Verklein de kans op schade aan je bedrijf door klimaatverandering.

Klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen op ons dagelijks leven. Ook het bedrijfsleven heeft te maken met de gevolgen van veranderingen in het klimaat. De kans op schade door noodweer of extreme hitte neemt toe. Door duurzame keuzes te maken kun je de kans op klimaatschade verkleinen. Wij geven je 5 tips waarmee je de kans op schade door extreem weer kunt verkleinen.

Steeds meer ondernemers zien de noodzaak in het verduurzamen van hun onderneming. Uit onze BedrijvenMonitor blijkt dat een derde van de mkb'ers investeert in verduurzaming van hun bedrijf. Dit is niet voor niets: we krijgen te maken met steeds extremere weersomstandigheden. Ook het bedrijfsleven moet zich hierop voorbereiden. Met deze tips verklein je de kans op schade aan je bedrijf door klimaatverandering.

1. Bereid je voor op extremer weer.

We krijgen te maken met langere periodes van droogte en hevige buien. Vallende takken of grote hagelstenen kunnen bijvoorbeeld schade aan je wagenpark veroorzaken, en door een flinke regenbui kun je te maken krijgen met lekkages of overstromingen. Kleine aanpassingen, zoals het verhogen van drempels of het aanleggen van daktuinen, verkleinen de kans op schade.

Een tekort aan water kan ook schade veroorzaken. Zo kan de brandweer moeite hebben met blussen omdat er minder water beschikbaar is. Om dit te voorkomen vangen steeds meer bedrijven water op, zodat dit ingezet kan worden als het nodig is. Nederland beschikt over zogenoemde waterbanken waar restwater aanwezig is. Dit water kan worden opgeslagen en ingezet op plekken waar het op dat moment nodig is. Interpolis is een samenwerking aangegaan met De Waterbank om zo de handen ineen te slaan voor het herstel van de waterbalans, en ondernemers te helpen met het voorkomen van schade.

Manon Schouten-Tolboon, accountmanager Veilig en Duurzaam ondernemen bij Interpolis, geeft een extra tip om je onderneming te verduurzamen en de kans op schade te verkleinen. 'Met een groen dak heb je een positieve impact op je omgeving. Zo neemt de biodiversiteit in de omgeving toe en worden mensen vrolijker en minder gestrest als ze uitzicht hebben op groen. Daarnaast vangt een groen dak overtollig water op dat anders in het riool terechtkomt, en voorkomt het waterschade aan je pand. Een groen dak verbetert ook de isolatie van je pand, waardoor ruimtes tot wel 4 graden koeler blijven. Heb je zonnepanelen? Dan levert een groen dak tot 6 procent meer rendement op, en heb je een kleiner risico op brand.'

2. Speel in op veranderende wet- en regelgeving.

Om klimaatverandering tegen te gaan gelden er in heel de wereld strengere milieuregels. Zonder wet- en regelgeving is het voor Nederland niet mogelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Deze regelgeving neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom is het belangrijk om nu al in te spelen op deze regels en je onderneming te verduurzamen. Denk aan het vervangen van je wagenpark of duurzaam inkopen.

3. Breng mogelijke risico's in kaart.

Door klimaatverandering stijgen de kosten van grondstoffen, of kan er schaarste ontstaan. Dit heeft mogelijk gevolgen voor je productie. Breng jouw proces goed in kaart en kijk waar eventuele risico's zijn. Van welke duurzame bronnen maak je al gebruik? Welke moet je nog vervangen? Dit is voor ieder bedrijf anders. Door op tijd in te spelen op risico's verklein je de kans op problemen, en houd je jouw onderneming draaiende.

4. Denk na over energievoorziening.

We gebruiken steeds meer stroom en energie. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet voller en stijgt het aantal duurzame energiebronnen. Dit zorgt ervoor dat op piekmomenten (als de zon vol schijnt of als het hard waait) netcongestie ontstaat. Netcongestie houdt in dat de vraag naar transport van elektriciteit, zowel bij de aanbieder als bij afnemers, groter is dan de transportcapaciteit. Nieuwe bedrijven kunnen daardoor niet worden aangesloten op het net. Denk daarom na over de energievoorziening van je bedrijf, en onderzoek of er andere (duurzame) mogelijkheden zijn.

5. Pak maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Volgens de Wageningen University wordt 5 procent van de diersoorten met uitsterven bedreigd, doordat de aarde met 2 graden opwarmt. Dit heeft op termijn gevolgen voor het bedrijfsleven doordat landbouwgewassen schaarser worden. Naast het aanleggen van een groen dak is het planten van meer bomen op bedrijventerreinen een oplossing om de natuur te helpen. Voor bedrijven zijn er veel verschillende manieren en mogelijkheden om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en de klimaatverandering tegen te gaan.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Financieel Dagblad.
Op schade zit je als ondernemer nooit te wachten. Mocht het toch gebeuren, dan wil je goed verzekerd zijn zodat je zo snel mogelijk weer door kunt met ondernemen. We vertellen je meer over het verzekeren van je bedrijfspand met de Interpolis Gebouwenverzekering.