inline/alertinline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearinline/logininline/logoutinline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/next-aquainline/play-largeinline/pointer-moreinline/previous-aquainline/searchinline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtube
Dossier zorg

Spoedeisende zorg


  Hebt u tijdens uw verblijf in het buitenland spoedeisende hulp nodig? Spoedeisende zorg is medische zorg die direct noodzakelijk is. De behandeling van uw klachten kan niet wachten tot u terug bent in Nederland. Schakel in dat geval eerst de hulp van een dokter in of bel een ambulance. Neem daarna altijd contact op met de alarmcentrale Eurocross Assistance. Dit is verplicht bij een ziekenhuisopname.

  De medewerkers van alarmcentrale Eurocross Assistance staan dag en nacht klaar om te helpen als u opgenomen moet worden in een ziekenhuis. Bent u ziek, maar hebt u geen spoedeisende hulp nodig? Bel dan met de Vakantiedokter.

   

  Wat vergoeden we voor spoedeisende zorg in het buitenland?

  Wat we vergoeden uit de basisverzekering of aanvullende verzekering vindt u in onze vergoedingspagina 'Spoedeisende zorg in het buitenland'.

   

  De kosten van medische zorg in het buitenland

  In de meeste gevallen krijgt u een vergoeding tot 100% van het Nederlandse tarief. De kosten voor medische zorg kunnen in het buitenland sterk afwijken van die in Nederland. In Zuid-Europa liggen die kosten soms lager. In de Verenigde Staten is een ziekenhuis al snel 2 keer zo duur als in Nederland.

  Als u alleen een basisverzekering hebt afgesloten, krijgt u een vergoeding die gebaseerd is op Nederlandse tarieven. Kosten boven dit tarief krijgt u niet vergoed. Het is daarom verstandig om een aanvullende dekking op uw zorgverzekering of een reisverzekering met een dekking voor geneeskundige kosten af te sluiten als u weet dat u op vakantie gaat naar een land waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland.

   

  Vervoer

  Als u vanuit een zorginstelling wordt gerepatrieerd naar Nederland en als zittend ziekenvervoer om medische redenen verantwoord is worden de eerste 200 kilometer vanuit de basisverzekering vergoed. Er moet sprake zijn van (vervangend) ambulancevervoer. Als u een aanvullende verzekering hebt vergoeden wij medisch noodzakelijke repatriëring als:

  • de behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland of;
  • de behandeling ter plaatse niet goed mogelijk is door gebrek aan medische kennis van de artsen of faciliteiten ter plaatse of;
  • de behandeling moet in een ziekenhuis of andere zorginstelling worden voortgezet of;
  • er sprake is van een ernstige voorgeschiedenis en behandeling door de eigen behandelaar wenselijk is. Bijvoorbeeld bij psychiatrie of oncologie (heropname in Nederland is niet nodig).

  Bemiddelingsbureaus in het buitenland

  Als u te maken krijgt met ziekte of een ongeval tijdens uw vakantie, let dan op het volgende: Maak nooit gebruik van een buitenlands bemiddelingsbureau. In alle Europese landen kunt u voor spoedeisende zorg in de ziekenhuizen terecht met uw gecombineerde zorgpas. Als uw gecombineerde zorgpas niet wordt geaccepteerd, neem dan altijd direct contact op met alarmcentrale Eurocross Assistance. Onderteken niets en geef geen creditcard gegevens af, vóór u contact heeft gehad met Eurocross. Zo voorkomt u dat u achteraf wordt geconfronteerd met hoge kosten voor eigen rekening. Bemiddelingsbureaus brengen hoge kosten in rekening die niet door uw zorgverzekering zijn gedekt. 

   

  Betaling

  Als u acuut wordt opgenomen door ziekte of een ongeval en u de alarmcentrale Eurocross Assistance hebt ingeschakeld, rekenen wij rechtstreeks af met het ziekenhuis. Maar als u zonder de hulp van de alarmcentrale Eurocross Assistance naar een ziekenhuis gaat waarmee wij geen afspraken gemaakt hebben, moet u de rekening eerst zelf betalen. U kunt deze vervolgens bij ons declareren. U krijgt uw kosten geheel vergoed als u een aanvullende verzekering hebt.

   

  Alarmcentrale Eurocross Assistance

  Als u tijdens uw tijdelijk verblijf onverwacht ziek wordt in het buitenland en spoedeisende hulp nodig hebt, neem dan contact op met de alarmcentrale Eurocross Assistance. Bij een ziekenhuisopname is dit verplicht.

  De hulpverleners van de alarmcentrale Eurocross Assistance staan dag en nacht klaar om u te helpen. Zij helpen als u een arts wilt bezoeken. En als u opgenomen moet worden in een ziekenhuis. Of als u advies nodig heeft over een medisch probleem. 

   

  U bereikt de alarmcentrale 24 uur per dag. Meer informatie over de alarmcentrale vindt u op de website van Eurocross Assistance.

   

  Eurocross Assistance helpt u bij:

  • Het geven van advies en hulp 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.
  • De kwaliteit van ziekenhuizen. Door wereldwijde kennis van de lokale gezondheidszorg.
  • Het regelmatig contact houden met uw behandelend arts. Als u bent opgenomen in een ziekenhuis in het buitenland.
  • De begeleiding in het buitenland tot u beter bent.
  • Het organiseren van een medische terugreis als dat nodig is (als u een basisverzekering met aanvullende dekking hebt).
  • Het regelen van ziekenhuiskosten in staatsziekenhuizen en privéklinieken (als u een basisverzekering met aanvullende dekking hebt).

  Bij een verblijf in Turkije of Suriname

  Eurocross Assistance heeft een kantoor in Istanbul (Turkije) en in Paramaribo (Suriname). Lees hoe Eurocross Assistance u helpt vanuit deze kantoren op Eurocross Turkey en Eurocross Suriname.

   

  Vakantieformulier

  Als u op vakantie spoedeisende zorg nodig hebt, dan maakt u gebruik van uw zorgpas met EHIC. Sommige landen accepteren EHIC niet als verzekeringsbewijs. Dan hebt u een 111-vakantieformulier nodig. Nederland heeft afspraken over spoedeisende zorg met die landen gemaakt.

  U hebt dan een persoonlijk voor u opgemaakte 111-vakantieformulier nodig. Dit formulier kunt u opvragen bij de ZorgActief Lijn.

  Het 111-vakantieformulier is in de volgende landen geldig:

  • Bosnië-Herzegovina
  • Kaapverdië
  • Marokko
  • Montenegro
  • Servië
  • Tunesië
  • Turkije

  Bel altijd met Eurocross Assistance

  Privéklinieken accepteren het 111-vakantieformulier niet. Maar soms accepteren ook andere zorgaanbieders het 111-vakantieformulier niet. Neem daarom altijd contact op met de alarmcentrale Eurocross Assistance als u tijdens uw vakantie ineens medische zorg nodig heeft. De hulpverleners van alarmcentrale Eurocross Assistance vertellen u naar welke ziekenhuis u kunt.