Overstappen van zorgverzekering

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Je kunt 1 keer in het jaar overstappen van zorgverzekering. Overstappen kan nadat de nieuwe zorgpremies bekend zijn gemaakt. Dat is vanaf 12 november tot en met 31 december. Je hebt dus de laatste 7 weken van het jaar om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen.

Overstappen van zorgverzekering tussen 1 januari en 31 januari

Ook in januari van het nieuwe jaar kun je nog overstappen. Je moet je oude zorgverzekering dan wel uiterlijk op 31 december zelf opzeggen. Dan heb je tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zeg je jouw oude zorgverzekering níet voor 31 december op? Dan kun je pas het volgende jaar weer overstappen.

Overstappen van zorgverzekering na 31 januari

In een paar situaties mag je ook na 31 januari overstappen van zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden. Of als je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Je moet dan wel zelf je zorgverzekering opzeggen. Wordt je kind 18 jaar? Of gaat hij of zij uit huis? Dan mag je kind ook tussentijds overstappen.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering, hoe doe ik dat?

Wisselen van zorgverzekering is gelukkig niet moeilijk. Het belangrijkste is het vergelijken van zorgverzekeringen. Kies de zorgverzekering en dekking die het beste bij je past. En ga na of overstappen voor jou voordeliger is. Heb je jouw keuze gemaakt? Dan werkt overstappen zo:

 1. Meld je aan bij je nieuwe zorgverzekeraar.
 2. Geef aan waar je op dit moment verzekerd bent.
 3. Jouw nieuwe verzekeraar zegt je oude zorgverzekering op.

Wil je overstappen naar Interpolis?

Kies je voor een Interpolis Zorgverzekering? Dan zeggen wij je oude zorgverzekering voor je op. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Je nieuwe zorgverzekering gaat altijd in op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar.

Ook als je in januari van het nieuwe jaar nog overstapt. Dan gaat je nieuwe zorgverzekering dus met terugwerkende kracht in.

Overstappen van zorgverzekering: waarom?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om over te stappen:

 • Om te besparen op de kosten. De premie is voor veel mensen een belangrijke reden om zorgverzekeringen te vergelijken en om te wisselen van zorgverzekeraar.
 • Om de (aanvullende) zorgverzekering te hebben die het beste bij je past. De dekkingen van aanvullende verzekeringen verschillen namelijk. Bedenk ook of jouw zorgwensen veranderen.
 • Omdat je gezinssamenstelling verandert. Krijg je bijvoorbeeld een kind? Of wil je samen met je partner op een polis? Dat kan invloed hebben op de keuze voor je zorgverzekering.
 • De kwaliteit van de dienstverlening van de zorgverzekeraar. Je wil goed geholpen worden en je zorgkosten makkelijk in kunnen dienen.

Waar moet ik op letten bij het overstappen van zorgverzekering?

Het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering zelf is niet zo moeilijk. Maar het kan best lastig zijn om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij je past. We helpen je daar graag bij. Let op de volgende dingen:

 • Vergelijk zorgverzekeringen op basis van prijs én kwaliteit. De goedkoopste of duurste verzekering past niet altijd het beste bij je wensen.
 • Start op tijd met het vergelijken. Dit kost namelijk tijd. Én het is belangrijk om een keuze te maken waar je goed over hebt nagedacht.
 • Kies de dekking die bij je past. Heb je genoeg aan een basisverzekering? Of is het juist verstandig om te kiezen voor aanvullende verzekeringen?
 • Controleer of je nog steeds bij jouw ziekenhuis of zorgverlener in de buurt terecht kunt.
 • Ga na of er een medische acceptatie geldt. Voor onze tandartsverzekering € 1.000,- is dat zo. Er is geen medische acceptatie voor onze aanvullende verzekeringen.
 • Bij de vergoeding voor orthodontie uit de aanvullende verzekering geldt een wachttijd van 1 jaar. Dit geldt voor kinderen tot 18 jaar. Wachttijd betekent dat je een jaar of langer jouw verzekering moet hebben, voordat je een vergoeding krijgt. Je moet dan minimaal 1 jaar bij ons verzekerd zijn voor orthodontie. Anders vergoeden wij het 1e jaar de behandeling niet.
 • Als je een betalingsachterstand hebt bij je vorige verzekeraar, kun je niet overstappen.

Ben je er nog niet helemaal uit? Gebruik onze keuzehulp om de Interpolis Zorgverzekering te kiezen die het beste bij je past.

Neemt Interpolis mijn machtiging van mijn vorige verzekeraar over?

Wij beoordelen je machtiging van je vorige zorgverzekeraar altijd opnieuw. Voor vergoedingen uit de basisverzekering nemen wij over het algemeen de machtiging van je vorige zorgverzekeraar over. Gaat het om een vergoeding uit de aanvullende verzekering waar vooraf toestemming voor nodig is? Vraag dan toestemming bij ons aan.