Zoek steun bij anderen.

Zoals familie, vrienden of een professionele hulpverlener. Ook zijn er praatgroepen over rouwverwerking. Kijk of er 1 bij jou in de buurt zit. Praten over je gevoelens en herinneringen kan helpen. Aarzel niet om hulp te vragen als je dat nodig hebt. Mensen om je heen kunnen je steunen en troost bieden. Of lees een boek over rouw. Wil je meer lezen over rouwverwerking? We hebben een aantal boeken voor je op een rij gezet.

Vind een nieuwe gewoonte.

Het verlies van je partner zet je leven op zijn kop. Het is een uitdaging, maar probeer geleidelijk aan een nieuwe routine te ontdekken die bij jou en je gezin past. Structuur kan je helpen om stap voor stap je leven op te pakken.

Zorg goed voor jezelf.

Zowel lichamelijk als emotioneel. Probeer zo gezond mogelijk te eten, ook al staat je hoofd er niet naar. Zorg ook voor genoeg slaap, en als het niet anders kan: over de dag verdeeld. En beweeg regelmatig. Een wandeling kan afleiding geven. Blijf deelnemen aan activiteiten die je een tevreden gevoel geven. En probeer verdriet niet te verdoven met alcohol of drugs.

Geef ruimte aan nieuwe momenten.

Het verlies van je partner is heel zwaar. Maar dit betekent niet dat je nooit meer blij mag zijn. Stapje voor stapje, wanneer je er klaar voor bent, kun je openstaan voor nieuwe ervaringen en relaties. Het is volkomen normaal om geluk terug te vinden, zelfs als je iemand mist. Terwijl het leven doorgaat, is het waardevol om voorzichtig naar de toekomst te kijken.

Online zelfhulp bij rouw­verwerking.

Stichting Mirro biedt een online zelfhulpmodule rouwverwerking, voor mensen die een rouwproces doormaken door het overlijden van een naaste. Deze module helpt jou in dit proces op een manier die bij jou past. Je gaat zelfstandig en anoniem met tips en oefeningen aan de slag, en je kunt je laten inspireren door de persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen. Met een aanvullende zorgverzekering van Interpolis kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze modules.

Financiële gevolgen bij het overlijden van je partner: red jij het alleen?

Het verlies van een partner is 1 van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Hier sta je dan ook liever niet bij stil. Toch is het goed om dit wél af en toe te doen. Los van de emotionele gevolgen, is de financiële impact van het overlijden namelijk in 1e instantie vaak lastig in te schatten voor nabestaanden.

Boekentip: ‘Je mag mij altijd bellen’

Na de dood van 'haar betere ik', haar man en schrijver Karel Glastra van Loon, hoorde Karin plotseling tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Op zijn veel te vroege dood volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvrat.

Boekentip: ‘Herinneringsboek’

Het delen van herinneringen kan veel troost geven na het verlies van een dierbare. Maar een herinnering op papier zetten is niet altijd even makkelijk. Dit invulboek inspireert om mooie verhalen en grappige anekdotes over een overleden dierbare vast te leggen.