Zo werkt een CAR-verzekering

Schades die ontstaan op de bouw, daar wil je natuurlijk goed voor verzekerd zijn als aannemer. Want zeker bij grote projecten zijn je risico’s torenhoog. In dit artikel lees je waarom je hiervoor als aannemer een Construction All Risk, of CAR-verzekering, nodig hebt. Wat zo’n verzekering precies inhoudt en wat je hiermee verzekert.

Wat betekent ‘CAR’ en waarom hebben aannemers een CAR-verzekering nodig?

Met een verzekering voor Construction All Risk (CAR) verzeker je het bouwwerk voor schade tijdens de bouw of verbouwing. Je kunt je daarnaast aanvullend verzekeren voor schade die je als (zelfstandig) aannemer, klusbedrijf, constructeur, opdrachtgever of architect tijdens de bouw of verbouwing veroorzaakt.

Als er schade ontstaat aan het werk tijdens de bouw of verbouwing, loop je vertraging op. Dat kun je als aannemer natuurlijk niet gebruiken, er zijn duidelijke afspraken over de oplevering. Hoe groter het bouwproject, hoe hoger je risico’s. Heb jij voldoende reserves om een flinke tegenvaller op te brengen?

Denk aan stormschade aan het bouwwerk. Of schade en vertraging als er kostbare bouwmaterialen worden gestolen. Onderschat ook het aansprakelijkheidsrisico niet. Bijvoorbeeld als je scheuren in de huizen van de buren veroorzaakt tijdens het heien.

Wat is verzekerd met een CAR-verzekering?

Je bent verzekerd voor:
  • schade aan het bouwwerk
    Het werk, alle (bouw)materialen, tekeningen, ontwerpen, modellen en reclameborden voor het werk zijn verzekerd. Voor schade door brand, storm, diefstal, maar ook door een fout in de bouw, het ontwerp of de constructie.

  • diefstal van (bouw)materialen 
    Ook van hulpconstructies die vast onderdeel worden van het werk.

Je kunt ook je aansprakelijkheidsrisico verzekeren op de CAR-verzekering 

Met extra modules verzeker je ook jouw aansprakelijkheid voor schade aan en diefstal van:
  • (spullen van) anderen door het werk op het bouwterrein
  • bestaande eigendommen van je opdrachtgever
  • hulpmateriaal op het bouwterrein
    Zoals een loods of container, bouwkeet, gereedschappen, machines, werktuigen, hulpwerken en hulpconstructies zoals steigers.

Goed om te weten: iedereen in het bouwproject is meeverzekerd

De bouwdirectie, opdrachtgever, architect, onderaannemers, adviseurs, constructeurs, installateurs en zzp'ers: je verzekert ze als hoofdaannemer allemaal mee op jouw CAR-verzekering. 

Het maakt dus niet uit wie aansprakelijk is voor de schade. Wel zo handig, want hiermee voorkom je dat het werk stilligt door een discussie over de aansprakelijkheid. Je kunt de schade snel herstellen en weer verder met de klus. Dat scheelt je tijd en kosten.

CAR is een belangrijke aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Niet alle aannemers weten dat het aansprakelijkheidsrisico tijdens bouwen of verbouwen niet onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) valt. 

Met een uitgebreide CAR-verzekering heb je dit aansprakelijkheidsrisico wél goed verzekerd. Je voorkomt hiermee dat je als aannemer zelf opdraait voor schade die tijdens de bouw ontstaat. 

Is een CAR-verzekering verplicht?

Deze verzekering is niet wettelijk verplicht. Het komt wel steeds vaker voor dat de opdrachtgever eist dat het werk goed verzekerd is, omdat hij geen onnodig risico wil lopen en omdat hij vertraging van de bouw wil voorkomen. 

Waar moet ik op letten als ik een CAR-verzekering afsluit?

Kies de verzekering die bij je werkzaamheden past. Er zijn 2 varianten van deze verzekering: een doorlopende en een aflopende CAR-verzekering. 

Heb je meerdere bouwprojecten per jaar, dan verzeker je deze allemaal in 1 keer met een doorlopende verzekering. Met een aflopende verzekering verzeker je 1 bouwproject. 

Natuurlijk is er een verschil in premie, de verzekeringsadviseur van Rabobank geeft je graag advies.