Schadevrije jaren

Onze autoverzekeringen en schadevrije jaren: alle informatie op een rij

Wat zijn schadevrije jaren?

De jaren dat je geen schade claimt, noemen we schadevrije jaren. Deze bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit. Het werkt als een soort spaarsysteem. Na elk verzekeringsjaar komt er 1 schadevrij jaar bij als er in het afgelopen jaar geen schade is gemeld. Claim je wel schade, dan kun je schadevrije jaren kwijtraken.

Schadevrije jaren bouw je op per auto, motor of camper.

De schadevrije jaren staan altijd op naam van de verzekeringnemer (polishouder) en worden bijgehouden in Roy-data. Dit is de landelijke database van alle verzekeraars.

Schadevrije jaren hebben invloed op de premie van je autoverzekering.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder premie je betaalt. Hoe dit precies werkt, ligt aan welke autoverzekering je hebt.

Schadevrije jaren op je Alles in één Polis autoverzekering.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je namelijk krijgt op de premie je Alles in één Polis autoverzekering. Dit heet de no-claimkorting. Het wordt ook wel bonus-maluskorting of BM-korting genoemd. Om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebruiken wij de bonus-malusladder.

Schadevrije jaren op je AutoBewust autoverzekering.

Bij de AutoBewust autoverzekering is het aantal schadevrije jaren dat je hebt, direct van invloed op de hoogte van je premie. We gebruiken bij deze autoverzekering dus geen bonus-malusladder om je kortingspercentage te bepalen. Het is simpel: hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie.

Hoeveel schadevrije jaren je hebt, staat op je polisblad.

Daar zie je ook op welke trede van de bonus-malusladder je staat. En hoeveel no-claimkorting je krijgt. Je polisblad vind je in Mijn Interpolis en de Interpolis AppHeb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan zie je op je polisblad ook op welke trede van de bonus-malusladder je staat. En hoeveel no-claimkorting je krijgt.

Schadevrije jaren en de bonus-malusladder.

Bij de Alles in één Polis autoverzekering gebruiken we de bonus-malusladder om te bepalen hoeveel no-claimkorting je krijgt. Hoe langer je geen schade claimt, hoe hoger je op de bonus-malusladder komt. Bouw je een extra schadevrij jaar op? Dan stijg je op de ladder en krijg je dus meer korting op je premie. Claim je wel schade? Dan daal je op de ladder en stijgt je premie. Met de bonus-malusladder en jouw aantal schadevrije jaren kun je dus bekijken hoe hoog jouw no-claimkorting is.

Niet elke schade heeft gevolgen voor je schadevrije jaren.

Het melden van ruitschade heeft bijvoorbeeld geen gevolgen voor jouw aantal schadevrije jaren. Er zijn geen gevolgen bij schades aan jouw eigen auto door:

  • een breuk, barst of sterretje in voor-, zij- of achterruit;
  • diefstal en inbraak;
  • rellen, brand en ontploffingen;
  • storm, bliksem, hagel, overstroming, aardbeving of een lawine;
  • joyriding;
  • botsingen met loslopende dieren.

Ook heb je geen terugval in schadevrije jaren als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij. Verzamel daarom altijd foto's en ander bewijs als schade mogelijk de schuld is van de tegenpartij.

Andere schades hebben wel gevolgen voor jouw schadevrije jaren.

Dit noemen we terugvalschades. Meld je zo'n schade, dan dalen jouw schadevrije jaren. Een terugvalschade is schade aan anderen door jouw auto, en schade aan je eigen auto door botsingen, slippartijen of vandalisme.

Heb je een Alles in één Polis autoverzekering?

En dalen je schadevrije jaren? Dan daalt ook je bonus-malustrede en het bijbehorende kortingspercentage. Daardoor ga je meer premie betalen. Voor elke schade daalt jouw aantal schadevrije jaren meestal met 5. Tot maximaal -5 schadevrije jaren. Dit vind je terug in de tabel schadevrije jaren, die in de voorwaarden van de WA-verzekering staat.

 

Je kunt jouw no-claimkorting beschermen.

Bij de Alles in één Polis autoverzekering kun je kiezen voor de aanvullende dekking No-Claim Garantie. Daarmee bescherm je jouw no-claimkorting. Je mag dan 1 schade per verzekeringsjaar claimen en toch dezelfde no-claimkorting of bonus-malustrede behouden. Dit wordt daarom ook wel een no-claimbeschermer genoemd. De schade heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren.

Bij de AutoBewust autoverzekering is het niet mogelijk om deze aanvullende dekking af te sluiten.

Schadevrije jaren die je eerder opbouwde, zijn 3 jaar houdbaar.

Bouwde je eerder schadevrije jaren op, maar heb je bijvoorbeeld tijdelijk geen auto gehad? Bij ons zijn de door jou opgebouwde schadevrije jaren 3 jaar geldig. Ook als je eerder een autoverzekering had bij een andere verzekeraar.

Je kunt ook negatieve schadevrije jaren hebben.

Verlies je meer schadevrije jaren dan je hebt opgebouwd? Bijvoorbeeld als je in korte tijd meerdere schades claimt? Of als je als beginnend bestuurder schade claimt? Dan heb je een negatief aantal schadevrije jaren. En betaal je meer premie.

Autoverzekering afsluiten en schadevrije jaren.

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, geef je jouw schadevrije jaren op. Deze nemen we over en gebruiken we bij het bepalen van jouw no-claimkorting. We controleren de schadevrije jaren die je opgeeft met de registratie in de landelijke database Roy-data. Klopt het aantal schadevrije jaren dat je opgaf niet met de registratie in Roy-data? Dan passen we jouw schadevrije jaren na de controle aan.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik mijn schadevrije jaren?

Op je polisblad staat het aantal schadevrije jaren. Deze vind je in de Interpolis App of in Mijn Interpolis.

Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik ga scheiden?

In geval van een echtscheiding gaan de opgebouwde schadevrije jaren automatisch naar de verzekeringnemer (polishouder). De verzekeringnemer mag de schadevrije jaren of een deel van de schadevrije jaren aan zijn of haar ex-partner geven. De verzekeringnemer moet hiervoor een afstandsverklaring tekenen. Neem voor een afstandsverklaring contact op met Rabobank.

Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering?

Heb je een Alles in één Polis autoverzekering? En koop je een nieuwe auto en verkoop je de oude auto, of ruil je deze in? Pas dan eenvoudig je bestaande autoverzekering aan via Rabo Online Bankieren of de Rabo App. De schadevrije jaren gaan automatisch over naar de nieuwe auto. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Neem dan contact op met Rabobank om de verzekering te wijzigen.

 

Verkoop je de oude auto niet en heb je nu 2 auto’s of meer? Dan blijven de schadevrije jaren op de oude auto staan. Heb je een Alles in één Polis autoverzekering en ben jij regelmatige bestuurder van de nieuwe auto? Of je partner met wie je samenwoont? Dan heb je recht op de partnerregeling. Dit betekent dat je op de nieuwe auto dezelfde no-claimkorting krijgt als op de oude auto. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen no-claimkorting en dus ook geen recht op de partnerregeling.

 

Kan ik mijn schadevrije jaren ook gebruiken voor een tweede auto?

Nee, je bouwt schadevrije jaren op per auto. Koop je voor het eerst een tweede auto? Dan begin je op 0 schadevrije jaren. Ben jij regelmatige bestuurder van de tweede auto? Of je partner met wie je samenwoont? En heb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan heb je recht op de partnerregeling. Dit betekent dat je op de tweede auto dezelfde no-claimkorting krijgt als op de eerste auto. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen no-claimkorting en dus ook geen recht op de partnerregeling.

Kan ik de schade aan mijn auto beter laten uitkeren of zelf betalen?

Soms is het goedkoper om de schade zelf te betalen. Je bouwt no-claimkorting op door schadevrij te rijden. Bij het melden van een terugvalschade, verlies je een deel van deze korting en ga je meer premie betalen. Bij een laag schadebedrag is zelf betalen daarom vaak voordeliger dan schade te melden. Je kunt ook eerst de schade melden en achteraf terugbetalen. Je krijgt dan de eventueel teveel betaalde premie terug en het aantal schadevrije jaren wordt hersteld. 

Hoe wordt mijn bonus-malus korting bepaald?

Op basis van onderstaande punten wordt je bonus-malus korting op de Alles in één Polis autoverzekering bepaald: 

  • basistrede van 6 (dit geldt voor alle klanten) 
  • jouw aantal schadevrije jaren 
  • eventuele treden binnen de partnerregeling 

Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen bonus-malus korting.

Kan ik de schadevrije jaren die ik opbouwde bij een leasemaatschappij gebruiken?

Ja, dit is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Rabobank.

Wat zijn schadevrije jaren en hoe werkt de bonus-malusladder?

Het aantal schadevrije jaren geeft aan hoeveel jaar je een autoverzekering hebt zonder een terugvalschade te melden. Een terugvalschade is schade aan anderen door jouw auto en schade aan je eigen auto door botsingen, slippartijen of vandalisme. Elk verzekeringsjaar komt er 1 schadevrij jaar bij als er in het afgelopen jaar geen terugvalschade is gemeld. Schadevrije jaren hebben invloed op je premie.

 

Heb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan bouw je no-claimkorting op. Ook wel BM-korting of bonus-maluskorting genoemd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting. Om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebruiken wij de bonus-malusladder. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heeft het aantal schadevrije jaren ook invloed op je premie. Maar je hebt geen BM-trede met bijbehorende no-claimkorting. 

 

Ook interessant voor jou?

Premie van onze autoverzekering

Interpolis gebruikt de premie om schades te betalen. De hoogte van jouw premie hangt af van de kans op schade. We gebruiken meerdere factoren die de premie bepalen.
Man en vrouw rijden weg in oldtimer.

Inzittendenverzekering

Aanvullend op jouw autoverzekering kun je een Inzittendenverzekering afsluiten. Komt je terecht in een ongeval? Dan zijn de personen en spullen in jouw auto verzekerd.

Schade melden

Schade aan jouw auto is altijd vervelend. Met de Autoverzekering van Interpolis ben je weer snel op weg. Onze deskundige medewerkers staan 24/7 voor jou klaar.