Wat is de zorgpas?

Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent

Op de achterkant van de zorgpas staat de European Health Insurance Card (EHIC). Ga je naar het buitenland? In veel landen geldt EHIC als verzekeringsbewijs. Welk bewijs je nodig hebt in het buitenland kan per land verschillen.

Neem altijd jouw zorgpas mee
Je zorgpas staat in de Interpolis Zorg app. Je gebruikt je zorgpas als je:

 • een afspraak bij een zorgverlener hebt. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de fysiotherapeut;
 • tijdelijk in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt;
 • spoedeisende zorg nodig hebt.

Zorgpas kwijt of geen smartphone? Vraag een zorgpas aan

Je kunt een zorgpas aanvragen via Mijn Zorggebruik. Je persoonlijke online omgeving van de zorgverzekering. Je logt in met DigiD. Je krijgt de nieuwe zorgpas binnen 2 weken thuisgestuurd. Heb je meerdere zorgpassen aangevraagd voor bijvoorbeeld gezinsleden? Dan kan het zijn dat je deze op verschillende dagen ontvangt.

Ga je binnen 2 weken op vakantie?
Ben je je zorgpas vlak voor vertrek verloren en heb je nog geen nieuwe zorgpas ontvangen? Dan is je polisblad het bewijs dat je bij ons bent verzekerd. Maak een kopie van je polisblad en schrijf hierop het telefoonnummer van de Interpolis alarmcentrale en Interpolis Zorglijn. Zo heb je alle belangrijke gegevens bij de hand.

Zorgpas in het buitenland

Je zorgpas is vaak voldoende
Ga je op reis buiten Nederland en heb je medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt je zorgpas met daarop je EHIC als verzekeringsbewijs. De EHIC vind je op de achterkant van je zorgpas. Deze is persoonsgebonden, gratis en geldig in alle landen binnen de EU/EER. Op de achterkant van de EHIC staat hoe lang deze pas geldig is. Welk bewijs je nodig hebt kan per land verschillen. Controleer voor vertrek welk bewijs je nodig hebt.

Spoedeisende zorg bij een tijdelijk verblijf in het buitenland 
Je hebt recht op spoedeisende zorg als je in Nederland een geldige basisverzekering hebt. Dit betekent dat je basisverzekering niet beëindigd of opgeschort (bij detentie) mag zijn. Een overzicht van de EU/EER waar de EHIC geldig is vindt je bij het CAK. Het gaat om:

 • Alle landen in de Europese Unie
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Reis je je naar een verdragsland buiten de EU/EER?
Dan vraagt de zorgverlener om een 111-formulier. Alleen als je naar een staatsziekenhuis in onderstaande landen gaat voor spoedeisende zorg heb je een 111-formulier nodig:

 • Turkije
 • Bosnië en Herzegovina
 • Montenegro
 • Servië
 • Tunesië

Je hoeft het 111-formulier niet vooraf aan te vragen. Wij regelen het juiste verzekeringsbewijs op het moment dat je het nodig hebt. Bel met de Interpolis alarmcentrale door Eurocross als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland. Onze alarmcentrale vertelt je welk verzekeringsbewijs de zorgverlener accepteert. Als het nodig is sturen zij het 111-formulier rechtstreeks naar het ziekenhuis. Wil je het formulier toch zelf meenemen op reis? Je kunt het 111-formulier aanvragen via de Interpolis Zorglijn.

Reis je naar een land buiten de EU/ EER of een niet-verdragsland?
Dus een ander land dan hierboven aangegeven? Dan is alleen je zorgpas voldoende. Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland altijd contact op met de Interpolis alarmcentrale door Eurocross. Onze alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener. Ook bieden zij advies en ondersteuning bij bezoek aan een arts of ziekenhuis.

Brexit Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (Gibraltar hoort hier ook bij) heeft in 2020 een verdrag gesloten met de Europese Unie (EU) voor de vergoeding van zorgkosten. Dit betekent dat je:

 • voor spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk gebruik kunt blijven maken van de EHIC op de achterkant van je zorgpas en
 • voor niet-spoedeisende zorg in het Verenigd Koninkrijk nog steeds toestemming bij ons kunt vragen met een S2-formulier.

Deze afspraken gelden ook in 2024. Verandert de wet- en regelgeving? Dan laten wij het je natuurlijk meteen weten. Houd voor de laatste informatie onze website in de gaten. Meer informatie hierover lees je op de website van de Rijksoverheid. Onder ‘Gezondheid’ en Europese zorgpas.

Zorgpas

EHIC app
Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC app downloaden. In deze app lees je per land wat er in het standaard zorgpakket zit. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je de alarmnummers van het land waar je verblijft.
Bel bij dringende medische zorg altijd met de Interpolis alarmcentrale
Als je tijdens je verblijf in het buitenland onverwacht ziek wordt en spoedeisende hulp nodig hebt, neem dan altijd contact op met de Interpolis alarmcentrale. Onze alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener.

De hulpverleners van de Interpolis alarmcentrale staan dag en nacht klaar om te helpen als je een arts wil bezoeken, opgenomen wordt in een ziekenhuis of als je advies nodig hebt.
Wat krijg ik betaald met de EHIC?
Je krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar je verblijft. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijg je een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

Wat krijg ik niet betaald met de EHIC?
De EHIC verzekert geen medische kosten als jij of een andere verzekerde speciaal naar het buitenland reizen om daar een medische behandeling te krijgen. Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het standaard zorgpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren je EHIC daarom meestal niet. Als je twijfelt, neem dan contact op met de Interpolis alarmcentrale.