Zo verklein je de kans dat jouw auto doelwit wordt van vernielingen

Steeds vaker komt het voor dat vandalen het gemunt hebben op auto’s. Vooral in de grote steden worden regelmatig autobranden gesticht, of auto’s en auto-onderdelen beschadigd of gestolen. Hoe verklein je de kans dat jouw auto doelwit wordt? We vroegen het Peter van Dijk, expert zwaar materiaal en techniek bij Interpolis.

Het aantal aangestoken autobranden neemt licht toe

In 2020 kwamen er bij Interpolis ruim 1.400 schademeldingen binnen van vandalisme aan auto’s. Uit de data blijkt dat vandalen regelmatig spiegels afbreken of banden lek steken. Aan kop staat brandstichting, waar de afgelopen jaren een lichte stijgende lijn in te zien is. Waar het aantal brandstichtingen in 2017 nog op 169 lag, is dit in 2020 gestegen naar 219. Vooral in grotere steden neemt het aantal aangestoken autobranden toe. Peter van Dijk, expert zwaar materiaal en techniek bij Interpolis, vertelt: “Vandalen slaan, als ze een brand willen stichten, vaak hun slag op onverlichte en onbewaakte parkeerterreinen waar veel auto’s staan.” Hij legt uit dat het meestal de duurdere auto’s zijn die doelwit zijn van autobrand.

In de diefstal van auto-onderdelen is ook een opvallende stijging te zien. Zo blijkt dat katalysatoren de afgelopen jaren steeds vaker worden gestolen. “In een katalysator zitten grondstoffen die erg kostbaar zijn,” licht Van Dijk toe. “Het maakt niet eens uit van welk merk auto de katalysator komt. Criminelen zagen de katalysatoren onder auto’s vandaan, en verkopen deze razendsnel weer door.”

Ook andere auto-onderdelen worden regelmatig buitgemaakt. “Denk aan onderdelen uit duurdere auto’s: led-koplampen, navigatiesystemen, digitale tellerklokken, airbags en stuurwielen,” vertelt Van Dijk.

Verzeker je auto voor schade door vandalisme, diefstal en inbraak

Je hebt een autoverzekering WA + Volledig Casco (ook wel allrisk) nodig om verzekerd te zijn voor autoschade door vandalisme. Denk hierbij aan opzettelijke vernielingen zoals afgetrapte autospiegels, krassen in de lak, of lek gestoken banden. Ook diefstal van of inbraak in je auto is hierbij verzekerd.

Zo verklein je de kans dat je auto doelwit wordt van vernielingen

In veel gevallen heb je het niet zelf in de hand dat vandalen of dieven het op je auto of auto-onderdelen hebben gemunt. Maar Peter van Dijk geeft wel een aantal tips om de kans dat zij je auto te grazen nemen, te verkleinen. “Parkeer je auto indien mogelijk in een bewaakte parkeergarage,” begint Van Dijk. “Als er geen parkeergarage in de buurt is, kies dan voor een goed verlichte straat of weg. En zet je auto thuis het liefst op een verlichte oprit, of bij een lantaarnpaal vlak voor je huis.”

De schadedata laten zien dat vaak de buitenspiegels van een auto opzettelijk worden vernield. Van Dijk: “Je maakt het voor vandalen al een stuk lastiger door je buitenspiegels in te klappen zodra je je auto hebt geparkeerd.” Daarnaast is het belangrijk om waardevolle spullen uit de auto te halen of niet in het zicht te leggen, om te voorkomen dat criminelen je autoruit inslaan en deze spullen buitmaken.

Tot slot kan een alarmsysteem helpen om criminelen die proberen in te breken, of met opzet schade proberen toe te brengen aan je auto, af te schrikken. “Of plaats een camera bij je oprit,” gaat Van Dijk verder. “Vandalen of dieven slaan minder snel hun slag als ze weten dat ze in de gaten worden gehouden. En de pakkans is groter als ze wel je auto of auto-onderdelen hebben vernield of gestolen, en ze op beeld staan.”

Wat als je autoschade hebt door vernieling, diefstal of inbraak?

Als je toch te maken hebt gehad met vandalen die je auto hebben beschadigd, doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook kun je je schade bij de verzekering melden. In sommige gevallen heeft schademelden gevolgen voor je autopremie. Hier lees je meer over deze gevolgen, en over hoe je autoschade na vernieling, diefstal of inbraak meldt.