5 meest gekozen verzekeringen door startende ondernemers 

Als startende ondernemer wil je je energie helemaal kunnen richten op wat je wilt bereiken met je bedrijf. Je zit niet te wachten op tegenslagen. Als je weet wat de risico’s zijn, kun je bepalen wat je kunt voorkomen of beperken. En tegen welke risico’s je jezelf en je bedrijf wilt verzekeren. Hieronder hebben we de 5 meest gekozen verzekeringen voor je op een rij gezet.

1. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De meeste startende ondernemers sluiten een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Je hebt waarschijnlijk al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Maar wanneer je per ongeluk bij je opdrachtgever of op bezoek bij een klant, je kop koffie over een laptop laat vallen, heb je daar niet genoeg aan. Om de schade te dekken die je vanuit je bedrijf aan personen of spullen van een ander toebrengt, heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Sommige bedrijven verplichten je zelfs om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben als je er als zzp’er gaat werken.

In de adviserende dienstverlening is aanvullend een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk
Werk je bijvoorbeeld als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant dan kan een verkeerd besluit of advies grote gevolgen hebben. Door een simpele rekenfout of vergissing kan je opdrachtgever verlies lijden of omzet missen. Je kunt aansprakelijk worden gesteld voor zo’n beroepsfout, met grote financiële gevolgen voor jouw bedrijf. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dit soort risico’s gedekt zijn. 

Start je in de bouw, denk dan aanvullend aan een Construction Allrisk (CAR) verzekering
Ben je bijvoorbeeld aannemer, heb je een klusbedrijf of ben je installateur? Met een Construction Allrisk (CAR) verzekering, aanvullend op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ben je verzekerd voor schade aan het bouwwerk. Bijvoorbeeld door een storm. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade aan:

  • bouwmaterialen die je gebruikt voor het bouwen aan een object;
  • hulpmaterialen, zoals steigers, gereedschappen en bouwketen;
  • eigendommen van je opdrachtgever, als de schade ontstaat door de verbouwwerkzaamheden.

2. Zakelijke rechtsbijstandverzekering

De meeste starters sluiten ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Veel starters denken dat een rechtsbijstandverzekering alleen handig is bij een juridisch conflict. Maar wist je dat dat zomaar kan ontstaan als jouw klant je rekening niet betaalt? Je particuliere rechtsbijstandverzekering biedt helaas geen juridische hulp bij zakelijke kwesties. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je deze hulp wél. Je betaalt maandelijks een premie die precies is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico. 

3. Inventarisverzekering

De kans is groot dat je voor je werk apparatuur, machines of andere bedrijfsmiddelen hebt aangeschaft. Met een inventarisverzekering heb je dekking voor diefstal-, inbraak-, brand-, hagel-, storm- en waterschade. 

Heb je een bedrijfspand gekocht of gehuurd en wil je je inventaris verzekeren? Dan heb je een inventarisverzekering nodig. Werk je vanuit huis? Informeer dan of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert. En zo ja, tot welk bedrag. Niet elke verzekeraar maakt onderscheid tussen je privé-inboedel en je zakelijke inventaris. De particuliere Interpolis Alles in één Polis® verzekert zakelijke inventaris tot € 25.000,-. Maar dat geldt niet voor elke verzekeraar. Is je inboedelverzekering ontoereikend, dan kun je daarvoor apart een inventarisverzekering afsluiten. 

Draagbare elektronische apparatuur, zoals smartphones, laptops en tablets, zijn vaak niet meeverzekerd buiten je bedrijfspand. Hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig, zodat deze  elektronische apparatuur goed verzekerd is. Bij de meeste verzekeraars, ook bij Interpolis, sluit je deze verzekering af als aanvulling op de inventarisverzekering.

4. Voorraadverzekering

Een particuliere inboedelverzekering verzekert geen zakelijke voorraad. Daarvoor heb je een voorraadverzekering nodig. Zeker als je een bedrijfspand hebt of een ruimte huurt om je voorraad op te slaan. Maar ook voor voorraad in huis of in je garage heb je dus een voorraadverzekering nodig want dat dekt een inboedelverzekering niet. 

5. Zakelijke autoverzekering

Schaf je een auto of bestelbus aan op naam van je bedrijf, dan is een zakelijke WA-autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook particulier verzekeren. Let op: De meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Rijd je meer kilometers, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht, ook als je de (bestel)auto privé kocht. Vraag dit dus goed na, zo voorkom je achteraf discussie bij schade. 

Verzekeringen van Interpolis ZekerVanJeZaak® veranderen met je bedrijf mee 

Interpolis biedt met ZekerVanJeZaak een passend verzekeringspakket voor starters en zzp’ers. Ook als je nieuwe kansen pakt of groeit, veranderen je verzekeringen met je bedrijf mee. Nevenactiviteiten ontplooien, extra voorraad of meer inventaris is dus gewoon meeverzekerd. En rechtshulp is er ook voor kleine bedragen, zonder drempel. Wel zo handig in deze turbulente tijd. Je verzekert in 1 keer je belangrijkste bedrijfsrisico’s eenvoudig online via de Rabobank. Deze zijn dagelijks opzegbaar. Net als de andere verzekeringen van ZekerVanJeZaak. 

Wil je weten wat jouw branchegenoten verzekeren? 

Welke risico’s zijn in jouw branche of beroep het grootst? Bekijk wat jouw branchegenoten verzekeren. En verzeker alleen wat voor jou van belang is. En focus op wat voor jou écht belangrijk is: de start van je eigen bedrijf!

Bekijk onze infographics voor:

Starterscheck
Ben je net gestart met je onderneming, en wil je weten welke verzekeringen handig zijn voor jouw bedrijf? Beantwoord 8 korte vragen en krijg direct een overzicht van de verzekeringen die jouw bedrijf nodig heeft.