inline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearinline/logininline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/play-largeinline/pointer-moreinline/searchinline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtube

Wat is de zorgpas?

Uw bewijs van verzekering

Als u bij ons verzekerd bent krijgt u een zorgpas. Deze pas is uw verzekeringsbewijs. De zorgpas is gratis. Op uw zorgpas staat een BSN (het Burger Service Nummer). Dat is voor alle zorgverzekeraars en zorgaanbieders verplicht.


Uw Zorgpas is geldig in Europa

De zorgpas is gekoppeld met de European Health Insurance Card (EHIC). De EHIC staat op de achterkant van uw zorgpas. Hiermee kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent tegen ziektekosten. Deze kaart is gratis en persoonsgebonden. Met de EHIC krijgt u tijdens uw tijdelijk verblijf in het buitenland medische zorg als dit nodig is. Voorwaarde is wel dat u in Nederland een basisverzekering heeft.


De EHIC is geldig in de Europese Unie, EER landen, Zwitserland, Macedonië en Australië. Tijdens uw verblijf in deze landen heeft u recht op vergoeding van de zorg. De vergoeding is zoals deze ook geldt voor de inwoners van dat land zelf. De EHIC is bedoeld voor medisch noodzakelijke zorg en niet voor planbare zorg. De geldigheidsduur van uw EHIC vindt u rechtsonder op de EHIC pas.


Gaat u naar het buitenland en is uw zorgpas nog niet gecombineerd met de EHIC, dan kunt u kosteloos een nieuwe zorgpas aanvragen bij ons. U krijgt dan voor ieder gezinslid een nieuwe zorgpas


De EHIC is niet geldig in de volgende landen: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije. Voor deze landen kunt u een (E)111 formulier aanvragen via de ZorgActief Lijn.


Neem altijd uw zorgpas mee

Het is verstandig om uw zorgpas altijd mee te nemen. U gebruikt uw zorgpas als u:

  • Een afspraak bij een zorgverlener heeft
  • Voor zorg tijdens uw tijdelijk verblijf in het buitenland
  • U spoedeisende zorg nodig heeft

Zorgpas kwijt? Vraag direct een nieuwe aan

Als u uw zorgpas kwijt bent vraagt u een nieuwe Zorgpas aan. U krijgt de nieuwe zorgpas binnen twee weken thuisgestuurd.


Eurocross helpt u bij dringende zorg in het buitenland

Bel dan altijd én direct Eurocross Assistance. Eurocross kan u helpen en kan ook aangeven of uw verzekering dit dekt. Het telefoonnummer is + 31 71 364 18 50 en vindt u ook op uw zorgpas. Bij alle ziekenhuisopnames, zowel in staatsziekenhuizen als in privéklinieken, bent u verplicht om contact met Eurocross Assistance op te nemen.


Bemiddelingsbureaus in het buitenland

Als u te maken krijgt met ziekte of een ongeval tijdens uw vakantie, let dan op het volgende: Maak nooit gebruik van een buitenlands bemiddelingsbureau. In alle Europese landen kunt u voor spoedeisende zorg in de ziekenhuizen terecht met uw EHIC. Als de EHIC niet wordt geaccepteerd, neem dan altijd direct contact op met Alarmcentrale Eurocross Assistance.


Onderteken niets en geef geen creditcard gegevens af vóór u contact heeft gehad met Eurocross.


Bemiddelingsbureaus brengen hoge kosten in rekening die niet door uw zorgverzekering zijn gedekt. Zo voorkomt u dat u achteraf wordt geconfronteerd met hoge kosten voor eigen rekening.