Cybercrime

Goed beschermd tegen de risico's van identiteitsfraude

In de digitale wereld vormt cybercrime een nieuw risico

Wist u bijvoorbeeld dat 1 op de 9 Nederlanders in 2017 slachtoffer werd van een cyberdelict? Denk daarbij aan koop- of verkoopfraude, hacking, cyberpesten of identiteitsfraude. Het wordt dan ook steeds belangrijker om uzelf goed te beschermen tegen cybercriminaliteit. Interpolis deed onderzoek naar cyberrisico's onder meer dan 1.000 mensen. Uit dit onderzoek bleek dat Nederlanders zich vooral zorgen maken over identiteitsfraude.

Bij identiteitsfraude doet een ander zich als u voor

Het is voor cybercriminelen heel eenvoudig om zich online voor te doen als iemand anders. Als uw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen, kunnen deze worden misbruikt zonder dat u het weet. Deze vorm van cybercrime wordt daarom ook wel gegevensdiefstal of identiteitsdiefstal genoemd. In 2017 werden in ons land 70.000 mensen slachtoffer van identiteitsfraude.

Als cybercriminelen uw inloggegevens of (een kopie van) uw identiteitsbewijs in handen krijgen, kunnen zij daarmee bijvoorbeeld aankopen doen. U komt hier vaak pas achter op het moment dat u de rekeningen ontvangt. Gelukkig kunt u zelf veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van identiteitsfraude.
Schaduw van een man in een digitale omgeving

5 tips die helpen om identiteitsfraude te voorkomen

Zeker bij identiteitsfraude is voorkomen beter dan genezen. Wees daarom alert op cybercriminelen die proberen om uw gegevens te stelen. Onderstaande tips helpen u bij het voorkomen van gegevensdiefstal en identiteitsfraude:

  1. Stuur niet zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs op. Oplichters bieden bijvoorbeeld spullen aan via verkoopsites als Marktplaats of plaatsen nepvacatures. Vervolgens vragen ze om een kopie van uw identiteitsbewijs. Deel uw ID ook niet via social media.
  2. Stuurt u toch een kopie, doe dit dan op een veilige manier. Maak gegevens die de ontvanger niet nodig heeft onherkenbaar. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de KopieID app van de overheid.
  3. Houd uw DigiD privé. De overheid stuurt nooit e-mails met daarin een link naar de inlogpagina van DigiD. Controleer altijd of het adres van de website klopt voordat u inlogt.
  4. Kies veilige wachtwoorden, die niet makkelijk zijn te raden of achterhalen.
  5. Log in met tweestapsverificatie, waarbij er na het inloggen nog een toegangscode naar uw telefoon wordt gestuurd. Dit is extra veilig.
In de video van de Rijksoverheid vindt u meer tips om identiteitsfraude te voorkomen.
Vrouw met smartphone in haar handen

Verzeker identiteitsfraude met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering

Identiteitsfraude is in veel gevallen verzekerd met de aanvullende dekking Consument & Wonen op de Interpolis Rechtsbijstandverzekering. Cybercriminaliteit als deze valt namelijk onder het begrip ‘onrechtmatige daad’. Wordt u slachtoffer van identiteitsfraude? Dan proberen wij uw schade te verhalen op de dader door bijvoorbeeld procedures te voeren. Ook helpen wij u als u door identiteitsfraude onterechte facturen krijgt.

Interessant voor u?

Inzicht in de cyberrisico's van uw bedrijf

Als ondernemer is het belangrijk om na te denken over cybersecurity. Met onze informatie en tips krijgt u inzicht in de cyberrisico’s van uw bedrijf.

Een persoon die op twee laptops aan het werk is

CCV

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) helpt om Nederland veiliger te maken. Cybercrime is een onderwerp waar het CCV veel aandacht voor heeft.

Logo Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Rechtsbijstandverzekering

Met de module Consument & Wonen van de Interpolis Rechtsbijstandverzekering krijgt u (juridische) hulp als u slachtoffer wordt van cybercrime.

Drie mensen die overleggen over rechtsbijstand