Voorkom waterschade in je bedrijfspand

Waterschade in je bedrijfspand leidt niet alleen tot extra kosten. Afhankelijk van je type onderneming, kun je ook korte of langere tijd geen omzet draaien. We geven tips om het risico op waterschade te beperken.

Waterschade betekent soms ook geen omzet

Waterschade aan je bedrijfspand, je moet er niet aan denken. Soms blijft de schade bij wat lekkageplekken in het plafond en kun je op dezelfde locatie doorwerken. Maar het kan ook zijn dat de voorraadkelder is ondergelopen en je het merendeel van je voorraad kwijt bent. Of dat je zaak zoveel schade heeft dat je niet alleen een nieuwe vloer en meubilair nodig hebt, maar de zaak ook een maand moet sluiten voor herstelwerkzaamheden. Naast de kosten voor schadeherstel, heb je dan ook een maand geen omzet. Dat doet dubbel pijn. Waterschade wil je dus het liefst voorkomen. Deze tips helpen je op weg.

Zo verklein je de kans op waterschade

  1. Wees alert
    Zie je verkleuringen in het plafond of hangen de plafondplaten door? Misschien heb je al een kleine lekkage die nu nog makkelijk te repareren is.
  2. Zet je voorraad in stellingkasten  
    Zet je voorraden niet direct op de grond, maar in stellingkasten of op pallets. Loopt de ruimte onder water, dan staat je voorraad in ieder geval veilig. 
  3. Zorg dat je bij de hoofdkraan kan 
    Mocht er een waterleiding springen, zorg dan dat je makkelijk bij de hoofdkraan of waterafsluitingen kunt.

Waterschade door regen, hagel of sneeuw

  1. Controleer platte daken
    Laat een plat dak minstens 1 keer per jaar inspecteren door een deskundig bedrijf. Let daarbij op de dakbedekking, alle hemelwaterafvoeren, noodoverlopen en aansluitingen met opgaande gevels. Blijft er water op een bepaalde plek liggen? Laat hier dan extra naar kijken. Het dak kan op deze plaats gaan doorbuigen.

  2. Houd daken en dakgoten schoon
    Veel lekkages ontstaan door een verstopte regenpijp. Dit is eenvoudig te voorkomen door daken en dakgoten schoon te houden. Zit je met meerdere bedrijven of woningen onder 1 dak of grenst jouw pand aan particuliere woningen? Zoek dan de samenwerking op en zorg samen voor een schoon dak. Iedereen is immers gebaat bij droge voeten.

  3. Houd het water buiten de deur
    Ligt je bedrijf op een lager gelegen terrein? Breng dan afvoergoten, plaatselijke verhogingen of een damwand aan. Mocht het gemeenteriool bijvoorbeeld overstromen, dan kan het water in ieder geval niet jouw pand inlopen.

Waterschade door een lekkende of gesprongen waterleiding

  1. Laat nieuwe waterleidingen eerst afpersen
    Laat je nieuwe waterleidingen aanleggen in je bedrijf? Laat deze afpersen voordat je ze in gebruik neemt. Zo weet je zeker dat alle leidingen goed zijn aangesloten en er na verloop van tijd niet toch ergens iets gaat druppelen.

     

  2. Voorkom bevriezing van leidingen
    Laat vóór de eerste vrieskou het water weglopen uit leidingen die kunnen bevriezen, zoals bijvoorbeeld de leiding naar de buitenkraan. Sluit deze leidingen daarna af. Ook leidingen van de cv-installatie kunnen bevriezen. Zeker als ze in de kruipruimte of tegen de gevel aan liggen. We adviseren om de verwarming bij vorst op minimaal 17 graden te laten staan.

     

  3. Voorkom leidingdruk op vulslangen van de cv-ketel
    Zet de kraan van het waterleidingnet en het vulpunt van de ketel dicht na het bijvullen. Zo voorkom je dat vulslangen van de cv-ketel onder leidingdruk blijven staan.