Zonnepanelen inspectie: op pad met een SCIOS Scope 12 inspecteur.

Steeds meer bedrijven plaatsen zonnepanelen op hun bedrijfspand. Om het risico op brand te verkleinen is het belangrijk dat de zonnestroominstallaties goed aangeleverd of aangesloten worden. Door je zonnestroominstallatie te keuren met een SCIOS Scope 12 keuring, verklein je het risico op brand. Wij liepen mee met Parkstad inspecteur Peter Oudenes tijdens een Scope 12 elektrakeuring.

Zo ziet een Scope 12 elektrakeuring eruit.

Het doel van een elektrakeuring zonnepanelen is om schade door brand (PV-installatie) en schade door storm te verminderen of voorkomen. Peter: 'We voeren onder andere een inspectie van de zonnestroominstallatie uit en doen steekproefsgewijs een aantal metingen uit. Bijvoorbeeld of de stroomketens wel veilig van elkaar gescheiden zijn. Verder beoordelen we ook de aanwezigheid van geschikte scheiders en beveiligingen op de juiste plaatsen en de keuze van geleiders in verband met de hoogst toelaatbare stroom en het spanningsverlies, maar ook of de omvormers op de juiste manier geplaatst zijn en of er genoeg afstand tussen de omvormer en de muur zit.' We vertellen je graag meer over de uitvoering van een SCOS Scope 12. 

Na de inspectie ontvang je een uitgebreide rapportage die voldoet aan de eisen van SCIOS Scope 12. In dit rapport lees je of de inspecteur afwijkingen heeft gevonden in de zonnestroominstallatie van je bedrijf. De inspecteur deelt de gevonden afwijkingen in op basis van het risico. Zo weet je welke afwijkingen als eerste om een oplossing vragen.

Een inspecteur keurt de elektrische installatie van een zonnepaneleninstallatie.

Wat zijn de veelvoorkomende afwijkingen?

In alle keuringen die Peter uitvoert ziet hij regelmatig dezelfde fouten of afwijkingen. 'Vaak zie je te kleine automaten. Vanwege de brandveiligheid mag je maar 80% van een automaat belasten. Als de omvormer 14,5 ampère is en de automaat 16, is dat niet goed. Dan wordt de automaat snel te warm en kan er brand ontstaan door de hitte. Daarnaast zien we vaak dat omvormers te dicht op elkaar gemonteerd zijn. In de handleiding staat wat de juiste afstand tussen de omvormers en bijvoorbeeld een muur moet zijn. Dit heeft te maken met de warmte die zo’n apparaat kwijt moet kunnen. Door op voorhand goed onderzoek te doen kun je al veel voorkomen', aldus Peter.

Een ander veelvoorkomende fout is als er verschillende connectoren zijn gebruikt voor de aansluiting van de zonnepanelen. Het gebruik van verschillende (merken) connectoren is niet toegestaan omdat deze niet goed op elkaar passen of aansluiten. Connectoren zijn het meest kwetsbare gedeelte van een installatie. Niet goed passende connectoren kunnen een slechte verbinding veroorzaken waardoor mogelijk brand kan ontstaan.

De inspecteur keurt de connectoren van een zonnepaneleninstallatie.

Waardevolle tips van Peter.

De aanschaf van zonnepanelen is vaak een grote investering. Om zo lang en veel mogelijk profijt te hebben van je installatie geeft Peter je nog een aantal handige tips. 'Vieze zonnepanelen geven minder opbrengst. Laat ze daarom regelmatig reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Zelf het dak opklimmen en de panelen schoonmaken is gevaarlijk. Bovendien kan je de zonnepanelen beschadigen, als je bijvoorbeeld je evenwicht verliest en steunt op de panelen. Daarnaast is het slim om je zonnepanelen vast te zetten met speciale anti-diefstalbouten. Helaas zijn zonnepanelen een gewilde prooi bij dieven.'

Tot slot adviseert Peter om regelmatig de monitoring van je installaties na te kijken. Zo heb je direct in beeld of alles nog goed werkt of als er ergens een storing zit. Goed voor je opbrengst én veiligheid. Wil jij de brandveiligheid van je bedrijf vergroten? Bestel je SCIOS Scope 12 keuring.