Aanschafwaarde- en nieuwwaarderegeling

Raakt je auto total loss of is je auto gestolen en is deze schade verzekerd? Dan betalen wij volgens onze aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling. We leggen je uit wat dit betekent.

Aanschafwaarde en nieuwwaarde: wat is het?

Bij het afsluiten van een autoverzekering krijg je te maken met de begrippen aanschafwaarde en nieuwwaarde. Beide hebben te maken met de vergoeding die je krijgt als je auto gestolen wordt of total loss raakt. Met de vergoeding van de aanschafwaarde of nieuwwaarde kun je dan een gelijkwaardige auto terugkopen.

 • Kocht je jouw auto tweedehands? Dan heb je te maken met de aanschafwaarderegeling.
 • Kocht je een volledig nieuwe auto? Dan heb je te maken met de nieuwwaarderegeling.

Ik heb een tweedehands auto gekocht.

Dan betalen wij de schade volgens de aanschafwaarderegeling.

Wat is de aanschafwaarde?

De aanschafwaarde is het bedrag dat je voor jouw auto betaalde. De aanschafwaarde van je auto toon je aan met een aankoopbon van de merkdealer of het BOVAG-bedrijf waar je jouw auto kocht. Of met een bankafschrift.

Welk bedrag krijg ik vergoed bij diefstal of total loss van mijn auto?

Kocht je jouw auto tweedehands? En heb je een WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco dekking? Dan heb je bij de Alles in één Polis autoverzekering altijd een aanschafwaarderegeling van 3 jaar. Bij de AutoBewust autoverzekering kies je voor een regeling van 1 of 3 jaar.

 • Wordt je auto binnen de looptijd van de regeling gestolen of raakt deze total loss?
  Als je auto niet meer dan € 130.000,- kostte, dan krijg je de aanschafwaarde terug. Kostte je auto wel meer dan € 130.000,-? Dan krijg je de dagwaarde plus 10% tot maximaal het aankoopbedrag?

 • Wordt je auto na de looptijd van de regeling gestolen of raakt deze total loss?
  Dan krijg je de dagwaarde.

 • Heb je een eigen risico?
  Dan halen we jouw eigen risico af van het bedrag dat we uitkeren. 

Ik heb een nieuwe auto gekocht.

Dan betalen wij de schade volgens de nieuwwaarderegeling.

Wat is de nieuwwaarde?

De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om een nieuwe, vergelijkbare auto te kopen. Dit is de prijs van een nieuwe auto van hetzelfde merk, model en type als de auto die je verzekert. De nieuwwaarde wordt daarom ook wel de cataloguswaarde genoemd. Bij het bepalen van de nieuwwaarde geldt de laatst bekende prijslijst van de fabrikant of importeur.

Kocht je een volledig nieuwe auto en ben je dus de eerste eigenaar? En heb je een WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco dekking? Dan heb je bij de Alles in één Polis autoverzekering altijd een nieuwwaarderegeling van 3 jaar. Bij de AutoBewust autoverzekering kies je voor een regeling van 1 of 3 jaar.

 • Wordt je auto binnen de looptijd van de regeling gestolen of raakt deze total loss?
  Als je auto niet meer dan € 130.000,- kostte, dan krijg je de nieuwwaarde terug. Kostte je auto wel meer dan € 130.000,-? Dan krijg je de dagwaarde plus 10% tot maximaal de nieuwwaarde. 
 • Wordt je auto na de looptijd van de regeling gestolen of raakt deze total loss?
  Dan krijg je de dagwaarde.
 • Heb je een eigen risico?
  Dan halen we jouw eigen risico af van het bedrag dat we uitkeren. 

Kocht je een demo auto? Dan ben je niet de eerste eigenaar. Maar was de auto op het moment van aanschaf niet ouder dan 6 maanden en er is niet meer dan 1.000 kilometer mee gereden? Dan geldt toch de nieuwwaarderegeling.

Importeerde je een nieuwe auto uit het buitenland? Dan is de nieuwwaarderegeling niet van toepassing. De aanschafwaarderegeling blijft wel van toepassing.