Schadevrije jaren

Onze autoverzekering en schadevrije jaren: alle informatie op een rij

Wat zijn schadevrije jaren?

De jaren dat je geen schade claimt, noemen we schadevrije jaren. Deze bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit. Het werkt als een soort spaarsysteem. Na elk verzekeringsjaar komt er 1 schadevrij jaar bij als er in het afgelopen jaar geen schade is gemeld. Claim je wel schade, dan kun je schadevrije jaren kwijtraken.

Schadevrije jaren bouw je op per auto, motor of camper

De schadevrije jaren staan altijd op naam van de verzekeringnemer (polishouder) en worden bijgehouden in Roy-data. Dit is de landelijke database van alle verzekeraars.

De premie van je autoverzekering en schadevrije jaren hebben met elkaar te maken

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je namelijk krijgt op de premie. Dit heet de no-claimkorting. Het wordt ook wel bonus-maluskorting of BM-korting genoemd. Om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebruiken wij de bonus-malusladder.

Hoeveel schadevrije jaren je hebt, staat op je polisblad

Daar zie je ook op welke trede van de bonus-malusladder je staat. En hoeveel no-claimkorting je krijgt. Je polisblad vind je in Mijn Interpolis en de Interpolis App.

Schadevrije jaren en de bonus-malusladder

De bonus-malusladder gebruiken we om te bepalen hoeveel no-claimkorting je krijgt. Hoe langer je geen schade claimt, hoe hoger je op de bonus-malusladder komt. Bouw je een extra schadevrij jaar op? Dan stijg je op de ladder en krijg je dus meer korting op je premie. Claim je wel schade? Dan daal je op de ladder en stijgt je premie. Met de bonus-malusladder en jouw aantal schadevrije jaren kun je dus bekijken hoe hoog jouw no-claimkorting is.

Niet elke schade heeft gevolgen voor je schadevrije jaren en je trede op de bonus-malusladder

Het melden van ruitschade heeft bijvoorbeeld geen gevolgen voor jouw aantal schadevrije jaren. Er zijn geen gevolgen bij schades aan jouw eigen auto door:
  • een breuk, barst of sterretje in voor-, zij- of achterruit (bij reparatie door FOCWA/BOVAG herstelbedrijf)
  • diefstal en inbraak
  • rellen, brand en ontploffingen
  • extreme weersomstandigheden of natuurrampen
  • joyriding
  • botsingen met loslopende dieren

Ook heb je geen terugval in schadevrije jaren als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij. Verzamel daarom altijd foto's en ander bewijs als schade mogelijk de schuld is van de tegenpartij.

Andere schades hebben wel gevolgen voor jouw schadevrije jaren, jouw trede op de bonus-malusladder en bijbehorende no-claimkorting

Dit noemen we terugvalschades. Meld je zo'n schade, dan dalen jouw schadevrije jaren. Een terugvalschade is schade aan andere door jouw auto, en schade aan je eigen auto door botsingen, slippartijen of vandalisme.

Als je schadevrije jaren dalen, dan daalt ook je no-claimkorting. Daardoor ga je meer premie betalen. Om te bepalen hoeveel je schadevrije jaren dalen, gebruiken wij de bonus-malusladder.

Je kunt jouw no-claimkorting beschermen

Kies je voor de aanvullende dekking No-Claim Garantie? Daarmee bescherm je jouw no-claimkorting. Je mag dan 1 terugvalschade per verzekeringsjaar melden zonder dat je terugvalt naar een lagere trede op de bonus-malusladder. Dit wordt daarom ook wel een no-claimbeschermer genoemd. De schade heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren. Deze aanvullende dekking is gratis vanaf trede 19 op de bonus-malusladder.

Schadevrije jaren die je eerder opbouwde, zijn 3 jaar houdbaar

Bouwde je eerder schadevrije jaren op, maar heb je bijvoorbeeld tijdelijk geen auto gehad? Bij ons zijn de door jou opgebouwde schadevrije jaren 3 jaar geldig. Ook als je eerder een autoverzekering had bij een andere verzekeraar.

Je kunt ook negatieve schadevrije jaren hebben

Verlies je meer schadevrije jaren dan je hebt opgebouwd? Bijvoorbeeld als je in korte tijd meerdere schades claimt? Of als je als beginnend bestuurder schade claimt? Dan heb je een negatief aantal schadevrije jaren. En betaal je meer premie.

Autoverzekering afsluiten en schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, geef je jouw schadevrije jaren op. Deze nemen we over en gebruiken we bij het bepalen van jouw no-claimkorting. We controleren de schadevrije jaren die je opgeeft met de registratie in de landelijke database Roy-data.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik mijn schadevrije jaren?
Op je polisblad staat het aantal schadevrije jaren. Je ziet ook op welke trede je staat op de bonus-malusladder en wat jouw no-claimkorting is.
Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik ga scheiden?
In geval van een echtscheiding gaan de opgebouwde schadevrije jaren automatisch naar de verzekeringnemer (polishouder). De verzekeringnemer mag de schadevrije jaren of een deel van de schadevrije jaren aan zijn of haar ex-partner geven. De verzekeringnemer moet hiervoor een afstandsverklaring tekenen. Neem voor een afstandsverklaring contact op met Rabobank.
Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering?

Koop je een nieuwe auto en verkoop je de oude auto of ruil je deze in? Pas dan eenvoudig je bestaande autoverzekering aan via Rabo Online Bankieren of de Rabo App. De schadevrije jaren gaan automatisch over naar de nieuwe auto. 

Verkoop je de oude auto niet en heb je nu 2 auto’s of meer? Dan blijven de schadevrije jaren op de oude auto staan. Ben jij regelmatige bestuurder van de nieuwe auto? Of je partner waarmee je samenwoont? Dan heb je recht op de partnerregeling. Dit betekent dat je op de nieuwe auto dezelfde no-claimkorting krijgt als op de oude auto.

Kan ik mijn schadevrije jaren ook gebruiken voor een tweede auto?

Nee, je bouwt schadevrije jaren op per auto. Koop je voor het eerst een tweede auto? Dan begin je op 0 schadevrije jaren. Ben jij regelmatige bestuurder van de tweede auto? Of je partner waarmee je samenwoont? Dan heb je recht op de partnerregeling. Dit betekent dat je op de tweede auto dezelfde no-claimkorting krijgt als op de eerste auto.

Kan ik de schade aan mijn auto beter laten uitkeren of zelf betalen?
Soms is het goedkoper om de schade zelf te betalen. Je bouwt no-claimkorting op door schadevrij te rijden. Bij het melden van een terugvalschade, verlies je een deel van deze korting en ga je meer premie betalen. Bij een laag schadebedrag is zelf betalen daarom vaak voordeliger dan schade te melden. Je kunt ook eerst de schade melden en achteraf terugbetalen. Je krijgt dan de eventueel teveel betaalde premie terug en het aantal schadevrije jaren wordt hersteld. 
Hoe wordt mijn bonus-malus korting bepaald?

Op basis van onderstaande punten wordt je bonus-malus korting bepaald: 

  • basistrede van 6 (dit geldt voor alle klanten) 
  • jouw aantal schadevrije jaren 
  • eventuele treden binnen de partnerregeling 
Kan ik de schadevrije jaren die ik opbouwde bij een leasemaatschappij gebruiken?
Ja, dit is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Rabobank.
Wat zijn schadevrije jaren en hoe werkt de bonus-malusladder?
Het aantal schadevrije jaren geeft aan hoeveel jaar je een autoverzekering hebt zonder een terugvalschade te melden. Een terugvalschade is schade aan anderen door jouw auto en schade aan je eigen auto door botsingen, slippartijen of vandalisme. Elk verzekeringsjaar komt er 1 schadevrij jaar bij als er in het afgelopen jaar geen terugvalschade is gemeld.

Schadevrije jaren zorgen voor korting op je premie. Deze korting heet de no-claimkorting. Ook wel BM-korting of bonus-maluskorting genoemd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting. Om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebruiken wij de bonus-malusladder.

Ook interessant voor u?

Premie van onze autoverzekering

Interpolis gebruikt de premie om schades te betalen. De hoogte van uw premie hangt af van de kans op schade. We gebruiken meerdere factoren die de premie bepalen.

Inzittendenverzekering

Aanvullend op uw autoverzekering kunt u een Inzittendenverzekering afsluiten. Komt u terecht in een ongeval? Dan zijn de personen en spullen in uw auto verzekerd.

Man en vrouw rijden weg in oldtimer.

Alles in één Polis

Al uw schadeverzekeringen samenvoegen in 1 pakket? Met de Alles in één Polis kan uw korting oplopen tot 12%.

Schade melden

Schade aan uw auto is altijd vervelend. Met de Autoverzekering van Interpolis bent u weer snel op weg. Onze deskundige medewerkers staan 24/7 voor u klaar.