Autoschade zelf betalen of laten uitkeren?

Zelf betalen of laten uitkeren?

Als je autoschade hebt en de gebeurtenis is verzekerd, kun je de schade laten uitkeren door Interpolis. Maar soms is het voordeliger om de schade zelf te betalen. Je bouwt no-claimkorting op door schadevrij te rijden. Bij het melden van bepaalde schades, verlies je een deel van deze korting en ga je meer premie betalen. Bij een laag schadebedrag is zelf betalen daarom vaak voordeliger dan schade claimen. 

Opbouw schadevrije jaren bij Interpolis

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger je komt op de bonus-malusladder. En hoe meer korting je krijgt op jouw premie. Dit is de no-claimkorting. Claim je schade, dan daal je op de ladder.


Voorbeeld: je staat op bonus-malustrede 12. Je hebt dan 70% korting op jouw premie. Als je 1 keer schade claimt, val je terug naar trede 7. Je hebt dan nog maar 45% korting op jouw premie.

Lees alles over schadevrije jaren en de bonus-malusladder

Soms is het goedkoper om zelf te betalen

Heb je een kleine schade? Dan is het misschien goedkoper om deze zelf te betalen. Bel onze schadeafdeling voor advies of stel jouw vraag via het contactformulier.
Je kunt ook eerst de schade claimen en achteraf terugbetalen. Je krijgt dan de eventueel teveel betaalde premie terug en het aantal schadevrije jaren wordt hersteld.

Schades zonder gevolgen voor jouw korting

Sommige schades kun je melden zonder gevolgen voor jouw schadevrije jaren:
  • ruitschade (reparatie door FOCWA/BOVAG herstelbedrijf). Een breuk, barst en een sterretje in jouw ruit zijn verzekerd. Andere beschadigingen verzekeren wij niet. Zoals krassen op jouw ruit.
  • diefstal
  • inbraak
  • brand
  • joyriding
  • storm- en hagelschade
Je hebt geen terugval in schadevrije jaren als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij. Verzamel daarom altijd foto’s en ander bewijs als schade mogelijk de schuld is van de tegenpartij.

Bescherm jouw korting

Met de Interpolis No-Claim Garantie® bescherm je jouw no-claimkorting. Je kunt 1 schade per verzekeringsjaar melden bij Interpolis en tóch jouw trede op de bonus-malusladder en bijbehorende korting houden. Je daalt wel in schadevrije jaren.