Kosten tandarts en orthodontist

Behandelingen van de tandarts of orthodontist kunnen duur zijn. Wilt u weten welke kosten u kunt verwachten voor bijvoorbeeld een kroon, kunstgebit of beugel? Op deze pagina hebben we de belangrijkste kosten en vergoedingen op een rijtje gezet. U vindt hier ook tips om te besparen op uw tandartskosten.

Tarieven tandarts en orthodontist

Tandartstarieven zijn vaste tarieven. De maximale tarieven stelt de NZa vast. De tandarts of orthodontist bepaalt in overleg met u welke behandeling hij of zij uitvoert. Het is niet altijd mogelijk om de kosten vooraf precies te voorspellen. Voorbeeld: als u een vulling niet op tijd laat repareren, kunnen de klachten erger worden.

Hieronder vindt u informatie over veel gevraagde behandelingen. Wilt u meer weten over de tarieven, of wilt u weten welke kosten Interpolis vergoedt?

Wat kost een kroon?

Maak een afspraak bij de tandarts, zodat de tandarts uw situatie kan beoordelen. Daarna kan de tandarts u vertellen welke kosten u kunt verwachten. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type kroon.

Belangrijk om te weten

 • Kronen worden voor 75% vergoed in de tandartsverzekering van Interpolis. Hiervoor geldt een maximumvergoeding, zie hiervoor de vergoedingentool.
 • U betaalt geen eigen risico als wij de kosten vergoeden uit de tandartsverzekering.
 • Bekijk de vergoedingentool van Interpolis.

Wat kost een kunstgebit?

Maak een afspraak bij de tandarts, zodat de tandarts uw situatie kan beoordelen. Daarna kan de tandarts u vertellen welke kosten u kunt verwachten. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type kunstgebit en van het aantal tanden dat de tandarts bij u moet trekken. 

Belangrijk om te weten
 • De kosten voor een prothese of een kunstgebit op implantaten worden grotendeels of volledig vergoed. U betaalt een eigen bijdrage. Zie de vergoedingentool voor meer informatie.
 • U betaalt eigen risico voor een kunstgebit. Het eigen risico is € 385,- per jaar.
 • Bekijk de vergoedingentool van Interpolis.

Wat kost een beugel voor een kind?

Met een beugel zet een orthodontist tanden recht. Of hij verandert de stand van de kaak. Een behandeling duurt meestal 2 tot 3 jaar. Maak een afspraak bij de orthodontist, zodat hij uw situatie kan beoordelen. Hij kan u vertellen welke kosten u kunt verwachten. De kosten zijn afhankelijk van onder andere de gekozen beugel en het aantal controles.

Belangrijk om te weten
 • Orthodontie vergoeden we (meestal) niet vanuit de basisverzekering. U krijgt voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar maximaal € 1.250,- vergoed vanuit de aanvullende verzekering ZorgActief MeerZeker en € 1.500,- vanuit ZorgActief ZonderZorgen.
 • Interpolis vergoedt geen orthodontie voor volwassenen (18 jaar en ouder)
 • U betaalt geen eigen risico.
Voor orthodontie tot 18 jaar geldt een wachttijd van 1 jaar. Kiest u per 1 januari voor een verzekering met vergoeding voor orthodontie? Dan krijgt u pas een vergoeding als u hiervoor 1 jaar verzekerd bent.
 
Bekijk de vergoedingentool van Interpolis.

Tips om uw kosten te beperken

Verwacht u hoge tandartskosten, bijvoorbeeld voor een kunstgebit of beugel? Volg deze stappen om de kosten te beperken:
 1. Vraag uw tandarts of orthodontist om een gespecificeerde offerte. In deze offerte moet staan welke kosten wanneer worden berekend. Bedenk wel dat de uiteindelijke kosten iets kunnen afwijken van de offerte.
 2. Vraag uw tandarts of orthodontist om toelichting. Vraag de orthodontist bijvoorbeeld waarom hij of zij voor deze beugel gekozen heeft en of er goedkopere alternatieven zijn.
 3. Vraag een paar andere tandartsen of orthodontisten om een offerte. Beslis daarna waar u zich wilt laten behandelen.

Verzeker alleen wat u echt nodig hebt

Hebt u (bijna) nooit extra tandartskosten? Dan is het verstandig om te bekijken of het zelf betalen van de tandartskosten misschien goedkoper is dan een tandartsverzekering.