen dan een Hyundai. Zowel bij schade als diefstal speelt de leeftijd of waarde van een auto een rol.

Deze gegevens zijn belangrijk voor je premie:

Dekking
Met de wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) verzeker je alleen schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt. Met WA + Beperkt Casco verzeker je onder andere ook brand-, diefstal- en ruitschade. En met WA + Volledig Casco ben je ook verzekerd bij een aanrijding of botsing.

Bouwjaar auto
Voor Beperkt Casco en Volledig Casco geldt: hoe ouder de auto, hoe lager de premie. Want hoe ouder de auto wordt, hoe minder waard deze vaak is. En dus wordt het bedrag dat bij een schade uitgekeerd wordt ook steeds lager.

Cataloguswaarde auto
Hoe duurder de auto bij aanschaf is, hoe hoger ook de mogelijke schade. Bijvoorbeeld bij een botsing of diefstal. De kans op diefstal is bij duurdere auto’s vaak ook hoger.

Gewicht en vermogen auto
Hoe zwaarder of sneller de auto, hoe groter de kans op (flinke) schade aan een ander of aan je auto.

Woonplaats
In een dorp is de kans op schade en diefstal vaak kleiner dan in de grote stad. In de stad is de kans op verkeersongelukken, diefstal of vandalisme groter.

Schadevrije jaren
Door schadevrij te rijden, word je beloond met een korting op je premie. 

Leeftijd bestuurder
Jongere bestuurders rijden gemiddeld meer schade dan ervaren bestuurders. Waarbij op latere leeftijd de kans op schade juist weer toeneemt.

Keuze vrijwillig eigen risico
Als je jouw eigen risico vrijwillig verhoogt, is je premie lager.

Bij de AutoBewust autoverzekering spelen ook deze zaken een rol:

 • Jouw jaarkilometrage: hoe minder kilometers je per jaar rijdt, hoe lager je premie.
 • Je keuze voor schadeherstel via het herstelnetwerk van Interpolis óf voor vrije reparatiekeuze. Kies je voor reparatie via ons netwerk, dan is je premie lager.
 • Je keuze voor een aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling van 1 of 3 jaar. Bij een regeling van 1 jaar betaal je minder premie.
 

Een premie die past bij het risico.

We zien dat een aantal gegevens voor meer schades zorgen. Of voor hogere schadebedragen. Bij onderstaande gegevens, of een combinatie daarvan, stijgt de premie over het algemeen:

 • Auto's met een hoge cataloguswaarde, bijvoorbeeld meer dan € 50.000,-.
 • Auto's met een hoog gewicht, bijvoorbeeld boven de 1.500 kilo.
 • Auto's met veel vermogen, bijvoorbeeld boven de 150 pk.
 • Klanten die in grote steden wonen, bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.

Voor kleine auto's en voor klanten die in een (klein) dorp wonen, daalt de premie meestal.

Kies hoe je jouw auto verzekert.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Bij Interpolis kies je daarom uit 2 autoverzekeringen: de Alles in één Polis autoverzekering en de AutoBewust autoverzekering. En bij beide verzekeringen kies je de dekking die het beste bij jou past. Kies je bijvoorbeeld voor alleen een dekking Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)? Of wil je jouw auto juist uitgebreider verzekeren met een cascodekking of aanvullende dekkingen? Jouw keuzes hebben invloed op de premie van je verzekering.

Veelgestelde vragen

Waarom stijgt de premie van mijn ene auto en daalt de premie van mijn andere auto?
Naast je gegevens, zoals waar je woont, hoeveel korting je hebt en je leeftijd, zijn ook de gegevens van de auto bepalend voor de premie. Bijvoorbeeld de dekking, de cataloguswaarde, het bouwjaar, het gewicht en het merk en type van je auto. De premie van de ene auto is dus vaak lastig te vergelijken met de premie van een andere auto.
Hoe heb ik zelf invloed op de premie van mijn autoverzekering?

Controleer of de dekking nog bij jou en je auto past. De meeste mensen kiezen:

 • WA + Volledig Casco voor auto’s jonger dan 6 jaar.
 • WA + Beperkt Casco voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar.
 • WA voor auto's ouder dan 10 jaar.
Eigen risico
Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dat kan alleen als je auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd is. Zo betaal je ook een lagere premie.
Ik heb de laatste jaren geen schade gehad. Waarom is dan toch mijn premie gestegen?
We voorspellen de kans op schade. Dit doen we door de gegevens van alle autoschades te bekijken. Het gaat dus vooral om de kans op schade of diefstal. Zo bepalen wij onder andere de premie van een autoverzekering. We kijken niet of jij schade had. 
Past Interpolis ieder jaar de premie van mijn autoverzekering aan?
Ja. Elk jaar verlengen wij je polis. Op dat moment berekenen we de premie opnieuw. Omdat jij en je auto een jaar ouder zijn, kan dit leiden tot een andere premie. Het zijn vaak kleine verschillen.