De belangrijkste uitdagingen van financiële groei voor ondernemers.

Een nieuw product of flink meer vraag naar jouw diensten: financiële groei is voor veel ondernemers vooral iets positiefs. Toch vraagt die groei ook om de nodige investeringen in tijd én geld. En dat brengt ook de nodige risico's met zich mee. In dit artikel zetten we de belangrijkste risico's voor groeiende ondernemers op een rij.

Voor groei is geld nodig.

Voor een bedrijf dat graag wil groeien is financiële ruimte belangrijk. Het uitbreiden van de activiteiten is daarvoor een belangrijke stap. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je verkoopgebied, het aanbieden van nieuwe producten of diensten, het vergroten van de volumes die je bedrijf kan produceren, of een flinke toename in het aantal klanten.

De meeste uitbreidingen kosten veel geld. Je werkt immers met grotere voorraden, schaft nieuwe apparaten en machines aan, of moet op zoek naar een groter bedrijfspand. Om deze investeringen te kunnen doen, kan het nodig zijn om te zoeken naar mensen die willen investeren in je bedrijf, of om een financieringsaanvraag te doen.

Dit zijn de belangrijkste risico's van financiële groei.

Dat groeigeld brengt echter wel de nodige risico's met zich mee voor ondernemers. Of het nu gaat om de extra aflossing en rente die betaald moet worden, of de verantwoordelijkheden voor extra personeel. Hieronder nemen we je mee in de 5 belangrijkste risico's van financiële groei.

  1. Persoonlijke aansprakelijkheid:
    Bij het starten van een onderneming, afhankelijk van de juridische structuur zoals een eenmanszaak of een VOF, kun je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden en verplichtingen van je bedrijf. Dit betekent dat persoonlijke bezittingen, zoals je huis of auto, in gevaar kunnen komen als je bedrijf niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
  2. Verlies van controle:
    Naarmate de onderneming groeit en meer klanten en voorraad heeft, kan dit leiden tot een toename van administratieve processen. Het debiteurenbestand wordt groter en er kunnen klanten zijn die je als ondernemer niet persoonlijk kent. Dit brengt een zekere mate van risico met zich mee, vooral als klanten te laat of helemaal niet betalen. Dat is vaak voor groeiende ondernemers een oorzaak van financiële problemen.
    Worden rekeningen niet betaald en brengt dat jouw organisatie in gevaar? In dat geval is het belangrijk om een goede rechtsbijstandverzekering te hebben. Die verzekering helpt ondernemers wanneer een rekening niet betaald wordt als gevolg van een conflict. Ook wanneer je een ander zakelijk conflict hebt, kun je met een zakelijke rechtsbijstandverzekering rekenen op deskundige juridische hulp.
  3. Rentelasten en aflossingen:
    Wanneer je als bedrijf een lening aangaat om bijvoorbeeld een bestelauto of meer inventaris te financieren, betaal je uiteraard rente over het geleende bedrag. Dat extra geleende geld en de extra rente moeten worden afgelost. Dit vormt extra risico's. Je bent namelijk minder flexibel als er even minder geld binnenkomt of in tijden van een crisis.
  4. Verplichtingen en voorwaarden:
    Financieringen gaan vaak samen met verplichtingen en voorwaarden. Denk hierbij aan het behalen van bepaalde doelstellingen of financiële cijfers die laten zien dat de onderneming voldoende winst maakt. Er bestaat een kans dat je als groeiende ondernemer rapportages moet schrijven, waarin je jouw financier op de hoogte houdt. Reken dus bij een extra financiering op wat extra uren achter de laptop, om alles duidelijk in tekstdocumenten en spreadsheets te verwerken.
  5. Risico op mislukking:
    Ondanks de financiering en de inspanningen van de ondernemer blijft er altijd een risico bestaan dat de investering mislukt. Klanten of afnemers zijn bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in jouw product, of de markt wijzigt, waardoor jouw product overbodig blijkt. Hierdoor wordt het moeilijk om de investeringen terug te verdienen.

Je risico's groeien altijd mee.

Sommige risico's komen pas aan het licht wanneer het al te laat is. Voor veel groeiende ondernemers geldt: álle focus gaat naar de groei, en niet naar het risico op de neveneffecten van die groei. Terwijl jouw bedrijf groeit, wordt je bedrijf natuurlijk ook meer waard. Jouw inventaris en voorraad groeit, en in sommige gevallen is er sprake van een extra bedrijfspand of een groeiende hoeveelheid bedrijfsauto’s of machines. In alle hectiek worden verzekeringen dan nog wel eens vergeten.

Denk bijvoorbeeld ook aan je personeel. Is alles wel goed geregeld voor het groeiende aantal werknemers? En hoe kom je eigenlijk aan nóg meer nieuwe mensen, wanneer je in zo'n rap tempo groeit? Zijn ze voldoende verzekerd in geval van een ongeluk op de werkvloer of op locatie? Of wat doe je als je personeel ziek wordt? Allemaal relevante vragen, die we beantwoorden in dit artikel.

Denk aan de juiste verzekeringen.

Naast de zakelijke rechtsbijstandverzekering zijn er nog een aantal andere verzekeringen die van belang zijn voor groeiende ondernemers. Om als ondernemer zo goed mogelijk om te gaan en te anticiperen op de bovenstaande risico's, is het van belang dat je deze 4 verzekeringen niet vergeet:

  • Bestelautoverzekering:
    Groeit jouw bedrijf en schaf je een bestelauto aan voor zakelijk gebruik? Dan is het belangrijk om deze te verzekeren met een bestelautoverzekering. De bestelautoverzekering is speciaal ontworpen om je bestelauto te beschermen tegen schade, diefstal en aansprakelijkheid.
  • Inventarisverzekering:
    Bij een groeiende inventaris hoort uiteraard ook een bijbehorende inventarisverzekering. Daarmee verzeker je het toenemende aantal spullen, apparatuur en machines. Als je inventaris bijvoorbeeld door brand of diefstal verloren gaat, zal deze verzekering je helpen om de kosten te dekken en je bedrijf snel weer op de been te krijgen.
  • Gebouwenverzekering:
    Ook jouw bedrijfspand moet natuurlijk goed verzekerd zijn. Met de gebouwenverzekering, ook wel bekend als de zakelijke opstalverzekering, is jouw bedrijfspand - en alles wat daarbij hoort - verzekerd voor de belangrijkste risico's. Denk aan een brand waardoor je gebouw beschadigd raakt of aan een storm waarbij het dak schade oploopt.
  • Huurdersbelangverzekering:
    Huur je een bedrijfspand en heb je aanpassingen aan het pand gedaan? Bijvoorbeeld een tegelvloer gelegd, een keuken geplaatst of een wand gezet? Dan loop je een financieel risico als er schade ontstaat aan deze aanpassingen. Met een huurdersbelangverzekering kun je schade aan veranderingen in het pand verzekeren.

Wil je meer weten?

Groei jij hard met jouw onderneming? Ben je bewust van alle risico's die de groei met zich meebrengt. We vertellen je graag meer over alle belangrijke risico's.